Dames U19 verliezen in slotfase van Noorwegen

De Dames U19 hebben de eerste wedstrijd in de hoofdronde op het EK verloren. Noorwegen trok het duel in de slotfase naar zich toe en was met 29-32 net te sterk. De ploeg van bondscoach Robert Nijdam toonde karakter en vocht zich sterk terug in de wedstrijd, maar een rommelige fase gooide uiteindelijk roet in het eten.

Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren en dat de wedstrijd op basis van details beslist zou worden. Bo van Wetering liep vanaf de hoek twee keer goed vrij op de cirkel en maakte de 3-2. Noorwegen kwam via een onderhandsschot op gelijke hoogte.

Het ging gelijk op in de eerste helft, getuigen de standen van: 4-4, 5-5, 6-6, 7-7, 8-8 enz. Bij een stand van 11-11 liep Noorwegen twee doelpunten uit door een knal hard afstandsschot en een gewonnen 1 tegen 1 duel. Larissa Nusser en Dione Housheer namen hun ploeg bij de hand en zorgde ervoor dat Nederland goed bij kon blijven. Vlak voor rust scoorde Noorwegen de 16-18.

In de tweede helft bleef het verschil lang op twee goals staan. Bij een stand van 20-22 kreeg Noorwegen een twee minuten tijdstraf. Waar je zou verwachten dat Nederland in deze fase dichterbij zou komen, was het omgekeerde het geval. De Oranjedames speelde rommelig en Noorwegen liep uit naar 20-25.

Het was tijd geworden voor bondscoach Robert Nijdam om in te grijpen. In de time out gaf hij zijn ploeg de instructie mee om offensief te verdedigen. Dat was een hele goede zet. De Noorse dames begonnen fouten te maken, keepster Jesse van de Polder had prachtige reddingen in huis en Merel Freriks rondde elke bal vanaf de cirkel feilloos af. Nederland knokte zich knap van een 20-25 achterstand naar een 26-25 voorsprong.

Noorwegen werd weer wakker en via een snelle break kwamen ze tien minuten voor tijd op gelijke hoogte. Een spannende slotfase volgde waarin het duel twee kanten op kon vallen. Nadat Bo van Wetering de 28-29 maakte had Merel Freriks de gelijkmaker in handen. Ze speelde een dijk van een wedstrijd met tien treffers, maar miste een break out.

Aanvallend werd er balverlies geleden aan Nederlandse kant. Dat konden ze zich tegen het trefzekere Noorwegen niet permitteren. De Noorse ploeg was geslepen in de slotfase en trok het duel in de laatste drie minuten naar zich toe. Uiteindelijk floten de scheidsrechters af bij een stand van 29-32. Merel Freriks werd gekozen als speelster van de wedstrijd.

Hoofdronde EK
Morgen neemt de jeugdploeg het om 19:00 uur op tegen Rusland in de hoofdronde van het EK. Nederland heeft plaatsing voor de halve finale niet meer in eigen hand.

Foto: Slavko Kolar/Jurij Kodrun