Nederland start WK-kwalificatie met ruime zege tegen Griekenland

De Nederlandse handbalheren zijn de kwalificatie voor het WK 2019 in Denemarken en Duitsland uitstekend begonnen. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson klopte Griekenland overtuigend met 29-20. Het was 31 jaar geleden dat Oranje deze tegenstander met zo’n groot verschil klopte.

De zege van Oranje tegen de fysiek sterke Grieken was uiterst knap en dik verdiend. In het begin ging het gelijk op en had Griekenland steeds een kleine voorsprong. Tim Remer en Iso Sluijters scoorden voor Nederland in de eerste vijf minuten. Pas bij 7-6 kwam Oranje via Luc Steins voor het eerst op voorsprong. Bobby Schagen zorgde voor 8-6. Steins en Schagen namen samen in deze fase zes treffers voor hun rekening.

In de periode daarna bepaalde de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson het wedstrijdbeeld en kreeg het meer grip op de tegenstander. Met prima en spectaculair aanvalsspel liep Oranje weg van de Grieken. De grootste voorsprong werd vier minuten voor het wisselsignaal bereikt: 15-9. Nederland ging in de slotfase onnauwkeurig met de mogelijkheden om, waarna de voorsprong bij de pauze was gehalveerd: 15-12.

Direct na de hervatting liep Nederland door treffers van Bobby Schagen en Toon Leenders uit naar 17-12. Na iets meer dan tien minuten was de marge al zeven doelpunten na vier geslaagde doelpogingen van Bobby Schagen. Tussendoor liet Luc Steins 21-15 op het scorebord zetten.

In verdedigend opzicht vervulde Gerrie Eijlers in deze fase een hoofdrol door spectaculair twee strafworpen te keren. Eerst pakte de doelman de inzet van Charalampos Mallios en vervolgens was hij oog-in-oog met Dimitrios Tziras de winnaar.

Nederland speelde gedisciplineerd en bekeken de wedstrijd uit en voerde bekeken het doelsaldo op. Bobby Schagen was met twaalf treffers de topscorer aan Nederlandse kant. Hiervan kwamen vijf doelpunten vanaf de strafworpstreep.

Gerrie Eijlers speelde tegen Griekenland zijn 99ste interland voor Oranje. De doelman kan normaal gesproken komende zondag nummer honderd bijschrijven. Eijlers speelde op 3 juni 1998 onder bondscoach Leszek Krowicki zijn eerste wedstrijd voor het Nederlands Herenteam. In Luxemburg werd het thuisland destijds in een oefeninterland met 28-36 verslagen.

Joris Baart keek tevreden terug op de eerste WK-kwalificatiewedstrijd. ,,Onze tactiek werkte goed. We hadden er de hele week op geoefend en dit pakte bijzonder goed uit. De verdediging stond ook sterk’’, aldus Baart die in de slotfase twee keer keihard uithaalde en de Griekse doelman kansloos liet. De Nederlandse handbalheren gaan met vertrouwen richting het tweede WK-kwalificatieduel. ,,Er zijn zeker verbeterpunten maar dit geeft een heel goed gevoel en zorgt voor veel vertrouwen’’.

Op zondag 29 oktober speelt de ploeg van Erlingur Richardsson de uitwedstrijd tegen België om 16.20 uur in Leuven. De Oranjemannen verloren de laatste twee oefeninterlands tegen België. Op 6 januari 2017 werd er in Bocholt met 31-29 verloren. Meest recent was de nederlaag op 10 juni 2017 in ’s-Hertogenbosch in het kader van de Nationale Handbaldag.

Informatie over de kaartverkoop voor het duel in België is hier te vinden.

De WK-kwalificatie wordt daarna vervolgd in de eerste twee weken van januari 2018. Nederland treft Turkije als eerste op donderdag 4 januari. Het duel wordt gespeeld in Aksaray in centraal Anatolië.

Nederland-Griekenland (WK-kwalificatie, groep 5) 29-20 (15-12).
Nederland:
Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers; Dani Baijens (3), Toon Leenders (1), Iso Sluijters (1), Luc Steins (5), Bobby Schagen (12), Joris Baart (2), Ivo Steins (1), Jasper Adams (2), Jorn Smits, Jeffrey Boomhouwer (1), Ephrahim Jerry, Alec Smit, Tommie Falke, Tim Remer (1).
Griekenland: Konstantinos Tsilimparis, Nikolaos Loizos; Panteleimon Kostakidis, Ioannis Basmalis Gomez (1), Evangelos Arampatzis, Panagiotis Nikolaidis (1), Christodoulos Mylonas, Charalampos Mallios (4), Nikolaos Passias, Adam Papadopoulos (8), Dimitros Tziras (2), Spyridon Cherouveim (1), Petros Kandylas, Anastasios Papadionysiou (1), Konstantinos Gourgoumis, Efstathios Zampounis (2).
Scheidsrechters: Daniel Krause Kjaer/Nicklas Mark Pedersen (Denemarken).
Strafminuten: 10’ – 4’ (Leenders 6’, Baart 2’, Ivo Steins 2’ – Nikolaidis 2’, Papadionysiou 2’). Diskwalificatie: Leenders.
Strafworpen: 7/6 – 8/5.

Uitslagen woensdag 25 oktober 2017:
Turkije-België 27-27 (12-18)
Nederland-Griekenland 29-20 (15-12)

Stand WK-kwalificatiegroep 5:
1. Nederland 1-2 (29-20)
2. Turkije 1-1 (27-27)
2. België 1-1 (27-27)
4. Griekenland 1-0 (20-29)

Programma 29 oktober 2017:
16.20 uur: België-Nederland
19.00 uur: Griekenland-Turkije

Het Nederlands Herenteam is voor de kwalificatie van het WK 2019 in Duitsland en Denemarken ingedeeld in een poule met België, Griekenland en Turkije. De winnaar van de groep plaatst zich voor de WK-playoff in juni 2018. De tegenstander daarin is een ploeg die zich via het Europees Kampioenschap 2018 in Kroatië niet rechtsreeks heeft geplaatst voor het WK. De winnaar over twee duels kwalificeert zich voor het wereldkampioenschap 2019 in Denemarken en Duitsland. De speelplaatsen zijn Herning, Kopenhagen, Berlijn, Hamburg, Keulen en München.