Dames U19 winnen eerste duel op EK van Zweden

De Dames U19 zijn het EK in Slovenië goed begonnen. Ze hebben hun eerste poulewedstrijd met 23-26 gewonnen van Zweden. De Oranjedames waren de bovenliggende partij en de winst kwam geen moment echt in gevaar.

Nederland begon wat onrustig aan het duel. In de dekking stond het goed, maar aanvallend liep het nog niet helemaal. Zweden kreeg de bal tegen de touwen via twee mooie afstandsschoten en kwam zo op een 3-1 voorsprong. De Oranjedames waren wakker geschud en namen het initiatief in de wedstrijd over. De aanvalsmachine kwam op stoom. Nederland scoorde vijf keer op rij en bracht de stand op 3-6.

Het lukte de Zweedse dames niet om dichterbij te komen. De ploeg van bondscoach Robert Nijdam werkte hard in de dekking en keepster Yara ten Holte stond als een huis. Met een mooi afstandsschot noteerde Nederland de tiende treffer. Een snelle break was het antwoord van Zweden, waarmee hun teller op acht goals kwam te staan. Cirkelloopster Merel Freriks zorgde voor een 8-11 ruststand.

In de tweede helft gingen de Oranjedames door waar ze gebleven waren. Dione Housheer pegelde twee keer de bal in de kruising (10-14). Toch bleef Zweden snel omschakelen waardoor ze aan konden blijven haken. Het spel golfde op en neer. Hierdoor werd er soms ook onnodig balverlies geleden. Bondscoach Robert Nijdam greep in met een time out en gaf zijn ploeg instructies mee. Dat hielp, want via mooi uitgespeelde aanvallen werd er een gat van vijf doelpunten geslagen (14-19).

Zweden gaf zich echter niet gewonnen en tien minuten voor tijd hadden ze de achterstand weggesnoept tot 18-20. De Oranjedames toonde veerkracht en kwamen niet in de problemen. In een paar minuten tijd hadden ze weer orde op zaken gesteld 19-24. Na zestig minuten bliezen de scheidsrechters voor het eindsignaal bij een stand van 23-26 op het scorebord.

Morgen nemen de Oranjedames het in hun tweede poulewedstrijd op tegen Hongarije om 13:00 uur. De wedstrijd is live te volgen via de livestream: http://www.ehftv.com/nl/livestream/2017-07-28-netherlands-hungary