Met de toolkit ‘stap voor stap’ naar heldere afspraken en een prettig sportklimaat

Als het aankomt op respect blijkt dat er binnen verschillende sportverenigingen dezelfde uitdagingen spelen. Het verschilt waar de nadruk op ligt bij deze uitdagingen: respect voor de tegenstander, de scheidsrechter, de omgeving, seksuele diversiteit, het gedrag van ouders.

Respectvolle omgang en conflicten oplossen met elkaar, zijn afhankelijk van de afspraken. Maar elkaar hierop aanspreken en corrigeren vinden we niet makkelijk. Dus heb je op een sportvereniging – net als in elke omgeving waar groepen samen zijn – een duidelijke visie op gedrag en afspraken nog.

Als je de visie van jouw sportvereniging en bijbehorende afspraken helder krijgt – en deze duidelijk en op een leuke manier communiceert – weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Zo heb je ook een terugvalbasis in geval van onwenselijk gedrag.

Meestal is er ooit een (huishoudelijk) reglement opgesteld, maar kan iedereen precies navertellen wat erin staat? Met de toolkit ontwerp je ‘stap voor stap’ heldere afspraken en bouw je aan een prettig sportklimaat waar iedereen achterstaat. Met deze afspraken kun je de vereniging, sporters, ouders en bezoekers op een positieve manier vertellen waar jullie club voor staat.

Klik hier voor de toolkit.