Heren Juniors komen één doelpunt tekort voor WK

De Nederlandse Heren Juniors zijn er in het Italiaanse Chieti net niet in geslaagd zich te plaatsen voor het WK in Algerije. Het laatste WK-kwalificatieduel tegen Rusland werd met 31-30 verloren. Eerder klopte de ploeg van bondscoach Edwin Kippers achtereenvolgens Italië (21-31) en Letland (15-38). Alleen de winnaar van het kwalificatietoernooi is gekwalificeerd voor het WK.

Het wordt niet de zevende keer dat Nederland meedoet aan de wereldtitelstrijd voor Juniors. Eerder namen de Oranjetalenten wel deel aan de WK’s van 1977 (Zweden, vijftiende), 1979 (Denemarken/Zweden, veertiende), 1981 (Portugal, dertiende), 2009 (Egypte, veertiende), 2013 (Bosnië en Herzegovina, vijfde) en 2015 (Brazilië, negentiende).

Anderhalf jaar geleden verloor Nederland tijdens het WK in het Braziliaanse Uberlândia nog met 37-25 van Rusland. In Pala Santa Filomena in Chieti was het krachtsverschil gering.

De start was formidabel. Via treffers van Ephrahim Jerry, twee keer Kay Smits en Evert Kooijman stond er binnen de kortste keren een 1-4 voorsprong op het scorebord en was de Russische coach genoodzaakt om na iets meer dan drie minuten al de eerste time-out aan te vragen.

De Russen, die tien jaar geleden voor het laatst bij de mondiale top-tien eindigden, herstelden zich enigszins en kwamen terug tot 4-5. Het Nederlandse antwoord kwam snel via Rutger ten Velde en Ephrahim Jerry: 4-7. Na een Russische tegentreffer zorgde Niels Poot weer voor een verschil van drie doelpunten.

Vervolgens werd de Rus Mikhail Sharkov door de Deense scheidsrechters Mads Dahl Hermann en Jesper Madsen voor twee minuten naar de kant gestuurd. Oranje profiteerde optimaal van de overtalsituatie door via Ephrahim Jerry en Evert Kooijman te scoren en uit te lopen naar 5-10.

De Russen maakten iets van de achterstand goed maar kwamen in de eerste helft niet dichterbij dan twee doelpunten. Dit verschil stond voor het laatst bij 10-12 op het scorebord. In een mum van tijd was het door Evert Kooijman en Kay Smits weer 10-15.

Twee minuten voor het rustsignaal was de tussenstand 15-18. Door precisieschoten van Ephrahim Jerry en Kay Smits ging Oranje met een nog beter gevoel pauzeren: 15-20.

Het begin van de tweede helft werd beheerst door Rusland en de voorsprong van Oranje slonk snel. Na negen minuten was de aansluiting gerealiseerd: 21-22. Een benutte strafworp van Rutger ten Velde, de eerste van Nederland in de wedstrijd, betekende 21-23.

Rusland scoorde direct de aansluitingstreffer (22-23) en Rutger ten Velde verzuimde nu de tweede strafworp te promoveren tot doelpunt. Rusland kwam in de volgende aanval op gelijke hoogte om gelijk uit te lopen naar 25-23.

Deze tik kwam de formatie van bondscoach Edwin Kippers niet meer te boven. De Russen liepen in de slotfase uit naar 31-28. Nederland kwam in de slotfase via Evert Kooijman en Kay Smits nog knap terug tot 31-30. Dertien seconden voor het einde kwam Oranje na een Russische technische fout nog in balbezit. Het schot van Duncan Postel leverde echter niets op.

Rusland-Nederland 31-30 (15-20).
Rusland
: Andrei Vereshchagin, Iyrii Sergeev; Mikhail Sharkov (2), Timofei Maslennikov (7), Victor Furtsev (3), Timur Solodovnikov, Ivan Pasenov, Sergei Bolotin (5), Evgeny Dzemin, Dmitrii Santalov (7), Arseniy Ukhvarkin (1), Ruslan Dashko (4), Alexey Karibov, Mikhail Vinogradov (2), Dmitrii Ushakov, Maksim Mikhalin.
Nederland: Mark van den Beucken, Marco Verbeij; Rutger ten Velde (4), Rene Jaspers, Evert Kooijman (7), Dani Baijens, Kay Smits (9), Niels Poot (2), Max de Maat, Duncan Postel, Alec Smit, Jordy Baijens, Marwin van Offeren, Ivar Stavast (1), Pepijn Michielsen, Ephrahim Jerry (7).
Scheidsrechters: Mads Dahl Hermann/Jesper Madsen (Denemarken).
Strafminuten: 6’ – 8’ (Sharkov 2’, Dashko 2’, Vinogradov 2’ – Ten Velde 2’, Kooijman 2’, Dani Baijens 2’, De Maat 2’).
Strafworpen: 5/3 – 2/1.

Klik hier voor het Match Report van Rusland-Nederland.

Klik hier voor de statistieken van Rusland-Nederland.