Clinic rolstoelhandbal en uitzwaaiwedstrijd Nederlands rolstoelhandbalteam

Op zondag 18 november houdt de werkgroep NHV Noord in samenwerking met sportcafé ‘de Twee Gezusters’ een rolstoel handbalclinic. Corine Bijl van sportcafé ‘de Twee Gezusters’ en Hans Khoe van werkgroep NHV Noord leek het een uitdaging om een voor Hoogeveen uniek handbalevenement naar Topsporthal Activum te halen. Het werd rolstoelhandbal.

Deze clinic is tevens de zogenoemde uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands rolstoelhandbalteam op weg naar Portugal, waar men hoopt voor de derde keer Europees Kampioen te worden. Oranje won al twee keer in de finale van Portugal.

Het programma op zondag 18 november ziet er als volgt uit:
10.30-12.15 uur: training Nederlands rolstoelhandbalteam;
13.15-14.15 uur: clinic (deelname is gratis en er zijn een aantal rolstoelen beschikbaar);
14.30-15.30 uur: demowedstrijd tegen een demoteam, bestaande uit bekende Drentse sporters en sportsters uit verschillende sporten.

De toegang is gratis.

Iets over de geschiedenis van het rolstoelhandbal
Rolstoelhandbal werd opgestart door de vraag ‘waarom is er geen rolstoelhandbal?’ door een oud-handbalster van het eerste team van CSV Castricum. Tijdens het 60-jarig bestaan van CSV werd een demowedstrijd gespeeld. Nu zijn er inmiddels acht verenigingen en tien teams en een aantal verenigingen zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om een team op te starten.

Ondertussen spelen de rolstoelhandballers iedere maand een competitie, waarin ze per speeldag twee keer een wedstrijd van 2 x 20 minuten spelen. De regels zijn zo dicht mogelijk in de buurt gehouden van het reguliere handbal. Drie passen is bij voorbeeldf drie keer het wiel draaien (inclusief remmen).

Het eerste jaar is het team van CSV door heel Nederland getrokken om promotiewedstrijden te spelen tegen eredivisieteams. Het team van CSV ging ook als team naar het EK in Sankt Pölten in Oostenrijk en won daar de titel.

Rolstoelhandbal is een gemengde sport voor zowel meisjes als jongens vanaf 16 jaar. Het is voor zowel invalide als valide sporters en sportsters. Plezier staat voorop.

Oranje
Als Europees Kampioen mocht Nederland natuurlijk de titel verdedigen. Dat was in 2016 in Zweden en weer was de finale tegen Portugal een spannende wedstrijd en weer won ons Oranje. Binnen Nederland groeit het aantal teams gestaag en de Nederlandse selectie wordt inmiddels dan ook samengesteld uit meerdere verenigingen. Dit jaar is het EK in het Portugese Leiria van 29 november tot en met 3 december.  In eigen land zullen de Portugezen er alles aan doen om de titel te behalen, maar het Nederlands team denkt daar zeker anders over.

In het Noorden heeft de handbal vereniging Aeolus uit Wildervank een rolstoel handbalteam. De werkgroep NHV Noord wil iedereen uitnodigen voor dit unieke handbal evenement in Topsporthal Activum in Hoogeveen op zondag 18 november en wensen de belangstellenden en deelnemers alvast veel plezier en succes.