Maak kennis met Wouter Haldermans, NHV Beach Handball Delegate

De Beach Handball Delegate controleert namens het Nederlands Handbal Verbond (NHV) de organisatiepunten van een NK Kwalificatietoernooi en ondersteunt scheidsrechters tijdens wedstrijden op landelijke competitieniveau. Tevens kan de Delegate assisteren bij wedstrijden op internationaal niveau, bijvoorbeeld in de Europese Beach Handball Tour. We interviewden één van onze nationale Beach Handball Delegates, tevens National Observer namens de Europese Handbal Federatie (EHF), Wouter Haldermans.

Wouter, je bent sinds de zomer van 2016 Beach Handball Delegate namens het NHV. Waarom ben je er aan begonnen en wat kun je vertellen over je ervaringen tot dusver?
“Ik zie in Beach Handball een variant van de handbalsport die groeiende is en de toekomst heeft. Steeds meer verenigingen tonen hierin interesse en gaan in het voorjaar het zand op. Beach Handball is een mooi verlengstuk van het (zaal)handbalseizoen, waardoor iedereen het hele jaar door actief kan blijven met onze sport. Dat was ook voor mij een reden om met Beach Handball aan de slag te gaan. Ik ervaar het als positief dat Beach Handball laagdrempeliger is dan het “reguliere” handbal, bijvoorbeeld doordat teams kleiner zijn en je makkelijker combinatieteams kunt maken. Daarnaast staat bij Beach Handball Fair Play hoog in het vaandel, waardoor de sfeer op en om het veld bijzonder prettig is en de acceptatie naar elkaar toe erg groot. Zeker op het moment dat er een zonnetje bij komt kijken.”

Tijdens een NK Kwalificatietoernooi ben jij als Delegate de afvaardiging van het NHV. Wat zijn dan zoal jouw taken?
“Tijdens het toernooi ben ik aanwezig ter ondersteuning van de toernooileiding. Zo ben ik onder andere aanspreekpunt voor teams en scheidsrechters, als het aankomt op spelregels en reglementen. Ook ben ik beschikbaar als Delegate tijdens de wedstrijden, om de scheidsrechters te ondersteunen. Daarnaast controleer ik de organisatiepunten van het toernooi en stel deze zo nodig bij. Maar het liefst voorkom ik dit laatste, door vooraf goed in contact te staan met de toernooileiding.”

Dit betekent waarschijnlijk ook dat jij – als Delegate – je goed moet voorbereiden op een NK Kwalificatietoernooi. Hoe ziet deze voorbereiding er voor jou uit?
“Zodra ik benaderd ben voor een NK kwalificatietoernooi, neem ik contact op met de toernooileiding om het toernooi alvast door te nemen. Hoe ziet het toernooireglement eruit en hoe is het aantal organisatiepunten opgebouwd? Samen met de toernooileiding bekijk ik of dit alles in orde en reëel is. Ik probeer in aanloop naar het NK Kwalificatietoernooi echt de schakel tussen de toernooileiding en het bondsbureau te zijn. Ik hoop hiermee de toernooileiding te ondersteunen, waardoor zowel de voorbereiding als het toernooi zelf zonder problemen verloopt.”

Het Beach Handball seizoen is afgelopen weekend weer echt losgebarsten. Wat zijn jouw verwachtingen van de aankomende maanden?
“Ik hoop dat alle Beach Handball (NK Kwalificatie)toernooien weer groeien ten opzichte van vorig jaar en dat we een spannende strijd gaan krijgen voor de deelname aan het Nederlands Kampioenschap in juli. Ik verwacht dat Beach Handball ook dit jaar zal doorgroeien in aantal actieve beachers en deelnemende teams aan de diverse toernooien. Ik wens iedereen in ieder geval heel veel Beach plezier toe en ik hoop dat we er samen weer een hele mooie handbalzomer van gaan maken!”