Corona: Veel gestelde vragen scheidsrechters

Een overzicht met veel gestelde vragen voor verenigingen vind je hier

 • Er is een Coronabesmetting binnen een team. Wat zijn de gevolgen voor mij als scheidsrechter?

Wanneer er een besmetting binnen een team is, wordt er bron- en contactonderzoek gedaan door de GGD. De personen die binnen dit onderzoek naar voren komen als intensieve contacten worden hiervan op de hoogte gesteld. Deze personen zullen de richtlijnen van de GGD volgen en indien nodig in quarantaine gaan.

Mochten wij bericht ontvangen vanuit de GGD of de vereniging dat de scheidsrechter bij deze groep behoort, dan zullen wij de betrokken scheidsrechter daar persoonlijk over berichten.

 • Een wedstrijd wordt afgelast. Hoe wordt de scheidsrechter geïnformeerd? Wat gebeurt er als de wedstrijd opnieuw wordt ingepland?

Alle handbalcompetities zijn stilgelegd tot en met 10 november. Dit geld voor alle competities van het NHV, zowel voor de senioren als jeugd, op alle niveaus. De wedstrijden waar dit betrekking op heeft zijn door het bondsbureau afgelast in Sportlink. Hiervan ontvang je als scheidsrechter een bericht in de HandbalNL App. Wanneer een wedstrijd is afgelast, hoef je niet aanwezig te zijn.

Wanneer wij voor de wedstrijd een nieuwe datum inplannen, zal de scheidsrechter die de wedstrijd oorspronkelijk zou fluiten op deze wedstrijd aangewezen blijven. Het kan daarbij zijn dat je verhinderd bent op de nieuwe speeldatum. Mocht dat het geval zijn, dan kun je je afmelden door een mail te sturen naar official@handbal.nl.

 • Ik heb klachten die duiden op Corona en/of ben positief getest. Wat moet ik nu doen? 

Wanneer jij als scheidsrechter klachten ontwikkelt die kunnen duiden op een Coronabesmetting, verzoeken we jou om volgens de door het RIVM gestelde richtlijnen jezelf af te melden voor deze wedstrijd. Neem hiervoor contact op met jouw contactpersoon of het bondsbureau.

Als na contact met ons blijkt dat je een wedstrijd hebt gefloten bij een vereniging in de dagen voorafgaand aan de ontwikkeling van klachten, dan zullen wij deze vereniging hierover infomeren. Zij kunnen dan alert reageren wanneer andere personen klachten ontwikkelen.

Regio Contactpersoon Contactgegevens
BNL, Eredivisie, Eerste Divisie, A-jeugd Divisie Calamiteitenlijn NHV 026-7071434
Limburg Huub Gubbels 06 11 21 63 16
Midden-Nederland Patrick van Oordt 06 22 80 60 84
Noord-Holland Annie Kager 06 51 26 00 68
Noord Henk Assen (0524) 515 008 / 06 30 37 10 83
Oost Frans Holleboom (0570) 633 730
Twente Miep Blenke 074 26 62 061
Zuid-Holland Wil Hartman 06 51 61 94 34
Brabant Joost Meulendijks 06 19 41 88 34

 

Vragen met betrekking tot wedstrijden

Vanwege de opgelegde maatregelen mogen we momenteel geen competitie spelen. Onderstaande vragen zijn weer van toepassing zodra de competitie hervat wordt. 

 • Moet ik als scheidsrechter 1,5 meter afstand bewaren tot de spelers?

Het advies is dat sporters buiten de normale en noodzakelijke sport gerelateerde contactmomenten geen fysiek contact hebben. Wij adviseren jou als scheidsrechter zoveel mogelijk afstand te bewaren van de spelers tijdens de wedstrijd, tenzij dit vanwege de aard van de wedstrijd niet mogelijk is.

 Houd in ieder geval voorafgaand, in de rust en na de wedstrijd minstens 1,5 meter afstand van de spelers, stafleden en het publiek.

 • Hoe kan ik er voor zorgen dat iedereen op de hoogte is van de richtlijnen voor, tijdens en na de wedstrijd?

Alle verenigingen zijn door het NHV op de hoogte gebracht van het wedstrijdprotocol COVID-19. Maak voorafgaand aan de wedstrijd (bijvoorbeeld tijdens de technische bespreking) duidelijke afspraken tussen de scheidsrechters en de teamverantwoordelijken en/of coaches van de teams.

