Dames U17 winnen eerste poulewedstrijd van Oostenrijk

De Dames U17 zijn het EK in Slowakije goed begonnen. De ploeg van bondscoach Edwin Janssen won hun eerste poulewedstrijd knap van Oostenrijk met 35-33. In de absolute slotfase trokken ze de overwinning over de streep.

Nederland begon met een valse start aan de wedstrijd. Er werd aanvallend slordig gespeeld en de Oranjemeiden hadden geen grip op de cirkelspeelster van Oostenrijk. Zij schoot de 2-5 binnen. Na tien minuten spelen was de schade opgelopen tot een verschil van vijf doelpunten. Via twee snelle breaks pakte Oostenrijk een 2-7 voorsprong.

Keepster Danique Trooster nam haar ploeg bij de hand. Ze stopte knap een penalty en had een aantal belangrijke reddingen in huis. Dat leidde de opmars van Oranje in. De aanvalsmachine ging lopen en Nederland kwam knap terug tot 7-8. Nyala Krullaars trok de stand even later gelijk 9-9. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Het was Oostenrijk dat met een klein voordeel ging rusten: 12-13.

In het begin van de tweede helft begon Nederland niet scherp. Oostenrijk breidde de voorsprong uit naar 12-15. Toch wisten de Oranjemeiden snel orde op zaken te stellen. Isa Ternede passeerde knap haar directe tegenstandster en via een snelle break poetsten Oranje de achterstand weg (15-15).

De wedstrijd ging gelijk op. Nederland speelde de Oostenrijkse dekking mooi uit elkaar, waarbij cirkelloopster Zoë Sprengers vaak het eindstation was. Feilloos rondde de speelster van Succes Schoonmaak/VOC de kansen af.

Halverwege de tweede helft liep Nederland tegen een tijdstraf aan. Oostenrijk kon profiteren van de speelster meer op het veld. Binnen no time was het verschil 22-26. Zeven minuten voor tijd was het gat nog niet gedicht: 26-30. De wedstrijd leek af te stevenen op een overwinning voor Oostenrijk, maar de ploeg van bondscoach Edwin Janssen bleef knokken en kon het tij keren.

Ze voerde het tempo in de wedstrijd op en kwamen binnen twee minuten op gelijke hoogte: 31-31. Een spannende slotfase volgde. Wie zou er aan het langste eind trekken? Zoë Sprengers scoorden haar vijftiende doelpunt van de wedstrijd en noteerde een stand van 33-32 op het scorebord. Oostenrijk maakte de gelijkmaker. Nederland liet zich niet van de wijs brengen en de hoekspeelster vond het net na een mooi uitgespeelde aanval.

Met nog een minuut op de klok ging Oostenrijk op zoek naar een gelijkspel. De dekking van Oranje stond goed en vlak voor de zoomer ging gooide ze het duel in het slot: 35-33. Zoë Sprengers werd gekozen tot speelster van de wedstrijd. Vrijdag 11 augustus neemt de jeugdploeg het om 15:30 uur op tegen Duitsland. De wedstrijd is live te volgen via: www.ehftv.com