Jonge Scheidsrechters Opleiding

De Jonge Scheidsrechters Opleiding is een opleiding die parallel loopt aan de opleidingsstructuur van het NHV (HS1-HS2-HS3). Het project dat in 2006 is gestart, wordt door jonge spelers en scheidsrechters die de opleiding hebben gevolgd als zeer positief ervaren. Spelers tussen de 14 en 20 jaar en jonge scheidsrechters tot 26 jaar hebben hieraan deelgenomen.

De opzet en flexibiliteit van deze cursus maakt het mogelijk om actuele onderwerpen en onderwerpen die door de cursisten worden aangedragen in deze cursus op te nemen. De Jonge Scheidsrechters Opleiding dient gezien te worden als een belangrijk startpunt voor scheidsrechters die de ambitie hebben om op termijn op landelijk niveau (ere- en eerste divisie) te acteren.
 
In de opleiding wordt een structuur ontwikkeld die jeugdige scheidsrechters opleidt, begeleidt en stimuleert een carrière als scheidsrechter op te bouwen en zo te behouden. Op nationale en internationale toernooien worden cursisten ingezet om ervaring op te doen. Door een systeem van talentherkenning en talentontwikkeling wil het Nederlands Handbal Verbond zorgen voor een totale verjonging en kwaliteitsverbetering van de arbitrage op alle niveaus.

Seizoen 2014/2015
Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) start in het seizoen 2014-2015 met een vervolg op de succesvolle Jonge Scheidsrechters Opleiding (JSO). Deze opleiding, gestart in 2006 onder de naam Jonge Scheidsrechters Project, heeft inmiddels zijn waarde voor het Nederlands handbal bewezen. Voor tientallen scheidsrechterkoppels is JSO de basis gebleken voor een mooie scheidsrechterscarrière.

De JSO biedt jou de kans om in korte tijd veel te leren op het gebied van handbalarbitrage. 
Aangevuld met jouw eigen inzet en ambitie kan dit leiden tot mooie korte en lange termijn resultaten, van een goed gefloten wedstrijd tot aan een interessante carrière die echt bij jou past. De opleiding omvat in totaal zeven bijeenkomsten, een aantal praktijkweekenden (toernooien) en een weekend waarin de Proeve van Bekwaamheid wordt afgelegd. Onder de bijeenkomsten valt één introductiebijeenkomst, een deel dat opleidt tot verenigings- en bondsscheidsrechter en tot slot wordt er specifiek toegewerkt naar het fluiten in koppels (bondsscheidsrechter 3). Tijdens deze bijeenkomsten wordt er zowel stilgestaan bij de theorie als de praktijk. Mede aan de hand van gefloten wedstrijden en beschreven opdrachten volgen wij jouw ontwikkeling als scheidsrechter. De totale opleiding duurt maximaal één jaar. Het is voor jou dus de ideale gelegenheid om in korte tijd grote stappen te zetten als scheidsrechter!

Het NHV investeert graag in jouw scheidsrechterscarrière!
Iedere speler en coach is blij met jou als enthousiaste scheidsrechter. Om tot een positieve afronding van de opleiding te komen, vragen we ook een investering van jouw kant. Tijdens de opleiding verwachten we van jou het volgende:

  1. Je bent alle JSO bijeenkomsten aanwezig;
  2. Je neemt actief deel aan het project;
  3. Jij, of jouw vereniging, zorgt ervoor dat je ondersteund wordt door een praktijkbegeleider.

 

De planning voor de JSO in 2014-2015 is als volgt (onder voorbehoud):

Zaterdag 11 oktober 2014                     10.00 – 14.00                Introductiebijeenkomst

Zaterdag 8 november 2014                   10.00 – 16.00                Bijeenkomst 1, niveau 2

Zaterdag 13 december 2014                 10.00 – 16.00                Bijeenkomst 2, niveau 2

Zaterdag 10 januari 2015                       10.00 – 16.00                Bijeenkomst 3, niveau 2

Zaterdag 7 februari 2015                       10.00 – 16.00                Bijeenkomst 4, niveau 3

Zaterdag 7 maart 2015                          10.00 – 16.00                Bijeenkomst 5, niveau 3

 

Planning: onderstaande bijeenkomsten in overleg

Zaterdag 18 april                                  Hele dag                      NK C-Jeugd Amsterdam

Zaterdag 25 april                                  Hele dag                      NK B-Jeugd Amsterdam

Zaterdag 9 mei 2015                             Hele dag                      NK A-Jeugd Amsterdam

Zaterdag 18 april 2015                          Hele dag                      Arnhem Cup 2015

Zondag  19 april 2015                           Hele dag                      Arnhem Cup 2015

Zaterdag 2 mei 2015                             Hele dag                      DSS Toernooi 2015

Zaterdag 3 mei 2015                             Hele dag                      DSS Toernooi 2015

Zaterdag 16 mei 2015                           Dagdeel                       Toernooi Handbalscholen (o.v.)

Zaterdag 30 mei 2015                           Dagdeel                       Toernooi Handbalscholen (o.v.)

Zaterdag 5 september 2015                  Hele dag                      Proeve van Bekwaamheid

Zondag 6 september 2015                    Hele dag                      BeeOne & GlanA-toernooi 2015

De introductiebijeenkomst zal worden gehouden op het NHV-kantoor in Oosterbeek. De locatie van de overige bijeenkomsten wordt mede bepaald aan de hand van de aanmeldingen.

Ben jij, eventueel samen met je (mogelijke) koppelgenoot, al in het bezit van een scheidsrechtersdiploma (verenigings- of bondsscheidsrechter 2), maar heb je wel interesse in deze opleiding? Voor jou/jullie is het misschien ook mogelijk om in te stromen vanaf de HS-3 opleiding. Zo hoef je niets te leren wat je al kent. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Deelname aan de JSO sluit een combinatie met spelen nooit uit! 
De opleiding zal een investering van jou vragen, maar je kunt ernaast gewoon blijven handballen. Gedurende de opleiding zal hier zoveel mogelijk rekening mee worden gehouden.

Wil jij je als scheidsrechter ontwikkelen in dit bijzonder opleidingstraject?
Laat ons dan weten dat je interesse hebt! Stuur een e-mail met je naam, adres, woonplaats en je relatiecode van het NHV, inclusief de gegevens van je (mogelijke) koppelgenoot naar opleidingen@handbal.nl. Ook voor vragen en aanvullende informatie moet je mailen naar voorgaande e-mailadres.

Wij zien jou graag terug bij onze volgende Jonge Scheidsrechters Opleiding!