EK 2016 Dames in Zweden

Het Nederlands Damesteam speelt bij het Europees kampioenschap van 4 tot en met 18 december 2016 in Zweden in groep B tegen Frankrijk, Duitsland en Polen. De ploeg van bondscoach Henk Groener speelt alle poulewedstrijden in Kristianstad.

In deze groep gaan de eerste drie door naar de hoofdronde. Als Oranje zich daarvoor plaatst, speelt het vervolgens tegen de eerste drie uit groep A met Zweden, Servië, Spanje en Slovenië. Frankrijk, Duitsland en Polen zijn bekende tegenstanders van het Nederlands Damesteam. Tegen Frankrijk en Polen was Nederland recent nog twee keer succesvol.

,,Weer tegen Frankrijk en Polen’’, was de eerste reactie van bondscoach Henk Groener. ,,Verder is Duitsland een zeer interessante tegenstander. Met de nieuwe bondscoach Biegler gaat deze ploeg weer aan de weg timmeren, daar ben ik van overtuigd. Op het EK zijn alleen maar sterke landen. Ik verwacht een open strijd in de poule’’.

,,In onze poule spelen wel de nummers twee, vier en zeven van het laatste WK. Dat zegt wel iets. Duitsland had de pech om in de achtste finale tegen Noorwegen te moeten spelen’’, aldus Groener die nog helemaal niet met het EK bezig is. ,,Dat is pas over een half jaar. Bij ons is nu alles op Rio gericht. Het EK komt daarna wel’’.

Op weg naar de fantastische tweede plaats bij het laatste WK versloeg het Nederlands Damesteam op 16 december 2015 in Kolding Frankrijk in de kwartfinale met 28-25. De laatste ontmoeting met Frankrijk was op 18 maart 2016 in Metz tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Nederland overklaste Frankrijk voor eigen publiek met 24-17. Zowel Nederland als Frankrijk kwalificeerden zich voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De Nederlandse ploeg kreeg bij het laatste WK in Denemarken twee keer te maken met Polen. Tijdens de groepswedstrijden won Nederland op 11 december 2015 in Næstved overtuigend met 31-20. Een week later stonden beide landen opnieuw tegenover elkaar. In de halve finale van de wereldtitelstrijd in Herning was de ploeg van bondscoach Henk Groener opnieuw duidelijk de bovenliggende partij: 30-25.

Ook tegen Duitsland boekte Oranje in de laatste competitieve confrontatie een goed resultaat. Op de openingsdag van het laatste EK in Hongarije en Kroatië won Nederland op 8 december 2014 in Varaždin met 29-26.

Het EK heeft plaats van 4 tot en met 18 december in  Zweden. De groepswedstrijden worden gespeeld in Stockholm, Malmö, Helsingborg en Kristianstad. De hoofdrondeplaatsen zijn Helsingborg en Gőteborg. Het finaleweekend wordt gespeeld in Gőteborg.

De loting:
Groep A, Stockholm: Zweden, Servië, Spanje, Slovenië.
Groep B, Kristianstad: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen.
Groep C, Malmö: Montenegro, Hongarije, Denemarken, Tsjechië.
Groep D, Helsingborg: Noorwegen, Rusland, Roemenië, Kroatië.

De tickets voor de poulefase van Oranje en de overige wedstrijden zijn hier te verkrijgen.