Team Nijmegen pakt brons op het EK handbal voor Studenten

Onder de leiding van Koen Steeman & Dick Richards hebben de studenten uit Nijmegen een verdiende derde plek behaald op de European Universities Championship (EUC) handbal. De kampioenschappen werden dit jaar georganiseerd door de universiteit van Malaga, zodoende vonden de wedstrijd plaats in Antequera, een stadje net buiten Malaga. De studenten van de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hadden zich voor dit toernooi geplaatst omdat ze vorig jaar de Nationale titel in het studentenhandbal hadden veroverd.

Op de eerste dag speelde Team Nijmegen tegen de studenten uit Valencia. Na een gelijk opgaande eerste helft werd er in de tweede helft duidelijk afstand genomen. Een klinkende 35-25 zege zorgde voor een goede start aan het toernooi. Ook was het meteen duidelijk dat Loes Vandewal en Pien de Swart speelsters waren waar de tegenstander rekening mee moest houden.

Een dag later werd er tegen het studententeam uit Olso een ontzettend spannende strijd gevoerd. Onder het oog van ruim 30 meegereisde supporters en meer dan 200 (!) kijkers via de live-stream eindigde de wedstrijd in een gelijkspel (25-25). Hoogtepunt van de wedstrijd was de dubbele safe in de slotfase van de wedstrijd van afzwaaiend keepster Véronne Reinders.

Na een rustdag stond dé wedstrijd van het toernooi op het programma. De Duitse dames uit Köln hadden hun eerste twee wedstrijden gewonnen dus de beslissing in de poule (en in het toernooi, zo bleek later) zou op deze dag vallen. Tot 6 minuten voor tijd was het stuivertje wisselen en gingen de teams gelijk op, daarna zorgde de Duitse degelijkheid voor het verschil. De Nijmeegse studenten miste te veel kansen in de aanval, terwijl de Duitsers het hoofd koel hielden (23-26). Verslagen verlieten de Nijmeegse studenten het handbalveld, brons was nu het hoogst haalbare.

Na een teambarbecue (met dank aan de ouders uit Venlo) werd de knop omgezet en dat was te merken. De laatste tegenstander in de poule, het Turkse Aksaray werd met 23-30 van het veld geveegd. Vooral Annefleur Bruggeman speelde in de dekking een extreem belangrijke rol. Team Nijmegen werd zoals verwacht tweede in de poule en plaatste zich daarmee meteen voor de 'kleine finale' om plek 3-4.

De tegenstander kwam wederom uit Turkije, maar ditmaal van de universiteit van Akdeniz. Een ijzersterk verdedigende Lisan van Hulten en een aanvallend vlammende Danique Boonkamp zorgden ervoor dat het nooit spannend werd. Na 5 minuten stond er al een voorsprong van 5 doelpunten op het scorebord. Later in de wedstrijd probeerde de Turken nog een overtal te forceren door een extra veldspeelster in te brengen, maar dit werd door de Nijmeegse doelverdediger Sanne Hekking genadeloos afgestraft met twee 'empty goals'. Een overduidelijke 16-33 overwinning betekende de bronzen plak, maar ook eigenlijk het gemis van een halve finale. Want later bleek dat het Duitse team uit Köln met speels gemak de Portugese winnaar van de andere poule versloeg in de finale.

Voor Team Nijmegen was het dus brons met een zilveren randje. De beloning voor het goede Nijmeegse spel kwam naast de bronzen plak ook nog door de verkiezing van Loes Vandewal tot MvP (Most Valuable Player).