Handbalscholen Talenten Finales

Zaterdag 17 mei en zaterdag 24 mei stonden in het teken van onze talenten bij de handbalscholen.

Daar waar voorheen werd gestreden om de Nederlandse Kampioenschappen afdelingsselecties spreken we nu van de Handbalscholen Finales.

Twaalf handbalscholen konden een of meerdere teams aanmelden. Omdat er bij de dames C-jeugd maar liefst zestien en bij de B-jeugd vijftien aanmeldingen waren, dienden kwalificatiewedstrijden te worden gespeeld. Bij zowel de heren C-  als de B-jeugd zijn acht teams ingeschreven, dus voor het eerst sinds lange tijd was er weer een eindtoernooi met een volwaardige bezetting.

Na de prachtige talentendag van zaterdag 17 mei voor de C-jeugd, vonden zaterdag 24 mei de Handbalscholen Finales bij de B-jeugd plaats. Bij de dames zijn eerst kwalificatiewedstrijden gespeeld om tot een deelnemersveld van acht teams te komen. Bij de heren zijn ook nu weer acht teams. De wedstrijden werden gespeeld in Sporthallen Zuid in Amsterdam en duren 2 x15 minuten met 5 minuten pauze. 


Verslag Handbalscholen Talenten Finales C-jeugd

Zaterdag 17 mei 2015 verzamelden de C-jeugdteams van een groot aantal Handbalscholen zich in Amsterdam  om het seizoen op een sportieve manier met elkaar af te sluiten. Na een mooie en onderhoudende Finaledag, kwamen uiteindelijk de Handbalscholen van Gelre (jongens) en Noord-Holland (meisjes) als winnaars uit de bus.

In relatief korte tijd zijn de NHV Handbalscholen in heel Nederland uitgegroeid tot een belangrijk platform voor de ontwikkeling van onze talentvolle jeugd, waarbij er op vele fronten hard wordt gewerkt aan een kwalitatief hoogwaardig opleidingsaanbod. In aanloop naar de Finaledagen, het afsluitende toernooi van seizoen 2013/2014, konden alle Handbalscholen zich met meerdere teams inschrijven, wat bij de meisjes leidde tot het spelen van een reeks kwalificatiewedstrijden. Bij de jongens waren er precies genoeg aanmeldingen voor de slotdag. Overigens werd er dankzij de prima inzet van Handbalschool Rijnmond in Rotterdam een toernooi georganiseerd voor teams van Handbalscholen die niet op de Finaledag aanwezig konden zijn.

Hoewel de resultaten ondergeschikt waren aan het spelplezier en aan de vele leermomenten van deze Finaledag, werd er met veel passie en inzet gespeeld. Het publiek en een flink aantal bondstrainers zagen attractief handbal, waarin de Nederlandse spelvisie (snel, dynamisch, verrassend, effectief) bij de meeste Handbalscholen al duidelijk te herkennen was.
Bij de C-meiden bleek het tweede team van Noord-Holland het meest succesvol door de Limburgse talenten van Handbalschool Valuas in de finale met 9-12 te verslaan. De derde plek ging naar de Carmel Handbalschool Salland.
Bij de jongens was Handbalschool Gelre in een spannend slotduel met 14-13 net even sterker dan leeftijdsgenoten van Noord-Holland. Valuas eindigde als derde.

Komende zaterdag, 24 mei, spelen ook de B-jongens en meiden van de Handbalscholen hun Finaledag in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. In dit 'overgangsjaar'wordt er op de achtergrond (door o. a. de landelijke Werkgroep Talentontwikkeling) voor het komend seizoen gekeken naar een nieuwe opzet van deze Finaledagen, waarbij de ontwikkeling en scouting van de talenten nog meer centraal komen te staan.

