Zaal- en Veldhandbal

De meest gespeelde vorm van handbal is Zaalhandbal, dit wordt zoals het woord al zegt binnen in een sporthal gespeeld. Veldhandbal is een handbalvorm wat buiten wordt gespeeld op asfalt, gras of kunstgras. Hieronder staan de basisregels van zaal- en veldhandbal. De exacte handbalregels staan beschreven onder het kopje “Competitie”.

 

De spelers
Een handbalteam bestaat uit zeven spelers; zes veldspelers en één keeper. Bij de jongste jeugd is dat 5 of 6 spelers  (D-,E-, en F-jeugd spelen volgens jeugdspelvisie, zie jeugdhandbal). Daarnaast mogen er vijf wisselspelers op de reservebank plaatsnemen bij deze snelle en beweelijke sport mag onbeperkt gewisseld worden. De verschillende competities zijn als volgt naar leeftijd ingedeeld:
F-jeugd: 7-8 jaar,
E-jeugd: 9-10 jaar,
D- jeugd: 11-12 jaar,
C- jeugd: 13-14 jaar,
B-jeugd: 15-16 jaar, 
A-jeugd: 17-18 jaar en
Senioren:19 jaar en ouder. 

 Doelpunten

In een handbalwedstrijd wordt erg vaak gescoord. Het maken van 20 á 30 doelpunten per wedstrijd is geen uitzondering. En het fantastische van handbal is bovendien, dat alle veldspelers mee in de aanval gaan en dus ook allemaal een doelpunt kunnen maken!

 

Het veld
Handbal wordt binnen in een sporthal of buiten op een sportpark gespeeld op een speelveld van 40 meter lang en 20 meter breed. Dit veld bestaat uit twee speelhelften met aan beide kanten een doel. Bij elk doel is een halve cirkel waar alleen de keeper in mag komen. De bedoeling van het spel is meer doelpunten te score dan de tegenstander.

De F-en E- jeugd speelt op een aangepast veld met een aangepast doel.

De speeltijd
De duur van een wedstrijd is zowel voor de senioren,de A- jeugd  2 x 30 minuten. De B-, C- jeugd 2 x 25 minuten. De D-, E- jeugd spelen een wedstrijd van 2 x 20 minuten. De F-jeugd speelt 2 x 15 minuten.

Toernooien
Naast de competitie worden er verschillende toernooien door heel Nederland
georganiseerd voor elke leeftijdsgroep.
Voor precieze plaats, datum en tijd
kun je het beste de toernooikalender in de gaten houden.