Club in de spotlight: HV Maasgouw

De fusie tussen HV Maasbracht en RK SV Linne, die in 2010 HV Maasgouw opleverde, was pure noodzaak. Voorzitter Wil Coolen: ,,De ledenaantallen van beide clubs daalden en ieder op zich waren we amper nog levensvatbaar. We moesten allebei met veel dispensatiespelers gaan handballen en spelen met opgesplitste teams en dat wilden we liever niet. Dus hebben we elkaar opgezocht en zijn gefuseerd. En hoewel Limburg een echte handbalprovincie is en er in deze omgeving vroeger in elk dorp wel een club was, hebben we ook hier te maken met veel concurrentie van andere sporten. Daar komt nog bij dat de betere spelers van kleine dorpsclubjes zoals wij worden weggetrokken door de grote topclubs als V & L, Bevo HC, Sittardia, BFC en Handbal Venlo. Dat snappen we wel, want wie ambitieus is, zoekt mogelijkheden om zo hoog mogelijk te komen in de sport, maar we hebben er wel last van. Daarom hebben we, naast de fusie, ook de samenwerking met andere clubs gezocht, zoals Leudal en Swift Roermond. Zo willen we proberen ook sterke eerste teams te formeren bij de jeugd en zo een beetje tegengas te geven’’.

Inmiddels heeft Maasgouw wel alleen nog damesteams. ,,We hebben wel jongens gehad, maar als het er maar een stuk of vier zijn, kun je geen team formeren. Worden ze dan te oud om gemengd te spelen, dan raak je ze weer kwijt. Of ze kiezen uiteindelijk toch voor voetbal’’.

Om de jeugdafdeling op peil te houden, is de club behoorlijk actief op het gebied van ledenwerving. ,,We bieden clinics aan op scholen tijdens de gymlessen en ook bij de naschoolse opvang. Zo proberen we kinderen te motiveren en vooral de jongens. Al moeten we voor een jongensteam natuurlijk wel genoeg spelers hebben. En zo heel veel leden leveren die clinics nou ook weer niet op. Op het moment dat we ze geven, zijn de kinderen heel enthousiast. Ze krijgen een flyer mee over de club en kunnen nog een keer of vier gratis komen meetrainen. Veel doen dat inderdaad, maar blijven daarna dan uiteindelijk toch niet hangen. Want de meeste ouders vinden al die gratis bijeenkomsten wel prima en brengen de kinderen heen en weer, maar als het op echt lid worden aankomt, haken ze af. Dat begrijpen we wel. Als je een aantal kinderen hebt en ze willen allemaal een paar sporten doen, dan gaat dat wel in de papieren lopen! En onze sport is in verhouding duur. Omdat we als (zaal)handbalclub altijd afhankelijk zijn van beschikbare zalen en dus zaalhuur, kunnen we niet zulke goedkope lidmaatschappen aanbieden als bijvoorbeeld voetbalclubs die spelen op gemeentelijke velden of zelf een eigen complex hebben’’.

Dus probeert HV Maasgouw ook andere handbalvormen aan te bieden om nieuwe leden te trekken. Zo heeft de club sinds anderhalf jaar bijvoorbeeld een G-team. ,,We zijn met zes handballers begonnen en inmiddels is het een groep van tien: mannen en vrouwen door elkaar. Soms spelen ze tegen andere clubs, of ze oefenen tegen onze eigen C-jeugd. Ze genieten dan echt van het handballen en de aandacht die ze krijgen, want bij zo’n wedstrijd komen er altijd vrij veel leden kijken. Dat is echt een happening’’.

Verder is de club zich ook aan het oriënteren op Beach Handball. ,,We zien om ons heen dat Beach Handball erg in opkomst is. Het lijkt ons dan ook een prima manier om het lidmaatschap van onze club nog aantrekkelijker te maken als we de mensen in de zomer ook Beach Handball kunnen aanbieden. Dan kunnen ze lekker blijven ballen. Maar het is allemaal nog wel heel pril, hoor. We zijn pas sinds kort in gesprek met de gemeente hierover. Er zijn namelijk plannen om de sporthal te verbouwen die vlak bij het zwembad ligt. Daar zijn ook ligweides bij en op een deel daarvan zouden we dan, samen met de volleybalvereniging, een beachveld kunnen aanleggen. Het is nog wel toekomstmuziek, maar het idee ligt er!”

Clubpaspoort
Naam club
: HV Maasgouw.
Gevestigd in: Maasbracht (Limburg).
Bestaat sinds
: 2010, na een fusie tussen HV Pex Maasbracht en HV Linne. Momenteel hebben we ook een samenwerking met Swift Roermond en HV Leudal, waardoor we bij de senioren en A-jeugd  in totaal zes combiteams hebben. Deze teams spelen onder de naam LimMid.
Aantal leden
: 85.
Aantal teams: 6 combiteams ( LimMid) , 4 jeugdteams, 1 G-handbalteam en 2 recreanten teams.
Bijzonder lid: Sjra Weling (mister handbal): hij is al vele jaren lid van de club en actief als trainer, scheidsrechter en coach. Hij leeft voor de club.
Accommodatie zaal: de Andreashal in Maasbracht, de Van Hornehal in Horn en de Jo Gerrishal in Roermond.
Accommodatie veld/beach: niet aanwezig.
Website: www.hvmaasgouw.nl
Emailadres: bestuur@hvmaasgouw.nl
Twitter: https://twitter.com/HVMaasgouw
Facebook
: https://www.facebook.com/handbalverenigingmaasgouw
Clubblad: we maken één keer per jaar een seizoensuitgave met daarin de clubregels, het programma en onze sponsoren.
Beste prestatie tot nu toe: in 2013 werden onze dames senioren 1 en dames A1 gelijktijdig kampioen.
Verenigingsmotto: iedereen moet kunnen handballen!
We willen in de toekomst graag: meer leden, zodat alle leden in de juiste leeftijdscategorie kunnen handballen.
Wij zijn de leukste club, omdat: we een groot aantal enthousiaste vrijwilligers hebben met allemaal een groot handbalhart. Bij ons is iedereen gelijk.
Tot slot: onze ‘Gouden Tip’ voor andere verenigingen: iedereen moet op zijn of haar niveau kunnen handballen, de minder getalenteerde leden zijn even belangrijk als de leden die zeer getalenteerd zijn.