Denemarken voor de eerste keer wereldkampioen

De Deense handballers zijn voor de eerste keer wereldkampioen geworden. In de finale was Denemarken met 31-22 veel te sterk voor Noorwegen. De Denen waren tijdens het WK in Denemarken en Duitsland een klasse apart. Na de formidabele prestatie in de halve finale tegen Frankrijk was in de eindstrijd Noorwegen kansloos.

Noorwegen kon in de eindstrijd slechts in de eerste tien minuten in de buurt blijven: 6-5. Hierna liep de ploeg van trainer/coach Nikolaj Jacobsen door treffers van Mads Mensah, Lasse Svan Anders Zachariassen uit naar 9-6. In het tweede deel voor de pauze voerde Denemarken de druk verder op en bij het rustsignaal was het duel al vrijwel beslist: 18-11.

In de Jyske Bank Boxen, de plaats waar de Oranjevrouwen in 2015 bij het WK de zilveren medaille wonnen, werd het verschil na de hervatting maar liefst elf doelpunten: 26-15. Denemarken liet het publiek genieten en speelde geroutineerd de wedstrijd uit.

Noorwegen kon niet het niveau halen van het duel tegen de Duitsers die ze in de halve finale voor eigen publiek versloegen. Mikkel Hansen was met zeven doelpunten de beste schutter bij Denemarken. Magnus Jondal was met negen goals een klasse apart bij de Noren.

Frankrijk won de bronzen medaille door in de strijd om de derde plaats Duitsland te verslaan met 26-25. Bij de rust had Duitsland nog een 13-9 voorsprong.

WK All-star Team:
Meest waardevolle speler (MVP): Mikkel Hansen (Denemarken)

Linker hoek: Magnus Jondal (Noorwegen)
Linker opbouw: Sander Sagosen (Noorwegen)
Spelverdeler: Rasmus Lauge (Denemarken)
Rechter opbouw: Fabian Wiede (Duitsland)
Rechter hoek: Ferran Sole Sala (Spanje)
Cirkel: Bjarte Myrhol (Noorwegen)
Doel: Niklas Landin (Denemarken)

Topscorer: Mikkel Hansen (Denemarken)  72 doelpunten

Eindstand WK:
1. Denemarken
2. Noorwegen
3. Frankrijk
4. Duitsland
5. Zweden
6. Kroatië
7. Spanje
8. Egypte
9. Brazilië
10. Hongarije
11. IJsland
12. Tunesië
13. Qatar
14. Rusland
15. Macedonië
16. Chili
17. Argentinië
18. Servië
19. Oostenrijk
20. Bahrein
21. Saudi-Arabië
22. Korea
23. Angola
24. Japan