Informatie recreantenhandbal

Wat is recreantenhandbal?

  • In alle regio’s van het land kunnen teams deelnemen aan de recreantencompetitie
  • Het is een doordeweekse competitievorm
  • Voor de ietwat oudere handbalster of de jongere handbalster die niet in het weekend wil /kan spelen
  • Scheidsrechters worden niet door het NHV aangewezen
  • Het speelveld en de spelregels zijn gelijk aan het reguliere handbal
  • Het kent geen promotie/degradatie regeling

 

Nederland vergrijst en daarmee wordt ook het aantal bewegende ouderen steeds groter. Het is dus raadzaam om aandacht te besteden aan deze groep, want de ‘oudere handballer’ vormt straks een belangrijk deel van de leden die we als vereniging graag willen behouden.

Het aanbieden van recreantenhandbal kan voor verenigingen een manier zijn om de huidige leden langer aan de vereniging te binden en nieuwe leden te werven. Het kan een volwaardige plaats innemen binnen de vereniging. Het biedt kansen om de recreatieve handballer te behouden en nieuwe (oud) leden te werven. De recreanten bieden vele mogelijkheden voor sportverenigingen, zowel als actieve sporters als vrijwilligers.

De dames recreanten zijn veelal actieve leden van de handbalverenigingen. Dit zijn de dames die op zaterdag/zondag rijden voor hun handballenden kinderen, de bar of wedstrijdtafel bezetten, nog actief een jeugdteam coachen of in commissies en besturen van de verenigingen actief zijn.

Naast het vrijwilligerswerk in het weekend spelen zij doordeweeks hun eigen recreanten competitiewedstrijden.

Een prima doelgroep dus voor veel handbalverenigingen.

Landelijk loopt het aantal teams dat meespeelt in de recreantencompetities helaas iets terug. Maatschappelijke veranderingen en sociale factoren spelen hierin mee. Een van de oorzaken van de afname ligt echter ook bij de onbekendheid van de competitie. Zowel de verenigingen als het NHV zouden de recreantencompetitie meer gezicht kunnen geven.

Via de huidige communicatiemiddelen moet dit mogelijk zijn, dus sla je slag !!!

 

Recreantenhandbal