Beach Dames U17 pakken zilveren medaille op WK

De Beach Dames U17 zijn tweede geworden op het wereldkampioenschap in Mauritius. In de finale bleek Hongarije na shoot-outs te sterk. De ploeg van bondscoach Harald Mulder won alle voorafgaande wedstrijden en speelde een fantastisch toernooi. Op de slotdag werd dit net niet bekroond met een gouden medaille. 

De jeugdploeg mag trots zijn op het seizoen dat ze draaien. In juni werden ze Europees kampioen in Zagreb en door een plek bij de beste vier op het WK mogen ze afreizen naar de Jeugd Olympische Spelen 2018 in Argentinië.

De eerste set van de wedstrijd werd zenuwslopend. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Nederland had moeite om de specialist van Hongarije van het scoren af te houden, maar zette daar mooie pirouettes tegenover. Na acht minuten spelen pakten de Oranjedames een voorsprong van 22-19. Een knotsgekke slotfase volgde: Hongarije deed wat terug, Nederland raakte de paal en Hongaarse dames scoorden uit een snelle tegenaanval. Een stand van 22-23 op het scorebord met minder dan een halve minuut te spelen.

Het houtwerk stond Nederland weer in de weg, maar dit keer kwam de bal terug. In de rebound scoorde Oranje met een pirouette de 24-23. Hongarije maakte in de vijf seconden die nog op de klok stonden een aanvallende fout en zo ging de eerste set naar de ploeg van bondscoach Mulder.

In de tweede set begon Oranje goed. Ze veroverden de eerste bal en kwamen in no time op een 2-0 voorsprong. Maar na 4-2 in het voordeel van de jeugdploeg stokte de aanvalsmachine. De keepster van Hongarije bleek een echte sta-in-de-weg. Oranje misten de kansen en de tegenstander scoorde 9 punten op rij (4-11). Nederland kwam nog knap terug tot 10-13, maar wist het gat van drie punten niet te overbruggen. In de slotfase liep Hongarije uit naar 16-21.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen in de WK-finale. Door het goed uitkomen van de Nederlandse keepster ging de eerste shoot out van Hongarije mis. De Oranjedames kwamen op een 2-0 voorsprong na een mooie pirouette. De Hongaarse keepster besliste echter ook de shoot out door twee reddingen op de doellijn. Nederland kwam 4-6 achter. De laatste shoot out moest gekeerd worden, maar dit lukte niet. Honagrije greep na een eenpunter de wereldtitel: 4-7.

Beach Handball is een spectacluaire opkomende sport in Nederland. De zandtak wint aan populairiteit en wordt gezien als een mooie afwisseling op het zaalseizoen. Benieuwd hoe Beach Handball gespeeld wordt? Bekijk het filmpje met de spelregels: https://www.youtube.com/watch?v=GweZ6pmch8Y

Foto: IHF