Jeugdhandbal tot en met 12 jaar nieuwe stijl!

In het seizoen 2014-2015 is het Nederlands Handbal Verbond (NHV) gestart met het invoeren van een nieuwe speelwijze bij de jeugd tot en met 12 jaar. Op verschillende manieren is hier aandacht aan besteed. In deze nieuwsbrief zetten we nog even alles op een rijtje met leuke filmpjes van D-, E- en F-jeugd.

Jeugdhandbal nieuwe stijl Kinderen tot en met 12 jaar spelen handbal op een anderen manier dan het volwassen handbal. De regels zijn per categorie aangepast om het spel beter te laten aansluiten bij de belevingswereld en bewegingsdrang van de kinderen. Plezier en veelzijdig bewegen staan centraal. De verschillende speelwijzen in F-, E- en D- jeugd leiden stap voor stap richting het volwassen handbalspel.

11-12 jaar D-jeugd
De D-jeugd is de laatste jeugdcategorie waar een wijziging in de speelwijze wordt ingevoerd naar aanleiding van de nieuwe spelvisie jeugdhandbal. Zij spelen vanaf seizoen 2016-2017 volgens de nieuwe speelwijze. In de nieuwe speelwijze wordt offensief gespeeld. Het doel van verdedigen is: de bal veroveren. De teams mogen met maximaal 3 verdedigers binnen de 9 meter lijn staan. Klik hier voor een filmpje over de nieuwe speelwijze.

Dit seizoen is gestart met het spelen van spelvisietoernooien in heel Nederland om iedereen kennis te laten maken met de nieuwe speelwijze. Hoewel we organisatorisch nog flink wat verbeterpunten hebben geconstateerd, waren de spelvisietoernooien over het algemeen toch een succes. Teams vonden het heel fijn om te oefenen met de nieuwe speelwijze. Spelers en coaches kregen met wat hulp tijdens de toernooien steeds meer gevoel bij de nieuwe speelwijze.

Heb je het toernooi gemist en/of behoefte aan ondersteuning? Klik hier om je aan te melden voor een workshop.

9-10 jaar E-jeugd
Het offensief verdedigen gaat steeds beter bij de E-teams. We zien steeds meer beweging op het veld. Kinderen onderscheppen ballen en er is veel ruimte voor het maken van doelpunten!
Veel vragen zijn binnen gekomen over de doelverdediger. Hoe lang mag deze op doel staan? Een keeper mag bij de E-jeugd maximaal 1 helft keepen. Wij adviseren gebruik te maken van hesjes in plaats van een keepershirt, dan kun je makkelijk en snel doorwisselen.
Een tweede, veel gestelde vraag betreft het contact maken. Bij de F-jeugd speel je zonder contact, in de D- en E-jeugd mag je contact maken in een 1 tegen 1 duel, mits dit volgens de regels gedaan wordt. Dus frontaal (recht voor je tegenstander) en met gebogen armen. Klemmen, duwen, trekken en vasthouden mag niet! Uitgangspunt van de verdediger moet altijd zo zijn dat hij gaat voor het veroveren van de bal. Dit kan alleen als de bal los is, dus tijdens tippen of pass tussen spelers. Klik hier voor een filmpje over de nieuwe speelwijze E-jeugd.

7-8 jaar F-jeugd
In heel Nederland wordt steeds meer gespeeld zoals bedoeld volgens de visie. Ook bij de F-jeugd willen we aandacht vragen voor de doelverdediger. Bij de F-jeugd is er eigenlijk geen doelverdediger zoals bij andere categorieën. Iedereen heeft hetzelfde shirt aan. Bij balbezit gaat het hele team in de aanval, het doel is dus leeg. Als je de bal kwijt bent, gaat één speler op doel staan, dit kan steeds een ander zijn. Scoren op een leeg doel is natuurlijk niet echt leuk, wacht dus tot een doelverdediger op doel staat voor je probeert te scoren.
Klik hier voor een filmpje over de nieuwe speelwijze F-jeugd.

5-6 jaar mini’s
Voor deze groep worden spelfeesten georganiseerd. Een spelfeest bestaat uit korte wedstrijdjes, een spellen parcours en een derde activiteit die niets met handbal te maken hoeft te hebben. Denk aan knutselen, poppenkast, zwemmen of dansen. Het NHV werkt aan draaiboeken voor deze spelfeesten. Deze zijn in 2017 beschikbaar. Wil je graag een spelfeest organiseren en heb je daar hulp bij nodig? Stuur een e-mail naar jeugdhandbal@handbal.nl Wij helpen je graag.