Dames U17 plaatsen zich rechtstreeks voor WK

De Dames U17 hebben het belangrijke duel tegen Slowakije gewonnen met 26-24. Lang was het een spannende strijd. In de slotfase gaven ze nog een keer alles en trokken ze de overwinning over de streep. Dankzij de winst plaatsen ze zich rechtstreeks voor het WK in Polen volgend jaar!

Nederland begon goed aan de wedstrijd. In de verdediging kwam er niemand langs en de Oranjemeiden konden de bal een aantal keer mooi onderscheppen en snel naar voren brengen. De Slowaakse ploeg werd overlopen en keek na tien minuten tegen een 7-3 achterstand aan. Tijd voor de coach om in te grijpen met een time out.

Dat had weinig effect, want Nederland bleef goed spelen. Keepster Liza Rovers had een aantal goede reddingen in huis en aanvallend werd er snel gespeeld. Eva van Diepen sneed op tempo door de verdediging en was niet te stoppen. De ploeg van bondscoach Edwin Janssen scoorden daarmee vier keer op rij: 11-3.

Weer probeerde de Slowaakse coach zijn ploeg op de rit te krijgen via de time out. Ditmaal was het wel effectief. Slowakije nam het initiatief in de wedstrijd volledig over. Nederland maakte aanvallend fouten en liep tegen tijdstraffen aan in de dekking. De ruime voorsprong glipte met de minuut uit hun handen. Bij rust was het verschil nog 1 doelpunt: 13-12.

In het begin van de tweede helft ging de strijd gelijk op: 13-13, 14-14, 15-15. Nederland wist een klein gaatje te slaan 17-15. Een tijdstraf aan Slowaakse kant bood de mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden, maar dit gebeurde niet. Slowakije kwam even later weer op gelijke hoogte. Tien minuten voor tijd kon het duel nog twee kanten op bij een stand van 20-20.

De Oranjemeiden knokten voor wat ze waard waren en via mooi uitgespeelde aanvallen kon de hoekspeelster twee keer afronden. Nyala Krullaars voegde daar twee prachtige en snoeiharde afstandsschoten aan toe en bracht de stand op 25-21. Het werd nog even spannend toen Slowakije terugkwam tot 25-23, maar de overwinning kwam niet in gevaar. Het eindsignaal klonk bij een stand van 26-24.

Nyala Krullaars werd gekozen tot speelster van de wedstrijd met tien treffers. Morgen speelt de jeugdploeg om 20:00 uur voor plaats negen op het EK.