Voorbereidingen NK Beach Handball in volle gang

Aankomend weekend is het strand in Biddinghuizen strijdtoneel voor het Molecaten NK Beach Handball 2017. Coördinator William Weijmans verwelkomt namens het NHV liefst tachtig teams op het eindtoernooi. 

“Eigenlijk vind ik dat we volgens de regeling van het NHV het beste toernooi van Nederland moeten zijn”, opent Weijmans over het aankomende NK. Een toernooi kan punten verdienen door toevoeging van bijvoorbeeld tribunes, gecertificeerde scheidsrechters en een livestream. “In 2015 was dat nog niet het geval. Een jaar later hadden we een goede stap gezet met het centre court. Dit jaar gaan we weer een stukje verder.”

Voornamelijk het deelnemersveld is sterker dan ooit. “Het NK is met Beach Handball meegegroeid. Voor het eerst doen er tachtig teams mee”, is de coördinator – tevens scheidsrechters – trots. “Een mooie mijlpaal. Bij de damescategorie werken we met lange wachtlijsten, maar ook bij de jongens is de interesse gestegen.” Zo kennen alle jongensjeugdpoules acht deelnemers.

Competitie
“Je merkt dat de sport groeit in Nederland”, vervolgt de Limburger. “In 2014 bestond de Beach Tour uit acht toernooien. Terwijl de eisen voor een heus NK-toernooi aangescherpt werden kwamen er steeds meer toernooien bij. Dit jaar zijn we gegroeid naar vijfentwintig toernooien. Zo zet het NHV een goede competitie weg. Daar ben ik echt tevreden mee.”

Sinds de sluiting van de Beach Tour halverwege juni is Weijmans druk met de organisatie van het nationale kampioenschap. “Deze week zetten we de puntjes op de i”, begint de coördinator een opsomming. “De afgelopen weken ben ik druk geweest met het schema en de teams. Vanaf woensdag gaan we opbouwen. Dan bouwen we de doelen op en leggen we bijvoorbeeld de belijning neer.”

Drukte
In Flevoland spelen de kampioenskandidaten op zaterdag en zondag. “Op zaterdag verwacht ik de meeste drukte”, kijkt Weijmans vooruit. “Het zou gaaf zijn als we zo’n vijftiendhonderd liefhebbers hebben rondlopen. Naast het toernooi is er het hele weekend veel meer te doen. Zo is er een barbecue en kent beide avonden een feest. Ik kijk er erg naar uit.”

De seniorenpoules zijn rijkelijk gevuld met favorieten. Zo hebben de dames van Westsite hun zinnen gezet op de nationale titel, terwijl bij de heren titelhouder Camelot, Beach Handball Amsterdam en Hiekka Hauskaa getipt worden als grote kanshebbers. De finales zijn zondagmiddag om 17:20.

Bron: Handbal Inside