Bartek Konitz debuteert bij EK in Polen

Bartek Konitz heeft zijn eerste minuten gespeeld tijdens het EK handbal voor mannen in Polen. In Kraków kreeg Konitz van bondscoach Michael Biegler in de met 29-28 gewonnen openingswedstrijd tegen Servië 4 minuten en 29 seconden speeltijd.

Konitz, in het bezit van zowel een Pools als Nederlands paspoort, debuteerde eind vorige maand in het Poolse nationale team. Hij ontwikkelde zich de laatste jaren enorm en is al jaren een van de topscorers in de hoogste Poolse competitie.

Polen is nog in de race voor een Olympisch startbewijs. De Europees kampioen of beste ploeg achter Frankrijk als dit land de titel pakt, plaatst zich voor Rio. Polen is al verzekerd van deelname aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). Daarin speelt het, als het zich niet rechtstreeks plaatst, in het op papier gunstige OKT 1.

Sinds kort is hij speelgerechtigd voor Polen.

Bartek Konitz speelde hiervoor 71 interlands voor het Nederlands Herenteam en scoorde daarin 213 keer, een gemiddelde van precies drie per wedstrijd. De opbouwspeler debuteerde in Oranje op 31 oktober 2003 in het Noorse Lena tijdens het zogenoemde 4-nasjonersturnering tegen Denemarken.

Het laatste duel van Konitz voor Oranje was op 14 januari 2012. In Põlva won hij met Nederland de WK-kwalificatiewedstrijd bij Estland: 28-29.

Foto ZPRP/EHF