De Dames U17 winnen met 20-15 van Montenegro

De Dames U17 hebben in de tussenronde op het EK goede zaken gedaan in de strijd om plek negen. Ze wonnen met 20-15 van Montenegro, de ploeg die twee weken geleden nog te sterk was tijdens het European Youth Olympic Festival.

Topscoorder van de groepsfase, Zoë Sprengers, bewees aan het begin van het duel haar waarde voor de ploeg. Ze onderschepte de bal, schoot een zeven meter tegen de touwen en rondde vanaf de cirkel feilloos af. Dankzij haar drie goals en goed verdedigend werk konden de Oranjemeiden uitlopen naar een 4-2 voorsprong.

Nederland was fel in de dekking en zat er boven op. Zo zorgde ze ervoor dat Montenegro moeilijk tot scoren kon komen. Aanvallend speelde Oranje snel en gevarieerd. De ploeg van bondscoach Edwin Janssen sloeg een gat van vier goals: 8-4.

Lang konden ze deze voorsprong vasthouden. Tot de stand van 10-6. Het lukte Oranje in de acht minuten voor de rust niet meer om het net te vinden. Aanvallend werden fouten gemaakt en onnodig balverlies geleden. Montenegro scoorde drie keer op rij. Zo zochten beide ploegen de kleedkamer op met 10-9 op het scorebord.  

In het begin van de tweede helft kwam de aanvalsmachine van Nederland weer op stoom. Na een mooi uitgespeelde aanval schoot de hoekspeelster raak. Nyala Krullaars voegde daar een vlammend afstandsschot aan toe: 12-9. Keepster Liza Rovers droeg haar steentje bij. Ze stopte een penalty en gooide daarna een perfecte break-out aan. Oranje liep halverwege de tweede helft uit naar 16-11.

Kat in het bakkie zou je zeggen, maar een slordige fase volgde. Nederland miste een aantal kansen en Montenegro voerde het tempo op. Ze kwamen terug tot 16-14. De wedstrijd werd rommelig, maar het was Nyala Krullaars die haar ploeg bij de hand nam. Na een individuele actie scoorde ze haar derde doelpunt op rij. Ondertussen stond keepster Rovers nog steeds als een huis. Zij werd gekozen tot speelster van de wedstrijd.

Het verschil van vijf werd behouden tot het eindsignaal. Bij een stand van 20-15 floten de scheidsrechters af. Morgen speelt de jeugdploeg de laatste wedstrijd in de tussenronde tegen Kroatië. Vanaf 13:30 uur is de wedstrijd live te volgen via www.ehftv.com.

Na de tussenronde wordt duidelijk wie er gaat spelen voor plek 9 t/m 12 en welke teams voor plaats 13 t/m 16.