Dames U17 tonen karakter, maar verliezen van Rusland

De Dames U17 hebben hun laatste poulewedstrijd van Rusland verloren met 32-29. De Oranjemeiden knokten zich drie keer knap terug in de wedstrijd, maar moesten in de slotfase hun meerdere erkennen in de Russische ploeg.

Nyala Krullaars opende de score voor Nederland met een vlammend afstandschot. Oranje kon een aantal minuten goed bij blijven, maar Rusland zette met een potje individuele klasse al snel een ruime voorsprong op het scorebord: 7-2. Elke keer als de opbouwrij van Rusland omhoog kwam vloog de bal snoeihard tegen de touwen.

Halverwege de eerste helft stond Rusland voor met 11-6. Bondscoach Edwin Janssen gaf zijn ploeg de instructies mee om offensiever te verdedigen en dat wierp zijn vruchten af. De Oranjemeiden knokten zich knap terug tot 11-10. Rusland nam het initiatief weer over. Het lukte de Nederlandse jeugdploeg niet om te profiteren van een dubbele tijdstraf aan Russische kant. Beide ploegen zochten de kleedkamer op bij een stand van 18-15.

In de tweede helft kwam Nederland goed uit de startblokken. Binnen vijf minuten hadden ze de achterstand weggepoetst. Dankzij goed keeperswerk van Liza Rovers en een raak schot vanaf de hoek werd de gelijkmaker genoteerd: 18-18. Lang kon de jeugdploeg niet genieten van de gelijke stand. Rusland nam het heft weer in handen en liep uit naar 24-20.

Tijd voor de bondscoach om in te grijpen. Hij zette zijn ploeg op scherp en de Oranjemeiden bleven knokken. Ze vochten zich tien minuten voor tijd terug tot 27-26. Toch bleef Rusland steeds aan de goede kant van de scoren. De Oranjemeiden maakten fouten en misten een aantal open kansen. Al moet daar bij gezegd worden dat de Russische keepster (speelster van de wedstrijd) goed in de weg stond.

In de slotfase deelde Rusland de genadeslag uit. Het moe gestreden Oranje kon niet voorkomen dat Rusland in de laatste minuten een gat sloeg van vier doelpunten: 32-28. Zoë Sprengers bepaalde met haar elfde goal de eindstand op: 32-29. Ze werd gekozen tot speelster van de wedstrijd.