Nederlands studententeam 5de op FISU World University Championship in Spanje

Nederlands studententeam 5de op FISU World University Championship in Spanje

De Nederlandse studenten hebben in Spanje een 5de plek weten te bemachtigen op het Wereldkampioenschap handbal voor studenten. Eline Veltrop scoorden de meeste doelpunten op het toernooi en ontving daarvoor de trofee voor topscorer.

Onder begeleiding van Koen Steeman, Dick Richards en Danique Boonkamp probeerde het nationale vrouwenstudentenenteam van 24 tot en met 30 juni een medaille te bemachtigen op het wereldkampioenschap voor studenten in Spanje.

De eerste wedstrijd van het toernooi werd nipt verloren van Tsjechië (30-31), een goed keepende Romy Verweij kon een achterstand niet voorkomen. De eerste overwinning volgende een dag later tegen Chili (41-25). Dat betekende dat een overwinning op het nog ongeslagen Polen moest volgen voor een plek in de halve finale. Na een achterstand in de eerste helft van 6 doelpunten, kropen de Nederlandse studenten puntje voor puntje dichterbij, vooral Denise Mol was in de tweede helft ongrijpbaar voor de Polen. Helaas kwam het team niet verder dan een 33-33 gelijkspel (tegen de uiteindelijke nummer 3 van het toernooi).

Na het verwerken van de teleurstelling van het missen van de halve finale, werd de focus op plek 5 gezet. Door een goed geoliede Nederlandse aanvalsmachine werd eerst India (52-23) en vervolgens opnieuw Chili (42-23) aan de kant gezet. Valerie Smits was in die wedstrijden de sleutel in de het Nederlandse middenblok.

Coach Steeman is trots op de groep: “De dames hebben zich kunnen meten aan semi-profs die in de hoogste competities van Tsjechië en Polen spelen, het is dan zuur dat je één doelpunt tekort komt voor de halve finale, maar ik weet zeker dat alle speelsters individueel gegroeid zijn dit toernooi en die ervaring meenemen naar de Nederlandse competitie.

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen pakte Spanje de titel op het studenten WK door respectievelijk Polen en Frankrijk te verslaan in de finale. Het Nederlandse studententeam ging echter niet met lege handen naar huis. Eline Veltrop eindigde met 38 doelpunten boven aan de lijst van topscoorders en neemt daarmee toch een prijs mee naar Nederland.

Over twee jaar is er opnieuw een Wereldkampioenschap voor studenten, dan in Bordeaux. Met deze groep is er een nieuwe generatie studenten opgestaan die het niveau en het belang van het mondiale studentenhandbal kennen. De ambitie is meteen uitgesproken om daar opnieuw een gooi te doen naar de medailles. Hopelijk samen met een mannenteam.

Het Nederlands studententeam is te volgen via Facebook https://www.facebook.com/TeamNederlandWUC2024 & Instagram https://www.instagram.com/wuc_nederland/