Scouting en doorstroom

Het NHV organiseert jaarlijks scoutingsmomenten, meestal in de maand mei.

Het scoutingsmodel kent 2 fases. Het eerste scoutingsjaar per leeftijdsgroep (leeftijdsindeling: zie document “De weg van het NHV handbaltalent”) worden de op dat moment de meest getalenteerden geselecteerd voor de Talentsgroep. Het tweede scoutingsjaar worden de beste talenten die nieuw ingestroomd zijn bij HandbalScholen en zij die vorig jaar zijn afgevallen, maar zich prima hebben doorontwikkeld samengevoegd met de geselecteerden van het vorige jaar. Vervolgens wordt uit deze groep de selectie Youth (Jong Jong Oranje) samengesteld.

Alle talenten bij HandbalScholen zijn geregistreerd in het TalentVolg Systeem. Hierin wordt informatie over de ontwikkeling van het talent bij de HandbalSchool, een RTC, HandbalAcademie en een nationale selectie vastgelegd. Aan het TalentVolg Systeem (TVS) is het Talentidentificatie Systeem (TiS) gekoppeld. Hierin worden meetgegevens en ontwikkelgegevens gedurende een lange periode (tot het hoogste podium) vastgelegd. Vanuit het Talentidentificatie Systeem worden de modellen gemaakt voor de scoutingsdagen.

Om vooroordelen  t.a.v. talenten zoveel mogelijk uit te sluiten, krijgen de talenten bij de scoutingsdagen een kleur shirt met een rugnummer. De scouts krijgen een aantal talenten ter beoordeling toegewezen zonder dat zij de naam of achtergrond van het talent kennen. Ook krijgen de scouts vooraf instructies over beoordelingscriteria. Alle beoordelingen worden direct digitaal vastgelegd.

Op het eind van een scoutingsdag wordt alle informatie digitaal verzameld en daar waar wenselijk besproken.

Deelnemers aan de scoutingsdagen krijgen direct na afloop de resultaten te horen.

Handbalscholen kunnen na afloop van de scoutingsdagen de resultaten inzien en dus direct met de talenten de kwaliteiten en verbeterpunten bespreken.

Als je deelnemer bent bij een HandbalSchool kan de technisch manager bij deze HandbalSchool je bij het NHV aanmelden voor deelname aan scoutingsdagen. De technisch manager kent de voorwaarden en bekijkt met de technische staf van de HandbalSchool welke talenten aan deze voorwaarden voldoen.

Als je wordt uitgenodigd voor een scoutingdag ontvang je vanuit het NHV alle informatie over de scoutingdag en de HandbalScholen worden ook geïnformeerd.

Na afloop van de scouting dag(en) gaan de beste talenten (de toptalenten) deelnemen in een ontwikkelingsprogramma bij een Regionaal Trainings Centrum, met periodiek centrale landelijke bijeenkomsten (trainingen en stages in Papendal). Afhankelijk van je ontwikkeling kun je geselecteerd worden voor de uiteindelijke selectie Oranje Youth.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat je moet blijven investeren in je ontwikkeling, want je kunt ook altijd nog weer afvallen. Zij die in eerste instantie afvallen (na de scoutingsdagen) maar blijven trainen bij HandbalScholen of Regionale Trainings Centra, kunnen weer in aanmerking komen voor selecties. Het goed gebruik van TVS en TiS door het talent en trainers speelt hier een belangrijke rol.

HandbalScholen