Dames C-jeugd
Eindrangschikking poules
A
1. CHS
2. Twente
3. Noord-Holland 1
4. Graaf Huyn
B
1. Noord-Holland 2
2. Valuas
3. Westland
4. Brabant

Kruisfinales
CHS - Valuas 5-11
Noord-Holland 2 - Twente 15-11

Finale
1e/2e plaats: Valuas - Noord-Holland 2 9-12
3e/4e plaats: CHS - Twente 26-13

Heren C-jeugd
Eindrangschikking Poules
A
1. Gelre
2. Haaglanden
3. Centraal Nederland
4. Graaf Huyn
B
1. Noord-Holland
2. Valuas
3. Rijnmond
4. Brabant

Kruisfinales
Gelre - Valuas 25-15
Noord-Holland - Haaglanden 23-21

Finale
1e/2e plaats: Gelre - Noord-Holland 14-13
3e/4e plaats: Valuas - Haaglanden 16-13


Verslag Handbalscholen Talenten Finales B-jeugd

Net als vorig weekend, kwamen ook afgelopen zaterdag de Handbalscholen uit heel Nederland in Amsterdam bijeen voor de sportieve afsluiting van seizoen 2013/2014. Ditmaal was het de beurt aan de B-jeugd, waarbij de vertegenwoordigende teams van Graaf Huyn (jongens) en Noord-Holland 2 (meiden) als winnaars van deze, wederom geslaagde Finaledag werden gehuldigd.

Dames B-jeugd
Iedere poule bij de meiden leverde een duidelijke winnaar op. Noord-Holland 2 eindigde als eerste in groep A en won haar kruisfinale overtuigend van Valuas (21-9). De Carmel Handbalschool Salland (CHS) was de andere groepswinnaar, maar moest in de kruisfinales haar meerdere erkennen in Graaf Huyn; 16-21.

Wist Noord-Holland 2 in de poulefase nog met 14-9 te winnen, ook in de finale waren de Noord-Hollandse talenten te sterk: (6-9) 8-16. CHS werd derde door Valuas met 18-12 te verslaan.

Heren B-jeugd
In poule A pakte Haaglanden de volle groepswinst, met Graaf Huyn als runner up.
Bij poule B was het beduidend spannender. Daar eindigde de laatste groepswedstrijd tussen Rijnmond en Brabant in een 12-12 gelijkspel waardoor beide ploegen op 5 punten kwamen, maar Brabant dankzij een beter doelsaldo groepswinnaar werd.
Ook de kruisfinales waren bijzonder spannend te noemen. Haaglanden won nipt met 12-10 van Rijnmond en bij het duel tussen Brabant en Graaf Huyn brachten 7-meterworpen na een stand van 16-16 de beslissing in het voordeel van Graaf Huyn. Dat beloofde opnieuw veel spanning voor de eindstrijd in deze Finaledag. En die 'handbalthriller' kwam er zeker. Haaglanden wist na een ruststand van 3-5, een achterstand van vier doelpunten om te buigen, maar kwam op het eind net een beetje geluk tekort. De Limburgse Handbalschool van Graaf Huyn won op het nippertje met 10-11.

Uitslagen dames
Eindstand Poule A
1. CHS
2. Valuas
3. Brabant
4. Noord-Holland 1

Eindstand Poule B
1. Noord-Holland 2
2. Graaf Huyn
3. Haaglanden/Westland
4. Twente

Kruisfinales
CHS - Graaf Huyn 16-21
Noord-Holland 2 - Valuas 21-9

Finale
Plaats 1/2: Graaf Huyn - Noord-Holland 2 8-16
Plaats 3/4: CHS - Valuas 18-12

Uitslagen Heren
Eindstand Poule A
1. Haaglanden
2. Graaf Huyn
3. Gelre
4. CHD/HTNN

Eindstand Poule B
1. Brabant
2. Rijnmond
3. Noord-Holland
4. Valuas

Kruisfinales
Haaglanden - Rijnmond 12-10
Brabant - Graaf Huyn 16-16, 23-24 na strafworpen

Finale
Plaats 1/2: Haaglanden - Graaf Huyn 10-11
Plaats 3/4: Rijnmond - Brabant 12-16