Pierre Jansen coördinator Talentontwikkeling NHV

Sinds 1 september heeft het Nederlands Handbal Verbond (NHV) in Pierre Jansen een coördinator Talentontwikkeling. Een functie die al heel lang op het verlanglijstje stond van technisch directeur Sjors Röttger en nu is ingevuld. ‘Hij is de brug tussen breedtesport en topsport en dat levert beide heel veel op’.

Pierre Jansen (52) is jaren actief geweest als trainer én verenigingsconsulent en leidde onder meer ook de HandbalAcademie voor heren in Sittard. ,,Toen de Academie gestopt was, viel ik onder de tak ´topsport´ van Sjors. Samen hebben we gekeken hoe ik het beste kon worden ingezet binnen die tak. Intussen waren Paul van Gestel en Henny Nijboer al actief geweest op het gebied van talentontwikkeling en onder meer verantwoordelijk voor de Handbalscholen en de ontwikkeling van talenten. De coördinatie van het geheel kwam samen in deze functie’’.

Jansen is vier dagen werkzaam voor het NHV, waarvan drie als coördinator Talentontwikkeling en een als verenigingsondersteuner. ,,In die laatste functie organiseer ik activiteiten tijdens de evenementen van het NHV, zoals een clinic voor de D-jeugd rond de  interland Nederland-Hongarije, en bij verenigingen die daar om vragen of er behoefte aan hebben’’.

In zijn huidige hoofdfunctie is Pierre Jansen zowel verantwoordelijk voor de ontwikkeling van talenten bij de dames als de heren. ,,Op dat gebied is gelukkig veel voorwerk gedaan door Henny en Paul en hun werkgroep. Er ligt bijvoorbeeld al een beleidsplan ‘De weg van het talent´. Daar kan ik nu mooi uitvoering aan gaan geven. Waar het in dat plan in het kort op neerkomt, is hoe je ´de weg van een talent naar de top´, dus van zijn of haar club via een Handbalschool, een regionaal trainingscentrum (RTC), de HandbalAcademie/ Heren Youth en Heren Juniors, zo goed mogelijk kunt begeleiden’’.

,,Ik moet dus zorgen dat de verbindingen binnen dat traject goed zijn en ga daarbij altijd uit van het talent. Hij of zij is het uitgangspunt. Wat is er voor nodig om hem of haar op het hoogste platform te krijgen? Dat betekent dus contacten onderhouden met trainers, clubs en opleidingscentra. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een plan om talenten die gescout zijn dichter bij huis te kunnen laten trainen’’, aldus Jansen.

,,Dat betekent dat we meer RTC’s nodig hebben, verspreid over het land. Dat probeer ik nu voor elkaar te krijgen en dat is best pittig. Maar het is ook belangrijk om feeling te houden met de clubs, want daar begint het uiteindelijk. Neem bijvoorbeeld de nieuwe speelwijze voor ons jeugdhandbal die we nu aan het uitrollen zijn. Ook dat valt of staat met de medewerking van de clubs. Er komt al met al dus best veel kijken bij deze functie. Het is allemaal even leuk!’’

Sjors Röttger is blij met zijn nieuwe coördinator. ,,In het verleden hadden we hier geen geld voor en we hadden er ook de mogelijkheden niet toe. Nu wel, dus ik stond als eerste te juichen toen we deze functie konden invullen. Het werk werd en wordt door veel verschillende mensen gedaan en het leek me belangrijk dat iemand dat zou gaan coördineren’’.

,,Nu we Pierre daarvoor gevonden hebben, kan de kwaliteit van onze Talentontwikkeling alleen nog maar verder verbeteren. Want hij gaat een brug slaan tussen twee werelden (topsport en breedtesport) die erg van elkaar verschillen maar ook onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hij is een echte handbalman en was gelukkig beschikbaar. Maar misschien nog wel belangrijker: hij is hier ook zeer geschikt voor!’’