Dames U20 bereiken kwartfinale WK na winst op Zweden

De Dames U20 hebben de kwartfinale op het WK in Hongarije bereikt. Op dinsdag 10 juli versloegen ze Zweden met ruime cijfers: 22-30. De eerste helft ging gelijk op. In het tweede bedrijf maakte de ploeg van bondscoach Robert Nijdam het verschil.

Aan het begin van de wedstrijd mistten beide teams een aantal kansen. Het waren de Oranjedames die in de vierde minuut als eerste het net wisten te vinden. Na een 3-3 gelijke stand kwam de Nederlandse aanvalsmachine op gang. Ze scoorden drie keer op rij en liepen uit naar 3-6. Doordat de jeugdploeg tegen een tijdstraf aanliep, kon Zweden terugkomen tot 5-6.

De meiden U20 hielden het initiatief in de wedstrijd en kwamen steeds op een voorsprong, maar Zweden scoorde elke keer de aansluitingstreffer waardoor Nederland niet verder uit kon lopen dan twee/drie doelpunten verschil. Bij een stand van 12-14 floot de scheidsrechter voor het rustsignaal.

In de tweede helft kwam Zweden de eerste paar minuten sterker uit de kleedkamer. Na vier minuten hadden ze hun achterstand weggepoets: 16-16. Door ondertal aan de Zweedse kant kon keepster Yara ten Holte in een leeg doel scoren en zo bracht zij een voorsprong op het scorebord: 16-17. De Oranjedames trokken de wedstrijd met snel spel naar zich toe: 17-21. De Zweedse ploeg gaf zich echter niet meteen gewonnen en kwam terug tot 19-21.

Het bleek het laatste verzet. De Oranjedames vonden het gaspedaal en scoorden er op los: 19-25. Aan de andere kant stuitte de Scandinavische ploeg op de uitstekend keepende Yara ten Holte. De laatste tien minuten liet de Nederlandse formatie Zweden alle hoeken van het veld zien. Het verschil liep op naar tien doelpunten: 20-30. Het kon het niet anders dan dat het team van bondscoach Robert Nijdam door ging na de kwartfinale. Voor de statistieken deed Zweden nog een duit in het zakje en werd de eindstand bepaald op: 22-30.

Nederland was duidelijk beter en ze boekten een prima overwinning op Zweden. Op woensdag 11 juli nemen ze het om 18:30 uur op tegen Rusland in de kwartfinale. Rusland werd ongeslagen poulewinnaar in poule B, dus de meiden zullen weer net zo hard moeten strijden als vandaag.

De kwartfinale is live te zien via: www.hungaryhandball2018.com.