Dames U19 eindigen als zesde op EK

De Dames U19 zijn zesde geworden op het Europees kampioenschap in Slovenië. In de strijd om de vijfde plek was Duitsland met 27-26 te sterk. Nederland stond bij rust comfortabel voor met 11-16, maar de Duitse dames wisten de achterstand in de tweede helft om te buigen en de wedstrijd over de streep te trekken.

Nederland begon goed aan het duel. Via een goede bal vanaf de cirkel en een mooi schot van Lynn Molenaar kwamen ze op een 0-2 voorsprong. Twee keer knipperen met je ogen en Duitsland stond weer gelijk door twee snelle break outs. Daarna waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Het duel ging gelijk op: 4-4, 5-5, 6-6, 7-7, 8-8.

Halverwege de eerste helft pakten de Oranjedames het initiatief in de wedstrijd. Ze speelde gevarieerd in de aanval en in de verdediging kwam niemand er meer doorheen. Larissa Nusser sneed als een warm mes door de Duitse dekking en bracht Oranje op een verschil van vijf doelpunten: 8-13. Dankzij goed keeperswerk van Yara ten Holte bleef deze voorsprong gehandhaafd. Ze stopte vlak voor rust een penalty. Beide ploegen zochten de kleedkamer op bij een stand van 11-16.

Na de rust begon Oranje niet scherp. Duitsland kon twee keer aanleggen voor een afstandsschot en via een bal vanaf de cirkel brachten ze de stand terug tot 14-16.  Na vijf minuten was het tijd voor bondscoach Robert Nijdam om in te grijpen. Het spel ging iets beter lopen, maar de schepte ontbrak. Housheer miste vanaf zeven meter, Oranje leed onnodig balverlies en miste open kansen. Yara ten Holte hield haar ploeg in de race door bij een stand van 16-18 nog een penalty te stoppen.

Duitsland drukte door en Nederland liep in de verdediging tegen twee tijdstraffen aan. Vanaf dat moment kantelde de wedstrijd. Aanvallend konden de Oranjedames weinig verrichten met vier speelsters. De Duitsers bogen een 17-19 achterstand om in een 21-19 voorsprong. Nederland knokte voor wat ze waard waren.

Met nog tien minuten te spelen maakte Mia Zschocke haar derde overtreding, waardoor ze het veld moest verlaten met een rode kaart. Nusser schoot koelbloedig de penalty binnen waardoor Nederland op een goal verschil kwam: 23-24. Toch lukte het Oranje maar niet om de stand gelijk te trekken doordat de Duitse keepster een echte sta-in-de-weg bleek.  

Aan Duitse zijde stond het vizier wel op scherp. Ze liepen uit naar 24-27. Het duel leek gespeeld, maar keepster Jesse van de Polder wilde het hier niet bij laten. Ze toverde de ene na de andere mooie redding tevoorschijn en speelde Maxime Drent aan in de break. Zij schoot de 25-27 tegen de touwen. Merel Freriks scoorde vlak daarna de 26-27. Zou een gelijkspel er nog inzitten?

Jesse van de Polder redde nog een keer en Nederland ging met een halve minuut te spelen op zoek naar de gelijkmaker. Na wat gefrommel kwam de bal bij Mariël Beugels terecht. Ze had vlak voor het eindsignaal een open kans, maar de Duitse keepster, die gekozen werd tot speelster van de wedstrijd redde. Nederland verloor uiteindelijk nipt met 26-27, maar kan terugkijken op een mooi toernooi met een zesde plaats.

Aan Nederlandse kant mocht Merel Freriks zich speelster van wedstrijd noemen met vijf treffers. Bo van Wetering gooide de bal zeven keer in het net.