Dames U19 speelt om vijfde tot en met achtste plaats

Na de tweede nederlaag in de hoofdronde van het EK spelen de Dames U19 vanaf vrijdag om de vijfde tot en met achtste plaats. Na de ongelukkige 32-29 nederlaag tegen Noorwegen was nu Rusland in het Sloveense Celje met 25-20 te sterk voor Nederland.

Na de 26-18 overwinning van Hongarije op Noorwegen eerder op de dag had de ploeg van bondscoach Robert Nijdam zelfs nog een kans om zich te plaatsen voor de halve finale. Als Oranje zich bij de laatste vier ploegen van het Europees kampioenschap wilde voegen, was een overwinning met zes doelpunten verschil op Rusland noodzakelijk.

Dat zat er echter helaas geen moment in. De Oranjetalenten lieten tegen de finalist van de laatste twee edities (winnaar in 2013, tweede in 2015) echter wel een goede indruk achter. Na een kleine twintig minuten was de achterstand slechts één doelpunt: 10-9. Ook in het restant voor de pauze gaven beide ploegen weinig aan elkaar toe. Pas op het laatste moment wisten de Russinnen uit te lopen naar 14-11.

Direct na de hervatting zag Nederland de opponent door drie treffers op rij weglopen naar 17-11. Oranje ging slordig met de kansen om en maakte te veel technische fouten. Pas in overtal wist de formatie van Robert Nijdam voor het eerst in de tweede helft te scoren: 17-12.

Met bij vlagen goed en mooi spel wist Nederland Rusland redelijk in bedwang te houden. Het ontbrak een klein beetje aan geluk om een kleiner verschil dan de uiteindelijke 25-20 nederlaag te kunnen realiseren.

Lynn Molenaar scoorde vijf keer voor Oranje en werd gekozen tot speelster van de wedstrijd. Larissa Nusser en Sharon Nooitmeer waren respectievelijk vier en drie keer succesvol. Dione Housheer, tot vandaag de topscorer van het toernooi, bleef op een treffer steken. De sterke Antonina Skorobogatchenko was het meest succesvol met zes rake pogingen op het Nederlandse doel.

Nederland speelt de volgende wedstrijd op vrijdag 4 augustus 2017 om 14.30 uur tegen Montenegro. De wedstrijd is live via de livestream van www.ehftv.com te volgen.