HandbalAcademie viert tienjarig bestaan

Op 4 september 2006 ging de NHV HandbalAcademie officieel van start. Op sportcentrum Papendal konden vanaf dat moment 24 talentvolle handbalsters zestien trainingsuren per week krijgen en die ter plekke combineren met hun opleiding omdat ze er doordeweeks ook woonden. In het weekend gingen de meiden terug naar huis en speelden dan eventueel ook nog een wedstrijd bij hun club. Sjors Röttger, de huidige technisch directeur van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) was vanaf het eerste uur betrokken bij de HandbalAcademie.

De start van de HandbalAcademie werd destijds gezien als een belangrijke stap in de professionalisering van het handbal en moest de basis leggen voor een permanente plaats aan de wereldtop. Nu, ruim tien jaar later, kan geconcludeerd worden dat beide doelstellingen zijn gehaald.

Het idee voor de HandbalAcademie ontstond in december 2005 tijdens het voor het Nederlands Damesteam zo succesvol verlopen WK in Rusland waar Oranje uiteindelijk vijfde werd. Sjors Röttger, destijds de bondscoach van Oranje, kijkt terug: ,,Samen met mijn toenmalige assistente Monique Tijsterman en Ben Spaai zat ik te praten over de prestaties van Oranje en hoe jammer het zou zijn als dat geen vervolg zou krijgen. Ook Charles van Commenée, de technisch directeur van NOC*NSF, zat bij dat gesprek. Al brainstormend ontstond het idee voor de HandbalAcademie en dat werd steeds concreter toen NOC*NSF ook aangaf wel financiële middelen ter beschikking te willen stellen. Het idee voor de HandbalAcademie was geboren”.

Eenmaal terug in Nederland liet men er geen gras over groeien. Binnen een paar weken was,  mede dankzij inbreng van Mirjam Uppelschoten (NHV) en Jochem Schellekens (Papendal), een plan uitgewerkt om studerende handbaltalenten in een topsportprogramma op Papendal te plaatsen. Röttger: ,,Het was ook een must in die tijd, wilden we in de top blijven meedraaien. Er moest iets gebeuren. En ik denk dat de HandbalAcademie uiteindelijk zeker heeft bijgedragen aan het latere succes van Oranje in 2015 en 2016. We hadden door het project ‘Meiden met een Missie’ al ervaren dat meer trainen voor beter worden staat. Ik weet ook nog dat ik toen dacht ‘Als we nu niets doen, is het afgelopen met Nederlandse successen op handbalgebied’. We moeten een vijver met talenten hebben voor de topteams’’.

Van januari tot en met mei 2006 werden gesprekken gevoerd met Nederlandse topclubs onder het motto van de drie D’s: dialoog, draagvlak en deelgenoot. ,,We zijn de dialoog aan gegaan en hebben hen het idee voorgelegd. Daarna gekeken of er draagvlak voor was en de clubs ten slotte voor de keuze gesteld: steunen jullie dit idee? Van de twaalf clubs gingen er tien akkoord’’.

Nu, tien jaar later, is Röttger ervan overtuigd dat het plan geslaagd is. ,,Wij bieden grote talenten in Nederland de mogelijkheid om voltijds te leren én een handbaltrainingsprogramma te volgen. We waren daarmee ook de eerste teamsport die iets dergelijks ging doen op Papendal waar inmiddels zeker driehonderd sporters intern zijn. Onder meer ook uit het hockey en volleybal. Dus kunnen we best trots zijn op dit initiatief. Ook ben ik trots op de clubs, die toen ook in het diepe zijn gesprongen en hebben gezegd: ‘we doen mee’. De sporters die destijds hiervoor kozen, namen ook best een risico, maar dat pakte goed uit. Zij spelen bijna allemaal in het buitenland of hebben dat gedaan. Met dank natuurlijk aan alle trainers die dit door de jaren heen mogelijk hebben gemaakt. Terwijl het concept – zeg ik nu – eigenlijk heel simpel is: om succes te boeken, moet je een periode voltijds met je sport bezig zijn’’.

Na tien jaar start nu een grondige evaluatie geeft Sjors aan. ,,Met het Topsportplatform brainstormend gaan we nu samen kijken of we het clubniveau meer kunnen laten aansluiten. Een sterke competitie kan zorgen dat speelsters langer in Nederland kunnen blijven. Samen naar de top is een mooi doel’’.

Robert Nijdam is één van de trainers van de HandbalAcademie. ,,Het is te gek om dagelijks met zulke talenten te mogen werken. De kracht van het succes zit hem in de omvang en de volume van het geheel. Want het gaat niet alleen om trainen, maar ook om voeding, high tech faciliteiten en andere soorten begeleiding en volgsystemen. Op de HandbalAcademie is dat allemaal perfect op elkaar afgestemd. De meiden die er zitten, zijn bovendien super gemotiveerd. Wie de keuze maakt om vol voor de handbalsport te gaan, mogen we natuurlijk niet teleurstellen. Natuurlijk haken er wel eens talenten af. Het worden niet allemaal wereldtoppers die Oranje halen, maar de deelnemers willen in ieder geval het beste uit zichzelf halen en dat is altijd te prijzen’’.

Bij een verjaardag hoort taart. Die kregen de meiden van de HandbalAcademie dan ook!