Dames U17 verliezen van Duitsland op EK

De Dames U17 hebben hun tweede poulewedstrijd verloren op het EK. Duitsland was met 31-26 te sterk. De Oranjemeiden begonnen goed, maar raakte het initiatief in de wedstrijd kwijt. Duitsland gaf de voorsprong daarna geen moment uit handen.

De ploeg van bondscoach Edwin Janssen sloeg een klein gaatje aan het begin van de eerste helft. Zoë Sprengers zette Oranje op een 4-6 voorsprong na een snelle break. De Duitse coach wilde een stokje steken voor het goede Nederlandse spel. Dat lukte hem. Na de time out ging zijn ploeg beter spelen. Ze bogen een achterstand om in een 13-9 voorsprong.

Nederland miste een aantal open kansen en speelde wisselvallig. Mooi uitgespeelde aanvallen werden afgewisseld met onnodig balverlies of een technische fout. Twee minuten voor de rust stond er een stand van 16-10 op het scorebord. De Oranjemeiden bleven in het spoor dankzij twee penalty’s. Hierdoor zochten beide ploegen de kleedkamer op met een verschil van vier: 16-12.

In de tweede helft was het spel van beide kanten chaotisch. Nederland kwam terug tot 18-16, maar daarna nam Duitsland het heft weer in handen. Oranje liep achter de feiten aan en zag de achterstand toenemen: 30-23. Met nog zes minuten te spelen begon Nederland aan een slotoffensief. Ze scoorden drie keer op rij: 30-26.

Toch konden ze het kunststukje tegen Oostenrijk niet herhalen. Toen won de jeugdploeg in de slotfase nadat ze de hele wedstrijd achter hadden gestaan. Vandaag zat dat er niet in. Duitsland noteerde vlak voor het eindsignaal de stand van 31-26.

Zoë Sprengers werd met elf treffers gekozen tot speelster van de wedstrijd. Morgen hebben de Oranjemeiden een rustdag. Zondag nemen ze het om 13:30 uur op tegen Rusland voor een plek bij de beste twee in de poule.

Assistent coach Nikki Schreurs was ondanks het verlies niet geheel ontevreden. “We missen teveel kansen en maken iets teveel technische fouten, maar we hebben ook goede dingen gezien. Je ziet dat we veel geleerd hebben op het EYOF. Ik zie alle kansen om de volgende ronde te bereiken”, vertelt ze.