Definitieve selectie handbaldames voor het EK Zweden

De definitieve selectie voor het EK in Zweden van de handbaldames bestaat uit 16 speelsters. Gisteren werd bekend dat uit de selectie van 17 speelsters Martine Smeets geblesseerd af viel. Voor de linkerhoekspeelster wordt geen vervangster opgeroepen. Bondscoach Helle Thomsen reist met 16 speelsters af naar het Zweedse Kristianstad.

Martine Smeets van SG BBM Bietigheim, de koploper in de Duitse Bundesliga, is teleurgesteld dat ze niet langer deel uitmaakt van de EK-selectie van bondscoach Helle Thomsen. ,,Het is echt ontzettend balen. Al sinds de Olympische Spelen in Rio de Janeiro loop ik met deze knieblessure. Het werd alleen maar slechter. Ik moest dus een hele lastige keuze maken. Ik moet nu eerst rust nemen en na de behandeling weer langzaam opbouwen’’, aldus Smeets, die al 71 keer uitkwam voor het Nederlands Damesteam en 119 maal scoorde.

In december 2015 maakte Martine Smeets deel uit van de succesvolle WK-selectie die voor de beste prestatie ooit in de Nederlandse handbalgeschiedenis zorgde. Het Nederlands Damesteam bereikte in het Deense Herning de WK-eindstrijd tegen Noorwegen. Afgelopen zomer werd Smeets met Oranje nog vierde bij het Olympisch handbaltoernooi in Rio de Janeiro.

Maura Visser, eveneens van het Duitse SG BBM Bietigheim, zal op het EK haar rentree maken. Zij speelde haar laatste wedstrijd voor Oranje in december 2011. Een interview met Maura Visser: https://www.handbal.nl/nieuws/16/oranje/gesprek-van-de-week-met-maura-visser/.

Samenstelling selectie Nederland:
Jasmina Janković - TuS Metzingen
Tess Wester - SG BBM Bietigheim
Laura van der Heijden - Team Esbjerg
Jessy Kramer - Toulon Saint Cyr Var Handball
Debbie Bont - København Håndbold
Nycke Groot - Győri Audi ETO KC
Estavana Polman - Team Esbjerg
Yvette Broch - Győri Audi ETO KC
Danick Snelder - Ferencvárosi TC
Michelle Goos – Buxtehuder SV
Lynn Knippenborg – Buxtehuder SV
Angela Malestein – SG  BBM Bietigheim
Kelly Dulfer – VfL Oldenburg
Sanne van Olphen – Toulon Saint Cyr Var Handball
Lois Abbingh – Issy Paris Hand
Maura Visser – SG BBM Bietigheim

Programma groepsfase EK
Het Europees Kampioenschap is van 4 tot 18 december 2016 in Zweden. De voorbereiding op het EK is woensdag gestart. Het Nederlands Damesteam speelt de eerste wedstrijd van het EK op zondag 4 december tegen Duitsland om 18.30 uur. Na een rustdag komt de ploeg van bondscoach Helle Thomsen twee dagen later op hetzelfde tijdstip uit tegen Polen. De laatste groepswedstrijd is op donderdag 8 december om 20.45 uur tegen Frankrijk. Nederland speelt alle poulewedstrijden in Kristianstad.

In deze groep gaan de eerste drie door naar de hoofdronde. Als Oranje zich daarvoor plaatst, speelt het vervolgens in Göteborg tegen de eerste drie uit groep A met Zweden, Servië, Spanje en Slovenië. De groepswedstrijden worden gespeeld in Stockholm, Malmö, Helsingborg en Kristianstad. De speelsteden voor de hoofdronde zijn Helsingborg en Göteborg. Het finaleweekend wordt gespeeld in Göteborg.

Alle wedstrijden zijn live te volgen op Ziggo of via www.ehfTV.com.

Programma Nederlands Damesteam:
Zondag 4 december 2016, 18.30 uur: Nederland – Duitsland  
Dinsdag 6 december 2016, 18.30 uur: Polen – Nederland
Donderdag 8 december 2016, 20.45 uur: Nederland – Frankrijk  

Klik hier voor het complete wedstrijdprogramma van het EK.
Klik hier voor het kopen van kaarten voor het EK.