Dankzij het Leo van der Kar fonds op stage bij topclub Győri Audi ETO KC

Via het Leo van der Kar fonds zijn Dione Housheer, Merel Freriks, Tessa van Zijl en trainer Robert Nijdam vijf dagen naar Győr in Hongarije geweest. Tijdens deze stage kregen zij de kans om bij Győri Audi ETO KC een Europese topclub van dichtbij te zien en trainingen te volgen. Hieronder een verslag over deze dagen.

Zondag 13 november 2016
Om zeven uur verzamelden we op Schiphol en leverden we onze bagage in. Nadat we eindelijk langs de douane zijn gekomen, moesten we alweer op weg naar onze gate om te boarden. Het was een goede vlucht en de tijd vloog voorbij. Aangekomen in Wenen rond elf uur zijn we met de huurauto naar Győr gereden waar we de rest van de dagen verbleven.

Maandag 14 november 2016
Om negen uur startten we de dag met een ontbijt in het hotel. Pas ’s middags om drie uur stond onze eerste training op het programma waardoor we de hele ochtend de tijd hadden om de omgeving te verkennen. We zijn naar de Audi Arena Győr toe gelopen en hebben daar alvast een rondleiding gekregen. Daarna zijn we ons klaar gaan maken voor de training.

Gespannen en zenuwachtig gingen we naar de training toe. Győr traint altijd in de grote hal waar zij ook de wedstrijden spelen. Gelukkig wisten wij dankzij de rondleiding een beetje de weg, want we kregen een sleutel van een kleedkamer waar we ons konden voorbereiden en daarna moesten we zelf op zoek naar de hal. We hadden al meegekregen dat de internationaals een dagje rust hadden gekregen door het drukke programma met Győr en het EK in Zweden wat eraan zit te komen. We trainden hierdoor met een wat jongere groep maar de training werd wel gegeven door de Spaanse hoofdcoach Ambros Martin. Het was fijn om met deze wat kleinere groep te beginnen maar het niveau van deze training lag hoger dan dat wij gewend zijn. De training werd in het Engels gegeven waardoor we extra moesten opletten tijdens de uitleg en aanwijzingen. Na de training gaf de coach nog wat extra tips waar we zeker gebruik van gaan maken.

‘s Avonds zijn we nog wat gaan eten in de stad. Daarna zijn we terug gegaan naar het hotel om alle nieuwe indrukken te verwerken en zijn we vroeg gaan slapen.

Dinsdag 15 november 2016
Om acht uur stond het ontbijt op het programma aangezien we om half tien een fysieke training mee mochten doen met het eerste team. We zijn wat eerder vertrokken omdat we de precieze locatie van de fitnessruimte nog niet wisten. Uiteindelijk bevond het zich op de bovenste verdieping van een winkelcentrum. We kwamen tegelijk aan lopen met de Nederlandse speelsters Nycke Groot en Yvette Broch die ons tijdens de fysieke training onder hun hoede namen. Na een pittig circuit begon het echte werk met een aantal oefeningen die voor ons nog onbekend waren. Na anderhalf uur te hebben gestreden in het krachthonk mochten we daarna ook nog mee naar een ijscabine. Omdat hier een rij stond met andere speelsters van het team namen we eerst nog even een herstelreep en hadden we de tijd om wat meer te weten te komen over Nycke en Yvette.

Daarna zijn we terug gegaan naar het hotel om ons even op te frissen voor een gezellige lunch in de stad. Dit keer werd het een heerlijk maar vooral overvol bord pasta. Terug in het hotel hadden we even tijd voor ons zelf. Om vier uur gingen we weer naar de sporthal voor een jeugdwedstrijd waarna de wedstrijd van het eerste team van Győr volgde. Győr speelde tegen Kispest NKK, een ploeg die net gepromoveerd is naar het hoogste niveau van Hongarije. Dit was niet zo’n spectaculaire wedstrijd. Veel Internationaals kregen rust of speelden weinig. De wedstrijd wonnen ze met bijna twintig doelpunten verschil. Ondanks deze uitslag bleef het publiek het team aanmoedigen tot de laatste seconden. Deze dag hebben we lekker afgesloten met een megagrote schnitzel.

Woensdag 16 november 2016
Ook vandaag zijn we de dag om acht uur gestart met een ontbijtje. Dit was wederom omdat er een zaaltraining gepland stond om half tien. Deze training was wel met de gehele selectie en stond onder leiding van de Hongaarse assistent trainer Gabor Danyi die al genoeg kampioenschappen met Győr heeft meegemaakt. We begonnen met een aantal rustige corestabilityoefeningen die gegeven werd door de fysio. Dit allemaal omdat ze de avond ervoor een wedstrijd hadden gespeeld. De rest van de training stond meer in het teken van beslissingen die je neemt in het veld. De training eindigde om elf uur en toen hebben we afscheid genomen van het team door middel van een kleinigheidje uit Nederland. Nadat we ons opgefrist hadden, kregen we tijd om Nycke en Yvette vragen te stellen over de ervaringen en belevingen in en rondom hun handbalcarrière. We hebben alles kunnen vragen wat ons te binnen schoot en dat was erg interessant.

’s Middags hadden we de tijd om alles op papier te zetten, eventjes voor school bezig te zijn en te relaxen. Helaas was er in Győr niet zoveel te beleven waardoor we weer in het restaurant van het hotel hebben gegeten en ’s avonds in de lobby een Duitse handbalwedstrijd op de livestream hebben gekeken. Ook hadden we al vast een begin gemaakt met onze tassen inpakken omdat we de volgende ochtend al vroeg moesten vertrekken naar het vliegveld.

Donderdag 17 november 2016
Het was alweer tijd om naar huis te gaan. Na een kleine vertraging vertrokken we om half één naar Schiphol. Tessa ging gelijk door naar huis om een wedstrijd tegen Borhave te spelen. Na een uur te hebben gewacht op één koffer kon de rest terug naar Papendal om de week bij de HandbalAcademie af te maken.

Ervaringen:
- De lichamelijke verzorging buiten de training om. Uiteindelijk is handbal je werk en verdien je je geld ermee. Ook buiten de training om moet je letten op je lichaam. Denk hierbij aan voeding, foamrollen en rekken zodat elke keer weer je lichaam op z’n best is.
- Wees niet bang om Engels te praten maar gewoon doen! Het hoeft echt niet allemaal grammaticaal te kloppen, als je je maar verstaanbaar maakt.
- De stap naar het buitenland. We zijn nu meer georiënteerd over een stap naar het buitenland en wat daar allemaal bij komt kijken en waar je op moet letten.
- Na deze ervaring hebben wij een extra motivatieboost gekregen om uiteindelijk ook bij zo’n topclub terecht te komen en Champions League te gaan spelen (en te winnen).

Leo van der Kar fonds bedankt voor deze unieke ervaring!

Klik hier voor meer informatie over het Leo van der Kar fonds.