Zwaar bevochten zege Nederlands Herenteam tegen België

Het Nederlands Herenteam heeft ook de tweede wedstrijd voor de kwalificatie voor het WK 2019 in Denemarken en Duitsland gewonnen. In Leuven boekte Oranje een zwaar bevochten 25-26 overwinning op België. Door de winst verstevigde de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson de koppositie in WK-kwalificatiegroep 5.

In Sportoase Philipssite in Leuven opende Simon Ooms de score voor de Belgen maar vervolgens had Nederland steeds een kleine voorsprong. In de beginfase waren vooral Bobby Schagen, Jeffrey Boomhouwer en Jasper Adams succesvol met hun schotpogingen.

Bobby Schagen benutte de door Iso Sluijters en Toon Leenders afgedwongen strafworpen en was vanuit de rechterhoek trefzeker. Jeffrey Boomhouwer toonde zijn snelheid en benutte twee keer de snel uitgevoerde tegenaanvallen. Jasper Adams haalde van afstand keihard uit: 5-7.

De Belgen, die met veel spelers uit de Franse competitie speelden, kwamen op gelijke hoogte en na een tijdelijke uitsluiting van Bobby Schagen zelfs op voorsprong: 11-10.

Oranje herstelde zich knap en deed in de laatste vijf minuten voor de pauze goede zaken. Naast goed keeperswerk van Bart Ravensbergen zorgde eerst Jasper Adams voor de gelijkmaker. Daarna trof Bobby Schagen twee maal het doel en Iso Sluijters zorgde er voor dat Nederland voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong had van drie doelpunten: 11-14.

Vlak voor het wisselsignaal bepaalde Damian Kedziora de ruststand op 12-14. Kedziora, die afgelopen woensdag in Turkije nog dertien keer had gescoord, werd door de sterk spelende Nederlandse verdediging op slechts drie treffers gehouden.

Direct na de hervatting had België de achterstand weggewerkt. Binnen twee minuten was het alweer gelijk na goals van Simon Ooms en Julien Devisch: 14-14. Bobby Schagen tekende vanaf de rechterhoek voor 14-15 maar na treffers van Thomas Cauwenberghs en Thomas Bolaers keken de bezoekers tegen een achterstand aan.

Het duurde bijna een kwartier voordat Nederland weer aan de goede kant van de score kwam. De enige treffer van Joris Baart betekende 20-21. Daarvoor was het vooral Jasper Adams die Oranje in het spoor van de Belgen hield door drie keer op rij te scoren. België kwam via Serge Spooren nog één keer op gelijke hoogte: 21-21.

Nederland speelde tot het einde geconcentreerd en had steeds een voorsprong van één of twee doelpunten. De laatste keer dat België tot op één doelpunt kwam, was vijftien seconden voor het einde. Nederland speelde de wedstrijd professioneel uit en de zege kwam niet meer in gevaar.

,,We zijn heel blij met deze overwinning. We raken steeds beter op elkaar ingespeeld’’, vertelde Luc Steins na de wedstrijd. ,,Tegen Griekenland was het nog niet optimaal, nu al een stuk beter. Op de belangrijke momenten speelden we iets slimmer dan de Belgen’’.

Gerrie Eijlers kwam voor de honderdste keer uit voor het Nederlands Herenteam. De Volendamse doelman is de negentiende speler In de historie van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) met honderd interlands of meer. Eijlers speelde op 3 juni 1998 onder bondscoach Leszek Krowicki zijn eerste wedstrijd voor het Nederlands Herenteam. In Luxemburg werd het thuisland destijds in een oefeninterland met 28-36 verslagen.

In deze eeuw kwam het bij de Oranjeheren pas twee keer voor dat een speler zijn honderdste internationale wedstrijd speelde. Slechts Patrick Kersten (26 mei 2002 tegen Tunesië) en Mark Schmetz (18 maart 2009 tegen Cyprus) werden gehuldigd voor deze bijzondere prestatie. Bert Bouwer was op 27 november 1983 de eerste speler in Nederland met honderd interlands. Dit gebeurde bij het duel Frankrijk-Nederland tijdens de Polar Cup in het Noorse Drammen.
 
België-Nederland (WK-kwalificatie, groep 5) 25-26 (12-14).
België:
Jef Lettens, Youri Denert; Simon Ooms (2), Serge Spooren (3), Thomas Bolaers (5), Julien Devisch (1), Ruben Roelants, Thomas Cauwenberghs (6), Tom Robyns, Nicolas Danse (1), Damian Kedziora (3), Bartosz Kedziora, Yves Vancosen, Nathan Bolaers, Arber Qerimi (3), Jeroen De Beule (1).
Nederland: Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers; Evert Kooijman, Dani Baijens, Toon Leenders, Iso Sluijters (3), Luc Steins (1), Bobby Schagen (7), Joris Baart (1), Ivo Steins (1), Kay Smits (1), Jasper Adams (4), Jorn Smits (5), Jeffrey Boomhouwer (3), Ephrahim Jerry, Tommie Falke.
Scheidsrechters:
Fabian Baumgart/Sascha Wild (Duitsland).
Strafminuten: 4’ – 4’ (Thomas Bolaers 2’, Cauwenberghs 2’ – Leenders 2’, Schagen 2’).
Strafworpen:
4/3 – 3/3.

Uitslagen zondag 29 oktober 2017:

België-Nederland 25-26 (12-14)
Griekenland-Turkije 19-25 (8-14)

Stand WK-kwalificatiegroep 5:
1. Nederland 2-4 (55-45)
2. Turkije 2-3 (52-46)
3. België 2-1 (52-53)
4. Griekenland 2-0 (39-54)

Programma 4 januari 2018:
Turkije-Nederland
België-Griekenland 

De WK-kwalificatie wordt vervolgd in januari. Nederland treft Turkije op donderdag 4 januari 2018. Het duel wordt gespeeld in Aksaray in centraal Anatolië.

Het Nederlands Herenteam is voor de kwalificatie van het WK 2019 in Duitsland en Denemarken ingedeeld in een poule met België, Griekenland en Turkije. De winnaar van de groep plaatst zich voor de WK-playoff in juni 2018. De tegenstander daarin is een ploeg die zich via het Europees Kampioenschap 2018 in Kroatië niet rechtsreeks heeft geplaatst voor het WK. De winnaar over twee duels kwalificeert zich voor het wereldkampioenschap 2019 in Denemarken en Duitsland. De speelplaatsen zijn Herning, Kopenhagen, Berlijn, Hamburg, Keulen en München.