Gesprek van de Week met Tommie Falke

Bondscoach Joop Fiege loopt als een rode draad door zijn handballeven. Onder diens vleugels heeft Tommie Falke zich in Zwartemeer ontwikkeld tot een vaste waarde voor Hurry Up. De 23-jarige Drent verwacht volgend seizoen een nieuwe stap te zetten. Met Hurry Up in de BENE-League of misschien wel met HSG Nordhorn in Duitsland. Ondertussen krijgt de hoekspeler ook voorzichtig zijn kansen bij Oranje. ‘Dan begint het echt te kriebelen’.

Anderhalf jaar geleden overleed je broertje Danny op 19-jarige leeftijd na een verkeersongeluk met een taxibusje. Hoe gaat het nu met je?
Soms is het moeilijk om er over te praten, maar je moet het ook niet wegstoppen. Natuurlijk heb ik het heel zwaar gehad. Dan ging ik naar bed en lag ik tot diep in de nacht wakker. Soms heb ik gewoon nergens zin in, maar natuurlijk is het zo dat je er nu ook wat minder vaak mee bezig bent. Je moet verder en het leven gaat door, hoewel dat makkelijker gezegd is dan gedaan. We hadden een hechte band. Het was vaak super gezellig en soms kon ik hem ook wel wurgen. Zoals dat met broers gaat he.

Danny was een geliefde sociale jongen, net als jij een kind van de club E & O. Hij werd op het veld ook steeds beter en fungeerde als motor van de ploeg.
Dat klopt. Hij was op dat moment de eerste middenopbouwer en deed het vorig seizoen echt super goed. We hebben ook nog samen bij E & O gespeeld. Ik koos toen voor Hurry Up en had me er zo op verheugd om nu ook tegen hem te spelen in de derby die hier zo ontzettend leeft. Helaas is dat nooit gebeurd.

E&O heeft gelukkig op een indrukwekkende wijze afscheid van je broer genomen. Terug naar nu. Je bent in Zwartemeer bezig aan je tweede seizoen en je status groeit.
Ik begin inderdaad wel een belangrijke speler te worden. Op het veld zeg ik ook wat meer dan ik vroeger deed. Belangrijk voor het team en ook leuk om te doen. Bij Hurry Up neem ik nu ook heel vaak de penalty's. Dat geeft je dan ook weer meer vertrouwen.

Joop Fiege is jouw trainer en heeft je nu ook weer bij de oefenstage in Portugal gehaald voor de A-ploeg. Geef zijn waarde eens aan voor jou?
Ja, hij is natuurlijk heel belangrijk geweest. Hij heeft veel verstand van handbal en natuurlijk zelf een grote carrière gehad als speler. Je kunt als mens ook een lolletje met hem maken. Het is super dat ik mee mag naar Portugal. Het begint echt te kriebelen als je bij het echte Oranje komt. Ik mocht in januari ook mee naar Qatar omdat Tim Remer er toen niet bij was. Beide wedstrijden heb ik gespeeld. Tegen Zwitserland zat ik er niet bij, maar ik ben natuurlijk wel gaan kijken in Limburg.

Wat stel jij je voor van de trip naar Portugal en de belangrijke play-offs in juni tegen Polen?
Ik laat het vooral op mij afkomen allemaal. Ik heb Jeffrey Boomhouwer en Tim Remer voor me. Wat dat betreft hoef ik me voorlopig geen illusies te maken. Als één van hen afvalt, mag ik mee. Ik ga vooral goed mijn best doen.

Je hebt een druk leventje. Studie, veel trainen en ieder weekend wedstrijden spelen.
Ik ben niet anders gewend. Ik doe de studie ‘medisch laboratorium onderzoek’ in Groningen. Soms red ik het allemaal net als ik dan na school snel moet eten en weer door ga naar de handbaltraining. Je investeert veel en krijgt er in verhouding misschien veel minder voor terug. Er zijn ook mensen die zeggen ‘je bent knettergek’ dat je dit allemaal doet. Maar die zitten niet in de sport. Voor mij is het een leuke bijbaan. Een hobby waar je een kleine vergoeding voor krijgt. Maar je leert door de sport bijvoorbeeld wel veel mensen kennen en dat is ook veel waard. 

En je speelt je door al die investeringen in de kijker van een grote club als Nordhorn waar je misschien wel speelt volgend seizoen. Wat is de stand van zaken?
De coach belde mij of ik een keer mee wilde trainen. Hij zei dat ze wel geïnteresseerd waren. Nu wacht ik op antwoord en dat is best spannend. Patrick Miedema speelt al jaren bij Nordhorn en hij zal ook wel met de coach gesproken hebben. De trainer van het tweede team komt uit Zwartemeer. Zo gaat dat dan een beetje via via. Ze zijn op zoek naar een rechteropbouw. Als dat gelukt is, gaan ze mij hopelijk benaderen. Ze hebben namelijk maar twee linkshanders en daar ligt de prioriteit. Ik moet zeggen dat het wel goed ging tijdens die traning. Ja, je merkt wel direct dat het een hoger niveau is. Ze zijn net wat fysieker, wat slimmer. Voor mij was het een mooie ervaring. Ik ziet het wel zitten, want het is ook nog eens lekker dichtbij net over de grens.

Eerst maar eens kijken hoe ver jullie kunnen komen met Hurry Up. In de kampioenspoule gaat het verrassend goed. Op dit moment (30 maart, red.) staan jullie derde.
Het doel is de BENE-League. Het zou heel slecht zijn als we dat niet zouden halen, omdat de zes beste teams van Nederland daar volgend seizoen in uitkomen. Natuurlijk kijken we ook naar de finale, maar je moet wel realistisch zijn. We willen in elk geval bij de eerste vier komen en staan er dus goed voor. Nu staan we drie punten achter Bevo en die krijgen we binnenkort nog thuis. Als wij deze lijn doortrekken, is niets uitgesloten. Ja, we verloren thuis wel van Lions, maar zij waren echt een maatje te groot. Het tempo waarin ze spelen ligt zo hoog. Op een gegeven moment ging het kaarsje bij ons uit.

Toch is het verschil met vorig seizoen duidelijk zichtbaar. Of zie jij dat anders?
Vorig jaar hebben we ook een beetje pech gehad. Het is vaak een dunne lijn tussen winst en verlies. Door schorsingen misten we op het eind van het seizoen wat spelers en zo breed is onze selectie niet. Als er bij Lions drie spelers wegvallen, maakt dat niets uit. Bij Hurry Up is de spoeling dunner. Dat merk je direct als er schorsingen zijn en dan ga je ook wedstrijden verliezen. Nu zijn we fitter en hebben we ook weinig last van blessures. Dan hebben we gewoon een leuke ploeg.

Handbal leeft in Nederland meer dan ooit. Merken jullie daar ook veel van als je er zelf altijd middenin zit?
Nou, je merkt het zeker wel. In Groningen werd nooit over handbal gepraat. Volgens mij is er ook nooit op niveau gehandbald daar, haha. Nu hoor je de mensen er veel meer over. Ze zijn er door alle aandacht van de laatste maanden bij de vrouwenploeg achter gekomen hoe super leuk het spelletje is en wat er allemaal in zit. Dat heeft natuurlijk effect en is gewoon goed voor het handbal.