Gesprek van de Week met Tess van Buren

In haar tweede seizoen is Tess van Buren al een onmisbare schakel geworden bij regerend landskampioen SERCODAK/Dalfsen. Geboren in Ridderkerk, opgegroeid bij Saturnus en groot geworden bij Virto/Quintus. De komende weken kan de inmiddels 20-jarige spelverdeelster al haar tweede titel winnen. Zondag barst immers de strijd om het kampioenschap van Nederland weer los tegen Succes Schoonmaak/VOC Amsterdam. Van Buren mag dan een handbalster zijn, ze komt uit een echte voetbalfamilie. Haar opa is zelfs niemand minder dan Theo Laseroms, een icoon van Feyenoord. ‘Ik ben net als mijn opa ook een echte verdediger. Wat dat betreft zijn we wel een beetje vergelijkbaar. Erg leuk’.

Pikant is dat de opa van VOC-speelster Rachel de Haze Rinus Israël is. Hij vormde samen met jouw opa het gevreesde centrum van het grote Feyenoord.
Ik weet het. De opa van Rachel zal er waarschijnlijk wel zijn komende zondag. Het ‘ijzeren gordijn’ werden ze samen genoemd in de jaren zeventig. Niemand kwam er langs inderdaad, haha. In de dekking waren het echte beesten, hoor ik vaak. Ik heb mijn opa helaas nooit gekend. Op 51-jarige leeftijd is hij al overleden. Maar ik merk hoe leuk ik het vind dat ook hij zo sterk en goed was in de verdediging.

Je komt ook uit een echte voetbalfamilie.
Dat klopt. Mijn vader Leo van Buren speelde bij Excelsior in Rotterdam en mijn broer Mick is nu bezig aan zijn derde jaar bij Esbjerg in Denemarken. Wat hij volgend jaar gaat doen, is nog niet bekend. Ja, mijn opa heeft de Europa Cup 1 gewonnen met Feyenoord! Ik ben dus zeker opgegroeid met voetbal thuis. Het bereiken van de top in de sport zit wel een beetje in het bloed, kan je inderdaad zeggen.

In je tweede seizoen Dalfsen ben je al aanvoerder geworden. Geef de belangrijkste verschillen eens aan met vorig seizoen?
We hebben een compleet ander team dan vorig jaar. We hebben nu echt heel veel jonge speelsters en dat merk je ook wel terug in het spel. We spelen nog heel wisselvallig. Vorig jaar kon ik leunen op de ervaren speelsters in de ploeg en dit jaar wordt er juist naar mij gekeken. Ik speel nu ook alles en dan vragen ze ook sneller dingen aan mij over situaties in de wedstrijd. Vorig seizoen vroeg ik het. Dat de tegenstander nu op mij let zal zeker ook zo zijn, maar daar houd ik me niet zo mee bezig.

Vorig seizoen leerde jij ook veel van Myrthe Schoenaker, die nu voor Füchse Berlin speelt. Wat bracht ze jou bij?
Het was heel fijn om met haar samen te spelen. Op de middenopbouw hielp zij mij met verschillende schoten. Ze kan heel goed met de cirkel samenspelen en daar leerde ik weer van. Vorig jaar was mijn eerste seizoen als middenopbouwer en hielp zij mij om het spel goed te verdelen. Maar ook buiten het veld heb ik veel van Myrthe opgestoken. Ze stond altijd voor iedereen klaar bij Dalfsen, was heel professioneel en altijd op tijd. Na afloop ruimde ze ook nog alles op.

De favoriet voor de titel lijkt nu ineens VOC te zijn. Is misschien ook wel logisch. Hoe kijk jij aan tegen het team van VOC op dit moment?
VOC heeft zeker een goed team dat al lang met elkaar samen speelt. Ik vind ze dit jaar wel beter spelen dan vorig seizoen. Bert Bouwer is een goede zet voor ze geweest. Hij laat het team ook tactisch slimmer spelen. Ze maken minder fouten en als wij die maken, straffen ze die af. Dat hebben we gezien. We hebben niet voor niets met de bekerwedstrijd erbij al vier keer van ze verloren en pas één keer gewonnen.

