Dames U19 plaatsen zich bij beste acht op het EK

De Dames U19 hebben zich geplaatst bij de beste acht op het EK. De ploeg van bondscoach Robert Nijdam boekten een knappe overwinning op Roemenië. In het begin van de wedstrijd lag het initiatief bij de Roemeense dames, maar dankzij hard werken in de dekking, goed keeperswerk en mooie goals liep Oranje uit naar een 24-31 eindstand.

Nederland begon moeizaam aan het duel. Aanvallend werden kansen gemist en onnodig balverlies geleden. De Roemeense dames strafte dit af en kwamen op een 4-1 voorsprong. Keepster Yara ten Holte zorgde er met knappe reddingen voor dat Nederland niet tegen een grotere achterstand aankeek.

Na een succesvolle time out van bondscoach Robert Nijdam begonnen de Oranjedames beter te spelen. Er werd hard geknokt in de dekking en aanvallend werd de verdediging van Roemenië uit elkaar gespeeld. Oranje nam het initiatief in de wedstrijd over en boog een 11-9 achterstand om in een 11-13 voorsprong. Beiden ploegen zochten de kleedkamer op bij een stand van 14-16.

Razend snel kwam Nederland uit de startblokken in de tweede helft. Via een mooi lobje van Mariël Beugels belanden de bal tegen de touwen en kwam Oranje op een verschil van vijf. Roemenië gaf zich niet zomaar gewonnen en verkleinde het gat naar twee doelpunten 18-20. Het lukte Nederland om geconcentreerd te blijven spelen en de cirkel en hoekspeelster vrij voor het doel te krijgen. Zij rondden feilloos af.

Met hun laatste krachten maakten Roemenië de 24-26, met nog tien minuten op de klok. Daarna was de ban gebroken. Keepster Yara ten Holte had de ene na de andere redding in huis en viel niet meer te passeren. Via goals van Larissa Nusser, Mariël Beugels en Dione Housheer liep Oranje uit naar 24-29. Als kers op de taart werd daar nog een prachtige vlieger aan toegevoegd van Lynn Molenaar. Het eindsignaal klonk bij een stand van 24-31.

Na de wedstrijd werd Dione Housheer gekozen tot speelster van de wedstrijd. En terecht, ze was goed voor maar liefst 12 treffers.

Bondscoach Robert Nijdam is trots op zijn team: "Het is een prachtige collectieve prestatie. Dit soort overwinningen kun je alleen met z'n allen behalen. Achter de schermen heeft het team achter het team hard gewerkt en dat is er goed uitgekomen. Een groot compliment aan het gehele team", vertelt de zegevierende coach.

Dinsdag 1 augustus speelt de jeugdploeg om 17:00 uur in de hoofdronde tegen Noorwegen. Een dag later op 2 augustus nemen ze het om 19:00 uur op tegen Rusland.