 • Moet de scheidsrechter handhaven op de 1,5m afstand tijdens de wedstrijd?
Nee, de scheidsrechter is niet verantwoordelijk voor handhaving op onder andere de volgende punten die niet gerelateerd zijn aan de spelregels:
 • Niet waarborgen van de 1,5m afstand
 • Twijfel over de gezondheidssituatie van een speler
 • Naar de grond uitsnuiten van de neus
 • Naar de grond spugen
 • Geforceerd stemgebruik van bijvoorbeeld coaches

Let op: De verantwoordelijkheid ligt bij de clubs. Je kan hier de clubs wel op aanspreken en melding maken op het wedstrijdformulier.

 • Wat doe ik als verenigingen niet zorgen voor 1,5 meter afstand op de wisselbank, in de kleedkamer of bij de technische bespreking?

Het advies is dat sporters buiten de normale en noodzakelijke sport gerelateerde contactmomenten geen fysiek contact hebben, zoals tijdens het vieren van een overwinningsmomenten, op de wisselbank of tijdens een wissel. Let op: De verantwoordelijkheid ligt bij de clubs. Je kan hier de clubs wel op aanspreken en melding maken op het wedstrijdformulier.

 • Wat doen we als we zien dat iemand corona symptomen vertoont voor aanvang van de wedstrijd? Wat doen we als iemand tijdens de wedstrijd opeens heel hard moet hoesten of niezen?

We gaan er ten alle tijde vanuit dat de speler gezond is, omdat hij/zij anders niet aanwezig zou zijn conform de basisrichtlijnen. Het kan ook een andere oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld hooikoorts.

Op basis van de privacywetgeving is het niet mogelijk om een gezondheidsverklaring of negatieve corona test op te eisen.

We adviseren om altijd het overleg te zoeken met de tegenstander. Op het moment dat het team alsnog van mening is dat de gezondheid van alle betrokkenen in het geding is kan er besloten worden om te stoppen met de wedstrijd. De wedstrijd zal dan behandeld worden als een gestaakte wedstrijd, en daarbij dienen alle betrokkenen conform het tuchtreglement een verklaring in te zenden.

Besluit je met elkaar de wedstrijd niet aan te vangen, dan valt de wedstrijd onder de categorie verplaatsen wedstrijden. De thuisspelende vereniging vult hiervoor het formulier op de website in.

 • Mogen teams een yel of aanmoedingskreet uitvoeren? Mogen goals gevierd worden?

Het is verboden in de publieke ruimte of in een besloten plaats in groepsverband te zingen of te schreeuwen. Het is daarom verboden om een yel, aanmoeidingskreet o.i.d. uit te voeren, een clublied te zingen en/of overwinningsmomenten te vieren.

 • Mogen spelers elkaar een high five geven of fysiek contact hebben tijdens een wissel?

Het advies is dat sporters buiten de normale en noodzakelijke sport gerelateerde contactmomenten geen fysiek contact hebben, zoals op de wisselbank of tijdens een wissel. De verantwoordelijkheid ligt bij de clubs. Je kan een club of speler hier wel op aanspreken.

 • Ligt er een verantwoordelijkheid bij de scheidsrechters of ligt dit geheel bij de vereniging?

De verantwoordelijkheid ligt bij de clubs. Je kan hier de clubs wel op aanspreken en melding maken op het wedstrijdformulier.

 • Een speler raakt geblesseerd tijdens de wedstrijd, moeten wij als scheidsrechter / spelers 1,5 meter afstand houden?

Wanneer een speler geblesseerd op het veld ligt, adviseren wij om op afstand te vragen hoe het met de persoon gaat. Wij adviseren om de persoon niet te helpen bij het opstaan, tenzij dit vanwege de ernst van de blessure niet anders gaat.

 • Mijn begeleider / een rapporteur is aanwezig bij mijn wedstrijd. Kunnen wij de wedstrijd nabespreken?

Wanneer er een begeleider of rapporteur bij de wedstrijd aanwezig is, zorg je dat de nabespreking op 1,5 meter afstand plaats vindt. Voer het gesprek bij voorkeur niet in de kleedkamer, omdat deze vaak te klein is. Zoek een geschikte ruimte waar je met elkaar in gesprek gaat.