Heren Juniors beginnen goed aan WK-kwalificatietoernooi

De Nederlandse Heren Juniors zijn het WK-kwalificatietoernooi in het Italiaanse Chieti goed begonnen met een 21-31 overwinning op het thuisland. De zege betekent een primeur voor de Oranjetalenten. Niet eerder won Jong Oranje van de Italianen.

De landen stonden voor vandaag drie keer eerder tegenover elkaar en steeds verliet Italië het veld als winnaar. Het eerste onderlinge duel was tijdens het WK van 1981 in het Portugese Leiria. De ploeg van bondscoach George van Noesel verloor met 21-19. Zeven jaar later werd onder leiding van Cees van Meurs tijdens de Trofeo Lombardia in Molteno met 18-17 verloren.

De laatste confrontatie was op 5 juni 1993. In Athene was Italië tijdens een WK-kwalificatrietoernooi met 26-17 veel te sterk. Bij het laatste duel was Harry Weerman de bondscoach. Nu is Weerman aanwezig als delegatieleider namens het Nederlands Handbal Verbond (NHV).

In de eerste helft waren beide landen goed aan elkaar gewaagd. Giacomo Savini opende de score en vervolgens was de marge minimaal. Na treffers van Evert Kooijman en Max de Maat stond er voor het eerst een verschil van twee treffers op het scorebord van Pala Santa Filomena: 3-5.

De Italianen kwamen al snel op gelijke hoogte (5-5) en namen vervolgens na drie treffers op rij na 6-7 voor het eerst een voorsprong van twee goals: 9-7. Via twee keer Rutger ten Velde en Dani Baijens kwam Nederland weer terug in de wedstrijd: 9-10.

Vlak voor het rustsignaal kwam Oranje voor het eerst op een voorsprong van drie treffers: 14-17. Met balbezit en een speler meer binnen de lijnen, had de ploeg van bondscoach Edwin Kippers de mogelijkheid om met een nog grotere marge te rusten maar door een technische fout en balverlies kwamen de Italianen via Edoardo Borgianni terug tot 15-17.

Voor de pauze waren vooral Rutger ten Velde (vijf doelpunten uit zes pogingen) en Kay Smits (vier goals uit vijf schoten) trefzeker. Samen scoorden ze meer dan de helft van de Nederlandse productie.

Direct na de hervatting zorgde Ephrahim Jerry voor 15-18 waarna het thuisland na twee goals voor de aansluitingstreffer zorgde: 17-18. Hierna werd het verschil in rap tempo groter.

Na iets meer dan tien minuten was de voorsprong al zes doelpunten: 18-24. In het restant kwam het klassenverschil ook in de score tot uitdrukking. Rutger ten Velde scoorde negen keer. Evert Kooijman nam acht treffers voor zijn rekening.

Italië-Nederland 21-31 (15-17).
Italië:
Alessandro Leban, Alessandro Solarino; Matteo Tedesco (1), Nicolo D’Antino (1), Marco Fantinato (2), Gabriele Saitta, Stefano Arcieri, Davide Lancini (1), Giacomo Savini (4), Ignazio Degiorgio (2), Alessandro Aragona, Federico Mazza (6), Edoardo Borgianni (3), Jonas Matha (1), Endrit Iballi, Mattia Dorio.
Nederland: Mark van den Beucken, Marco Verbeij; Rutger ten Velde (9), Rene Jaspers, Evert Kooijman (8), Dani Baijens (2), Kay Smits (4), Niels Poot, Max de Maat (1), Duncan Postel (1), Alec Smit, Jordy Baijens, Marwin van Offeren (1), Ivar Stavast, Pepijn Michielsen, Ephrahim Jerry (5).
Scheidsrechters: Daniel Accoto Martins/Roberto Accoto Martins (Portugal).
Strafminuten: 4’ – 0 (Degiorgio 2’, Iballi 2’).
Strafworpen: 2/1 – 2/2.

Klik hier voor het Match Report van Italië-Nederland.

Klik hier voor de statistieken van Italië-Nederland.