VEELGESTELDE VRAGEN CORONA

(update 25 februari)

NOC*NSF heeft een Protocol Verantwoord Sporten opgesteld om de sport veilig te laten verlopen. Kijk hier voor het protocol.

Huidige maatregelen

Mag er worden gesport op binnen- en buitensportaccommodaties?

Iedereen mag overdag en ’s avonds binnen en buiten sporten. Dit hangt ook af van openingstijden van de sportlocatie. Daarbij is het spelen van  (competitie)wedstrijden weer toegestaan.

Kijk voor een overzicht van alle maatregelen voor de sport op de website van de Rijksoverheid.

Is publiek toegestaan op sportaccommodaties?

Er gelden overal de normale openingstijden en vervalt ook de CTB-plicht op plaatsen waar minder dan 500 mensen bijeen zijn. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien.

 Is de sportkantine en het terras toegankelijk?

Er gelden overal de normale openingstijden en vervalt ook de CTB-plicht op plaatsen waar minder dan 500 mensen bijeen zijn. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien.

Zijn kleedkamers en douchegelegenheden toegankelijk?

De kleedkamers, douches en toiletten zijn toegankelijk.

Is de 1,5 meter afstand een verplichting?

Er geldt geen verplicht meer om 1,5 meter afstand te houden.

Geldt de mondkapjesplicht op de sportlocaties?

Er is geen verplichting meer om mondkapjes te dragen. 

 
 

Coronatoegangsbewijs

Wanneer is een coronatoegangsbewijs verplicht op een sportaccommodatie en zijn er uitzonderingen?

Er is geen de CTB-plicht meer voor locatie waar minder dan 500 mensen bijeen zijn. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien.

Eventuele besmetting bij de vereniging

Een van onze spelers is positief getest op corona. Mogen we op die basis een wedstrijd annuleren en later alsnog spelen zonder competitiemaatregel?

Lees hier meer over de procedure voor het annuleren van wedstrijden i.v.m. Corona.

Een lid van onze club is besmet met het coronavirus. Is er een protocol hoe we de leden informeren?

In het geval van een positieve test in je team is het verstandig om zo snel mogelijk, via de betrokkene, te schakelen met de GGD. Zij doen een bron- en contactonderzoek en zullen aangeven welke regels gelden voor contacten die voortkomen uit het bron- en contactonderzoek zoals de teamgenoten van de speler. Daarbij geldt: safety first, neem je verantwoordelijkheid! 

Wat moet ik doen als iemand in mijn team positief getest heeft op het coronavirus?

In het geval van een positieve test in je team is het verstandig om zo snel mogelijk, via de betrokkene, te schakelen met de GGD. Zij doen een bron- en contactonderzoek en zullen aangeven welke regels gelden voor contacten die voortkomen uit het bron- en contactonderzoek zoals de teamgenoten van de speler.

Over het algemeen verblijven sporters tijdens een wedstrijd of training niet meer dan 15 minuten binnen 1.5 meter van een andere persoon en ziet de GGD teamgenoten als ‘overige niet nauwe contacten’. Deze spelers mogen in dat geval blijven deelnemen aan wedstrijden maar moeten hun gezondheidssituatie goed in de gaten houden en thuisblijven zodra een van de door de overheid genoemde klachten optreedt.

Daarbij geldt: safety first, neem je verantwoordelijkheid! Als je dus weet dat iemand meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van de desbetreffende speler is geweest, check dan de quarantaineregels op de website van de Rijksoverheid.

 

Trainingen

Hoe moet ik omgaan met blessures tijdens een training?

We doen hierbij een beroep op ieders gezond verstand. In het sportprotocol staat dat kinderen zoveel mogelijk 1,5 meter afstand dienen te bewaren ten opzichte van de begeleider of trainer. Echter bestaat er natuurlijk altijd het risico dat er iemand geblesseerd raakt. In dat geval raden wij aan wel hulp te verlenen. 

Hoe er gehandeld dient te worden bij een blessure of calamiteit is natuurlijk afhankelijk van de specifieke situatie. Het Rode Kruis heeft hier tips voor. Het is verstandig om vooraf met de kinderen afspraken te maken over de intensiteit en veiligheid om het risico op blessures zoveel mogelijk te verkleinen. 

Kan het virus doorgegeven worden via zweet?

Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Daarom is het van belang om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. 

Wordt het virus doorgegeven als je van dezelfde sportmiddelen (rek, bank, etc.) gebruikmaakt?

Een virus heeft een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, is afhankelijk van het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. 

Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton. De kans dat u besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlak is heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel (exponentieel) af buiten het lichaam.

In het algemeen raden we aan om regelmatig uw handen te wassen en sportmaterialen te desinfecteren na gebruik. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.  

 

Scheidsrechters

Een overzicht van alle veel gestelde vragen voor scheidsrechters vind je hier

 

Financiën

Zijn er specifieke steunmaatregelen voor de sport?

Op deze pagina vind je hierover meer informatie.

Waar vind ik meer informatie over deze steunmaatregelen?

Alle informatie is te vinden bij DUS-I, het uitvoeringsloket van het ministerie van VWS.

-> Bekijk hier een actueel overzicht van de financiële regelingen voor sportverenigingen

Maak de handbalsport van dichtbij mee!

Klik hier