Spaanse mannen Europees kampioen

De Spaanse handbalmannen zijn Europees kampioen geworden. In de EK-finale in Zagreb werd Zweden verslagen met 29-23.

Voor Spanje, wereldkampioen in 2005 en 2013, was de Europese titel een primeur. Bij vier eerdere pogingen ging het in de finale steeds mis. Zowel in 1996 (Rusland, 22-23), 1998 (Zweden, 23-25), 2006 (Frankrijk, 23-31) als 2016 (Duitsland, 17-24) verloren de Spanjaarden in de eindstrijd. Zweden daarentegen verliet bij vier eerdere EK-finales (1994, 1998, 2000 en 2002) steeds als winnaar het veld.

In de eerste helft leek dit wederom het geval te worden. Hoewel Zweden niet echt domineerde, had het wel steeds een voorsprong. Vlak voor het wisselsignaal was de voorsprong zelfs drie doelpunten: 11-14. Adrian Figueras bepaalde in de slotseconde de ruststand op 12-14.

Spanje bepaalde het wedstrijdbeeld in de tweede helft. In een mum van tijd was de achterstand omgebogen naar een 20-15 voorsprong. Zweden scoorde in twaalf minuten slechts één doelpunt.

De Zweedse doelman Mikael Appelgren, die in de eerste helft uitblonk met een stoppercentage van 48% (11 uit 23), kreeg na de pauze weinig steun van zijn verdediging en zag zijn moyenne zakken tot 35%. In de tweede helft keerde de Zweedse doelman nog maar vier schoten.

Spanje was in de breedte sterker en het gevaar kwam van alle kanten, terwijl de dekking zeer solide was. De ruime voorsprong kwam daarna niet meer in gevaar.

Arpad Sterbik werd gekozen als beste speler van de finale. De doelman van Spanje werd na de blessure van Gonzalo Perez de Vargas pas voor de halve finale tegen Frankrijk ingevlogen.

Eerder op de dag verzekerde Frankrijk zich van de bronzen medaille door Denemarken met 32-29 te verslaan. Het duel tussen de regerend wereldkampioen (Frankrijk) en Olympisch titelhouder (Denemarken) ging tot vijf minuten voor de pauze gelijk op en geen van beide ploegen had een voorsprong van meer dan twee doelpunten.

Na 13-12 kwam Frankrijk door treffers van Kentin Mahe, Cedric Sorhaindo en Luc Abalo op een voordelige marge van vier: 16-12. De rust werd bereikt bij 17-14 na doelpunten van Hans Lindberg (twee keer) en Nikola Karabatic.

Na de hervatting hield Frankrijk het initiatief en liet Denemarken nooit dichterbij dan twee doelpunten komen. Bij Frankrijk was Nikola Karabatic met negen doelpunten het best op schot.

Namens Denemarken werd Hans Lindberg met twaalf goals topscorer van de wedstrijd. Lindberg had in de zeven EK-duels hiervoor in totaal achttien keer gescoord.

EK All-star team:
Doel: Vincent Gerard (Frankrijk)
Linker hoek: Manuel Strlek (Kroatië)
Linker opbouw: Mikkel Hansen (Denemarken)
Midden opbouw: Sander Sagosen (Noorwegen)
Rechter opbouw: Alex Dujshebaev (Spanje)
Rechter hoek: Ferran Sole (Spanje)
Cirkel: Jesper Nielsen (Zweden)
Beste verdediger: Jakov Gojun (Kroatië)
Meest waardevolle speler: Jim Gottfridsson (Zweden)

Topscorer: Ondrej Zdrahala (Tsjechië)