Club in de spotlight: HV Niobe

Niobe is een Griekse godin met zeven zonen en zeven dochters. ,,Precies genoeg voor een dames- en een herenteam. Rond de oprichting, veertig jaar geleden, vonden ze dat een leuke naam’’, aldus de huidige voorzitter Jos Schlangen.

Gelukkig heeft HV Niobe inmiddels meer dan deze twee teams. ,,We hebben twee dames- en twee herenteams, een recreantenteam en drie jeugdteams: B-jeugd, C-jeugd en de F’jes. Natuurlijk willen we het liefst nog veel meer jeugdleden. Dus zijn we, dankzij onze zeer actieve ledenwerfcommissie, druk aan het werven''.

,,Er worden bij voorbeeld handballessen gegeven op scholen tijdens de gymles en we delen vaak folders uit. Bij voorbeeld op dagen dat er kinderen afzwemmen in het zwembad. Het is namelijk algemeen bekend dat veel kinderen pas een sport mogen kiezen wanneer ze hun zwemdiploma hebben gehaald!’’

Ook via ‘Sportimpuls’ van de gemeente krijgt Niobe er leden bij. ,,Maar de meesten komen toch via mond-tot-mond reclame. Misschien dat het leuke filmpje dat op onze website staat ‘Hoe scoor jij?’ ook een belangrijk aandeel levert. Het levert stof tot praten op en het wordt zeer enthousiast ontvangen. Bij zo’n club wil je wel horen! Het is trouwens door leden van de club gemaakt: die vonden dat gewoon leuk om te doen’’.

Niobe is gezeteld in het Brabantse dorp Asten. ,,We zijn ook echt een lokale club en willen dat graag blijven. We voeren wel overleg met clubs in de omgeving om elkaar zo veel mogelijk te helpen en op verschillende terreinen tot samenwerking te komen, bij voorbeeld op het gebied van scheidsrechters of trainers. Maar het wordt binnen de club wel heel belangrijk gevonden om daarnaast vooral de eigen identiteit te behouden’’.

De dames van Niobe spelen nu in de derde klasse en hebben ambitie om hogerop te komen. ,,Maar niet tot elke prijs. Er wordt inmiddels intensiever getraind en de groep is redelijk jong. Mogelijkheden om door te groeien zijn er dus wel en dat zou ook geweldig zijn, maar het heeft geen hoge prioriteit’’.

Veel belangrijker vindt de club het om het huidige ledenaantal te kunnen continueren en het liefst verder uitbreiden. ,,Helemaal omdat we een paar jaar geleden op sterven na dood waren. Er is toen zelfs heel even sprake van geweest om de stekker eruit te trekken en de boel maar op te heffen. In die moeilijke periode kwam ik bij de club en we moesten echt van onderaf weer beginnen met opbouwen''.

,,Daar is hard aan gewerkt. Inmiddels kunnen we rustig stellen dat we op de weg terug zijn. Dat is echter beslist niet vanzelf gegaan, maar gelukkig werd al het harde werken dat we erin stopten wel gewaardeerd. Inmiddels heerst er een super goede sfeer en hebben we er alle vertrouwen in dat het goed zal blijven gaan met Niobe’’.

Vorige week hebben de teams na de zomervakantie de trainingen weer opgepakt. ,,Er zijn al verschillende oefenwedstrijden gespeeld en er is een bijeenkomst geweest voor alle trainers en coaches. Iedereen heeft er weer zin in om er een geweldig seizoen van te maken, onder het motto ‘laten we een zo sportief en respectvol mogelijk jaar tegemoet gaan!’ Dat jaar begint ook meteen goed, want over een paar weken staat ook alweer ons jaarlijkse kamp op het programma''.

,,Dat is voor veel leden een hoogtepunt. We vertrekken dan op vrijdagmiddag met zowel jeugd- als seniorenleden naar een gezellige kampeerboerderij en storten ons in een weekend vol sport, spel en gezelligheid. Het kamp heeft altijd een thema en dat is dit jaar ‘40 jaar Niobe’. We hebben dat jubileum door het seizoen heen al op gepaste wijze gevierd, maar het kamp is een mooie manier om het af te sluiten’’.

Clubpaspoort
Naam club: Handbalvereniging Niobe.
Gevestigd in: Asten (Noord-Brabant).
Bestaat sinds: 1975.
Aantal leden: 100.
Aantal teams: 4 senioren, 3 jeugd en 1 recreanten.
Bijzondere leden: twee van onze leden zijn koninklijk onderscheiden, mede door Niobe.
Accommodatie zaal: sporthal ‘De Schop’ in Asten.
Accommodatie veld/beach: geen.
Website: www.niobe.eu
Emailadres: info@niobe.eu
Facebook: Hv. Niobe Asten
Clubblad: Niobe Magazine, verschijnt zes keer per seizoen.
Beste prestatie tot nu toe: we kunnen regelmatig kampioenschappen vieren, van de jeugd tot de dames.
Verenigingsmotto: sportiviteit en gezelligheid, dat is Niobe!
We willen in de toekomst graag: een lokale club blijven.
Wij zijn de leukste club, omdat: bekijk ons filmpje op de website bij 'hoe scoor jij' en je weet het.
Tot slot: onze Gouden Tipvoor andere verenigingen: zorg voor voldoende enthousiaste vrijwilligers. Die maken je club.