“Dertien kinderen trainen mee sinds HandbalNL is langsgeweest”

“Dertien kinderen trainen mee sinds HandbalNL is langsgeweest”

Geen camping, schoolplein of verenigingsveld is deze zomer veilig! De clinicgevers van HandbalNL nemen de touwtjes in handen en laten duizenden kinderen kennis maken met de handbalsport. Hoe dat in zijn werk gaat en wat voor moois het oplevert lees je hier!

Handbalzomer 2020
Op 150 locaties door heel Nederland worden deze zomer clinics gegeven. En niet door de eerste de beste! De spelers en speelsters van de Handbal Academie en waar mogelijk ook internationals gaan de fijne kneepjes van het handbalvak overbrengen. De HandbalNLbus vol materialen maakt een rondje langs verschillende velden zoals een camping, schoolplein of vereniging.

Dat het geven van de clinics zijn vruchten afwerpt blijkt wel uit het succesverhaal van de Sint Janschool in Breezand en Handbalvereniging ZAP.

Sint Janschool
“Nadat we te horen hadden gekregen dat HandbalNL bij ons langs zou komen, was alles binnen een paar dagen geregeld. Dat was echt top”, vertelt vakleerkracht Carla Tummers. Op 19 mei reed de bus daadwerkelijk het schoolplein op. Drie jeugdinternationals stapten uit. Noah van Wieringen, Zoë Sprengers en Rob Goudriaan gingen aan de slag met groep 3, 4, 5 en 6. Op het grasveld naast de school werd al het materiaal uitgestald.

“Aan het begin liepen sommige kinderen nog wat aarzelend het veld op, van wat gaan we doen? en vinden we dit wel leuk?, maar na vijf minuten waren alle kinderen om en had iedereen ontzettend veel plezier! De oefeningen waren heel gevarieerd en werden goed aangepast naar de leeftijd van de deelnemers. Elk kind kreeg veel aandacht en heeft goed kunnen ervaren wat er bij handbal komt kijken.”

De kinderen doen enthousiast mee op het grasveld naast de school

Handbalvereniging ZAP
Handbalvereniging ZAP heeft optimaal geprofiteerd van het eerste zetje dat de clinic de kinderen gaf. “Dertien kinderen trainen mee sinds HandbalNL is langsgeweest op de school in ons dorp”, vertelt Tummers trots, die naast vakleerkracht ook jeugdcoördinator is bij ZAP. Het belangrijkste advies dat ze heeft voor andere verenigingen: “Zie het niet als een eenmalig iets, maar maak er een traject van waarbij meerdere schakels op elkaar aansluiten”.

“Vooraf hebben we alle ouders geïnformeerd dat iedereen mocht komen meetrainen door middel van een bericht in de nieuwsbrief van de school. Na afloop deelden we twee soorten flyers uit. Aan de niet-handballers met de vraag om een keer mee te trainen en aan de handballers de oproep om vriendjes en vriendinnetjes mee te nemen.”

Na de succesvolle aanwas heeft ZAP twee extra trainingen ingelast om de nieuwelingen zoveel mogelijk op hun eigen niveau te laten trainen en ze extra aandacht te geven.

Alle tips van Carla op een rij:
– Enthousiasmeer de ouders en kinderen vooraf via een bericht in de nieuwsbrief van de school
– Zorg dat er iemand van de vereniging aanwezig is bij de clinic op school
– Deel flyers uit waarop de trainingstijden en een contactpersoon staan
– Zorg voor draagvlak binnen de club bij o.a. trainers en het bestuur
– Als er ruimte voor is, maak een extra uurtje vrij waarin de nieuwe kinderen samen kunnen trainen
– Zorg voor veel persoonlijke aandacht voor de potentiële nieuwe leden
– Push niet! Laat de kinderen een aantal keer vrijblijvend trainen om te zien of ze het leuk vinden
– Deel naast het inschrijfformulier een welkomstboekje uit waarin meer informatie staat over de vereniging zoals; wie is wie, wat voor club zijn we, welke activiteiten worden er georganiseerd, welke kleding is handig, etc.

Lijkt het jou leuk als HandbalNL ook bij jouw verenging, school, camping of dorp langskomt? Neem dan contact op met: gooijijdebaldoor@handbal.nl. Of neem een kijkje op de website https://handbalzomer.handbal.nl/