Dames U19 strijden voor plek vijf op het EK

De Dames U19 gaan spelen voor de vijfde plek op het EK nadat ze met 25-29 te sterk waren voor Montenegro. De Oranjedames verdedigden de hele wedstrijd een voorsprong en de overwinning kwam geen moment echt in gevaar. Zondag nemen ze het om 12:30 uur op tegen Duitsland met als beloning de vijfde plaats.

Nederland kwam goed uit de startblokken. Binnen no time had Dione Housheer de bal drie keer in het net liggen. Via een afstandsschot, een penalty en een break out bracht zij de stand op 0-3. Aanvallend werd er daarna rommelig gespeeld en onnodig bal verlies geleden. Dat gaf Montenegro de kans mee te blijven doen in de wedstrijd (3-4).

Beide ploegen waren in deze fase aan elkaar gewaagd. Het ging gelijk op al bleef Nederland steeds aan de goede kant van de scoren. Housheer schoot Oranje naar een 7-9 voorsprong. De overtreding die op haar gemaakt werd, kwam Montenegro op een twee minuten tijdstraf te staan. Nederland profiteerde optimaal van de speelster meer op het veld. Cirkelloopster Merel Freriks vond twee keer het net 7-11.

Toch bleek het niet al te sterk spelende Montenegro niet snel op te geven. Ze verkleinde het gat met een mooi afstandsschot naar 10-12. Met nog vijftien seconden op de klok zorgde Bo van Wetering voor een verschil van drie met een rake bal vanaf de hoek. Beide ploegen zochten de kleedkamer op bij een stand van 11-14 op het scorebord.

In het begin van de tweede helft speelde Nederland wat gehaast. De Oranjedames mistten een paar kansen en in de dekking zat het niet helemaal dicht. Montenegro bereikte gemakkelijk hun cirkelspeelster die de 13-15 scoorden. Dione Housheer moest het strijdtoneel verlaten met een bloedende wenkbrauw. Haar teamgenoten raakten niet van de rel. Dankzij een goede redding van keepster Yara ten Holte kon Merel Freriks scoren vanuit de snelle break 13-16.

Housheer kwam even later weer binnen de lijnen met een tulband om haar hoofd. Nederland breidde de voorsprong gestaag uit en Larissa Nusser schoot de 18-24 tegen de touwen. De coach van Montenegro greep in via een time out en probeerde zijn ploeg weer aan de praat te krijgen. Dat lukte redelijk. Oranje deelde de genadeslag niet uit waardoor Montenegro in het spoor kon blijven 23-26.

De overwinning kwam echter geen moment echt in gevaar. Met nog drie minuten te spelen onderschepte Mariël Beugels de bal en gooide ze de wedstrijd in het slot. Nederland boekte een mooie overwinning. Bij een stand van 25-29 floten de scheidsrechters voor het eindsignaal.

Bo van Wetering werd gekozen tot speelster van de wedstrijd met zeven treffers. Housheer vond negen keer het net.