Corona: Veel gestelde vragen scheidsrechters

Update 11 november 2021

Een overzicht met veel gestelde vragen voor verenigingen vind je hier

Ik was scheidsrechter bij een wedstrijd en achteraf blijkt dat een van de spelers positief getest is op het coronavirus. Moet ik nu ook in quarantaine?

De GGD zal op basis van bron- en contactonderzoek bij de positief geteste speler aangeven welke regels gaan gelden voor contacten die voortkomen uit het bron- en contactonderzoek zoals de teamgenoten van de speler. Over het algemeen verblijven scheidsrechters tijdens een wedstrijd veel minder dan 15 minuten binnen 1,5 meter van een speler en zal de GGD scheidsrechters zien als ‘overige niet nauwe contacten’. Je hoeft als scheidsrechter dus waarschijnlijk niet in quarantaine en als je als scheidsrechter tijdens de wedstrijd waar mogelijk de afstand bewaakt, loop je ook weinig risico.

Bewaak wel altijd je gezondheidssituatie goed en blijf thuis zodra een van de door de overheid genoemde klachten optreedt. Daarbij geldt: safety first en neem je verantwoordelijkheid!

Mochten wij bericht ontvangen vanuit de GGD of de vereniging dat de scheidsrechter bij deze groep behoort, dan zullen wij de betrokken scheidsrechter daar persoonlijk over berichten.

Een wedstrijd wordt afgelast. Hoe wordt de scheidsrechter geïnformeerd? 

Wanneer een wedstrijd alsnog wordt afgelast, wordt de scheidsrechter hier via de HandbalNL App over geïnformeerd. Wordt de wedstrijd op de wedstrijddag zelf afgelast, dan zal de scheidsrechter telefonisch geïnformeerd worden.

Ik heb klachten die duiden op Corona en/of ben positief getest. Wat moet ik nu doen? 

Wanneer jij als scheidsrechter klachten ontwikkelt die kunnen duiden op een Coronabesmetting, verzoeken we jou om volgens de door het RIVM gestelde richtlijnen jezelf af te melden voor deze wedstrijd. Neem hiervoor contact op met jouw contactpersoon of het bondsbureau.

Regio Contactpersoon Contactgegevens
BNL, Eredivisie, Eerste Divisie, A-jeugd Divisie Calamiteitenlijn NHV 026-7071434
Limburg Huub Gubbels 06 11 21 63 16
Midden-Nederland Patrick van Oordt 06 22 80 60 84
Noord-Holland Calamiteitenlijn NHV 026-7071434
Noord Henk Assen (0524) 515 008 / 06 30 37 10 83
Oost Frans Holleboom (0570) 633 730
Twente Miep Blenke 074 26 62 061
Zuid-Holland Wil Hartman 06 51 61 94 34
Brabant Joost Meulendijks 06 19 41 88 34

 

Vragen met betrekking tot wedstrijden

Moet ik als scheidsrechter 1,5 meter afstand bewaren tot de spelers?

Het advies is dat sporters buiten de normale en noodzakelijke sport gerelateerde contactmomenten geen fysiek contact hebben. Wij adviseren jou als scheidsrechter zoveel mogelijk afstand te bewaren van de spelers tijdens de wedstrijd, tenzij dit vanwege de aard van de wedstrijd niet mogelijk is.

 Houd in ieder geval voorafgaand, in de rust en na de wedstrijd minstens 1,5 meter afstand van de spelers en stafleden

Wat doen we als we zien dat iemand corona symptomen vertoont voor aanvang van de wedstrijd? Wat doen we als iemand tijdens de wedstrijd opeens heel hard moet hoesten of niezen?

We gaan er ten alle tijde vanuit dat de speler gezond is, omdat hij/zij anders niet aanwezig zou zijn conform de basisrichtlijnen. Het kan ook een andere oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld hooikoorts.

We adviseren om altijd het overleg te zoeken met de tegenstander. Op het moment dat het team alsnog van mening is dat de gezondheid van alle betrokkenen in het geding is kan er besloten worden om te stoppen met de wedstrijd. De wedstrijd zal dan behandeld worden als een gestaakte wedstrijd, en daarbij dienen alle betrokkenen conform het tuchtreglement een verklaring in te zenden.

Besluit je met elkaar de wedstrijd niet aan te vangen, dan valt de wedstrijd onder de categorie verplaatsen wedstrijden. De thuisspelende vereniging vult hiervoor het formulier op de website in.

Een speler raakt geblesseerd tijdens de wedstrijd, moeten wij als scheidsrechter / spelers 1,5 meter afstand houden?

Wanneer een speler geblesseerd op het veld ligt, adviseren wij om op afstand te vragen hoe het met de persoon gaat. Wij adviseren om de persoon niet te helpen bij het opstaan, tenzij dit vanwege de ernst van de blessure niet anders gaat.

Mijn begeleider / een rapporteur is aanwezig bij mijn wedstrijd. Kunnen wij de wedstrijd nabespreken?

Wanneer er een begeleider of rapporteur bij de wedstrijd aanwezig is, zorg je dat de nabespreking op 1,5 meter afstand plaats vindt. Voer het gesprek bij voorkeur niet in de kleedkamer, omdat deze vaak te klein is. Zoek een geschikte ruimte waar je met elkaar in gesprek gaat.