Tweede ruime zege voor Nederlands Damesteam

Het Nederlands Damesteam heeft ook de tweede EK-kwalificatiewedstrijd eenvoudig gewonnen. Na de 33-21 winst op Wit-Rusland afgelopen woensdag in Eindhoven werd nu Kosovo voor eigen publiek duidelijk teruggewezen: 12-40.

Nederland begon met een andere basis als tegen Wit-Rusland en met Jasmina Janković in het doel. Lois Abbingh opende de score na 25 seconden maar al snel kwam Kosovo op gelijke hoogte. In de eerste vijf minuten verzuimde Nederland de vele mogelijkheden te benutten. Toch liep Oranje daarna eenvoudig uit naar 1-7 via treffers van Martine Smeets, Kelly Dulfer, opnieuw Smeets, Laura van der Heijden en twee keer Lois Abbingh.

Het verschil in klasse was enorm maar dit verschil werd nog niet voldoende in de score tot uitdrukking gebracht. In het tweede deel voor de pauze ging dit al beter en moest Kosovo vaker aan de noodrem trekken. Dit had tot gevolg vier strafworpen die allemaal feilloos werden binnengeschoten door Lois Abbingh. De opbouwspeelster scoorde in de eerste helft zeven keer.

Ook Estavana Polman viel positief op. De kersverse moeder scoorde vier van de laatste zes velddoelpunten voor de pauze. De andere twee kwamen op naam van Yvette Broch. De cirkelspeelster miste vlak voor tijd een open kans op de twintigste Nederlandse treffer. Daardoor bleef het bij een 4-19 voorsprong.

Na de hervatting scoorde Nederland tien keer in iets meer dan tien minuten. Angela Malestein gaf het goede voorbeeld met twee rake schoten, waarna Kelly Dulfer raak mikte: 4-22. Via Delaila Amega, Laura van der Heijden, Angela Malestein, twee keer Angela Steenbakkers, Danick Snelder en wederom Van der Heijden werd het 5-29.

Tussendoor passeerde Leonora Demaj fraai Jasmina Janković. Met Demaj beschikte Kosovo over een speelster die opviel in de eerste fase van de EK-kwalificatie. De rechter hoekspeelster was cruciaal in Kosovo’s eerste succesvolle poging om de tweede kwalificatiefase van het EK te bereiken. De 20-jarige speelster scoorde 27 doelpunten in de twee wedstrijden tegen Georgië en Israël. Tegen Nederland bleef ze steken op vijf treffers.

In het vervolg bleef Oranje veelvuldig scoren. Een minuut voor het einde nam Debbie Bont de veertigste treffer voor haar rekening: 10-40. In de laatste minuut bepaalde Kosovo met twee rake uithalen de eindstand op 12-40.

Bondscoach Helle Thomsen was tevreden. ,,We wisten vooraf dat het een makkelijke wedstrijd zou worden. Het was knap van de ploeg om geconcentreerd te blijven. Het valt niet mee onder deze omstandigheden zestig minuten de focus te houden. Vooral de verdediging functioneerde goed, dat was fijn om te zien. In de aanval misten we nog iets te veel kansen maar met een overwinning van 28 doelpunten verschil doen we goede zaken’’, aldus Helle Thomsen.

De EK-kwalificatiefase wordt in het voorjaar vervolgd met twee duels tegen Hongarije. Vanaf nu staat alles bij Oranje in het teken van de voorbereiding van het WK dat van 1 tot en met 17 december in Duitsland wordt gehouden.

De Duitse handbalbond viert eind oktober het 100-jarig bestaan met onder meer het organiseren van twee vriendschappelijke wedstrijden tegen Nederland. Op 28 oktober wordt gespeeld in Magdeburg, een dag later in Berlijn. Voor meer informatie zie https://www.handbal.nl/nieuws/16/oranje/twee-vriendschappelijke-wedstrijden-tegen-duitsland-voor-selectie-oranjedames/

Kosovo-Nederland 12-40 (4-19).
Kosovo:
Dorentina Osmani, Valbona Rudaku, Aurora Shehdadi; Paschke Marku (3), Albina Rugova, Elma Kameri, Arrita Kursani, Sara Rexhepi, Fitore Aliu, Merlinda Qorraj (2), Arlinda Krasniqi, Hana Hot, Aida Stagova, Mirela Gjikokaj (2), Leonora Demaj (5), Leunita Gashi.
Nederland:
Jasmina Janković, Tess Wester; Angela Steenbakkers (3), Jessy Kramer, Laura Van der Heijden (3), Debbie Bont (2), Lois Abbingh (8), Danick Snelder (2), Yvette Broch (4), Delaila Amega (1), Nycke Groot, Kelly Dulfer (4), Martine Smeets (2), Charris Rozemalen (1), Angela Malestein (4), Estavana Polman (6).
Scheidsrechters:
Robin Sager/Stefan Styger (Zwitserland).
Strafminuten:
8’ – 0 (Hot 4’, Gjikokaj 4’).
Strafworpen:
1/1 – 5/5.

Uitslagen zondag 1 oktober 2017:
Wit-Rusland-Hongarije 18-25 (8-12)
Kosovo-Nederland 12-40 (4-19)

Stand EK-kwalificatiegroep 7:
1. Nederland 2-4 (73-33)
2. Hongarije 2-4 (62-30)
3. Wit-Rusland 2-0 (39-58)
4. Kosovo 2-0 (24-77)

Programma 21/22 maart 2018:
Hongarije-Nederland
Kosovo-Wit-Rusland

Het Nederlands Damesteam is voor de kwalificatie van het EK 2018 in Frankrijk ingedeeld in een poule met Hongarije, Wit-Rusland en Kosovo. De twee beste landen in de poule plaatsen zich voor het eindtoernooi, dat plaatsvindt van 30 november tot en met 16 december 2018. De overall beste nummer drie mag ook naar Frankrijk afreizen. De speelsteden zijn Nancy, Nantes, Montbéliard, Brest en Parijs.