Maar kansen zijn er natuurlijk altijd.
Ik denk dat wij zeker kans hebben. Bij ons moet wel alles kloppen om nu van VOC te winnen. We zijn al weken goed in vorm, dus ik verwacht dat het heel spannend gaat worden. We zijn aan elkaar gewaagd als bij ons alles goed valt. Gelukkig hebben we er ook weer een aantal speelsters bij die geblesseerd waren zoals Pavkovic en onze keepster Kristy Zimmerman.

Kijk eens terug op de kruisfinale tegen Quintus, de club uit Kwintsheul waar jij jaren voor hebt gespeeld.
De kruisfinales waren heel spannend, we waren erg aan elkaar gewaagd vond ik in die twee wedstrijden. Het is ook altijd lastig om tegen Quintus te spelen. Vooral uit in Kwintsheul, ook al is het voor mij een beetje thuis. Ze spelen altijd wel in de top mee, maar het verschil is denk ik dat wij meer trainingsuren maken bij Dalfsen.

Je bent als klein meisje begonnen op de linkerhoek. Tegenwoordig ben je de spelverdeelster op middenopbouw en onmisbaar in de dekking. Hoe is dat gegaan?
Daarin heeft Henk Groener een belangrijke rol gespeeld. Ik ben inderdaad begonnen als linkerhoekspeelster. Ben ook altijd de kleinste geweest, bij de selecties vaak de jongste en dan kom je automatisch op de hoek terecht. Ik trainde bij de Handbal Academie en Henk viel het op dat ik meer een type ben voor middenopbouw. Dat heeft hij toen ook gezegd. Hij zei ‘ik wil dat je vaker op de middenopbouw gaat spelen in plaats van linkerhoek’. Ook Peter Portengen heeft natuurlijk zijn invloed daarin gehad. Ook toen zij samen tijdens het WK Juniors in Kroatië coachten. Ik vond dat wel spannend toen met die omschakeling van positie. Dit is bij Dalfsen nu mijn tweede seizoen op de opbouw. Daarnaast is mijn kwaliteit eigenlijk de dekking.

Veel mensen zeggen dat de Nederlandse eredivisie bij de vrouwen er niet beter op wordt. Speelsters gaan steeds vroeger naar het buitenland. Deel jij die mening?
Ja, er gaan steeds meer meiden al vroeg naar het buitenland. Naast VOC, Dalfsen en de HandbalAcademie zijn er geen mogelijkheden om heel veel trainingsuren te maken in Nederland. Daardoor gaan veel talenten al vroeg weg. Het is zonde dat de eredivisie steeds jonger wordt, want ik zou het mooi vinden als er meer clubs komen die meer willen gaan trainen.

Wat ga jij volgend seizoen doen?
Volgend seizoen blijf ik nog bij Dalfsen handballen. Ik kan mij hier heel goed ontwikkelen en heb het enorm naar mijn zin bij deze club. Ik wil natuurlijk ook heel graag voor een goede buitenlandse club spelen. Maar eerst is het zaak mij zo goed mogelijk te ontwikkelen, zodat ik er helemaal klaar voor ben.

Handbal heeft een behoorlijke vlucht genomen de afgelopen maanden door het succes van het A-team bij de vrouwen. Hoe kijk jij daar naar?
Het is echt heel knap wat het Nederlands Damesteam heeft gepresteerd in Denemarken en later op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Frankrijk. Je zou denken dat ze dan in Rio op de Olympische Spelen ook in de top zullen eindigen, maar dit is niet echt vanzelfsprekend natuurlijk. In Rio doen alle toplanden mee en dus zal het een heel spannend toernooi worden.