AL HET NIEUWS, STATISTIEKEN EN EXCLUSIEVE CONTENT IN ÉÉN APP!

DOWNLOAD DE HandbalNL APP:

Get it on Google Play

Update Coronavirus en handbal

Klik hier voor de veel gestelde vragen over Corona en competitie. 
Klik hier voor het specifieke handbalprotocol Corona en wedstrijden.
Klik hier voor de veel gestelde vragen over Corona en scheidsrechters.
Klik hier voor het landelijk protocol verantwoord sporten. 
Klik hier voor de FAQ van NOC*NSF. 
Klik hier voor de toolkit coronamaatregelen. 

Klik hier voor de handreiking crowdmanagement. 

Kijk voor meer informatie over de maatregelen in de strijd tegen het Coronavirus op de website van het RIVM.

Update 14-04-2022

Om de voortgang van de competitie te waarborgen heeft het NHV besloten dat vanaf maandag 18 april het niet meer mogelijk is om uitstel te vragen vanwege Corona. Het NHV ziet dat de noodzaak om uitstel voor Corona aan te vragen minder aanwezig is door het fors dalende aantal coronabesmettingen en het aangepaste overheidsbeleid.

Met het besluit om vanaf 18 april geen uitstel meer te verlenen vanwege Corona gaat vanaf 18 april de reguliere regelgeving gelden voor het uitstellen van wedstrijden.

Voor het niet kunnen spelen van een wedstrijden gelden de volgende opties:

 1. De wedstrijd in onderling overleg verplaatsen. Kijk voor de reguliere regelgeving m.b.t. het verplaatsen van wedstrijden naar de voorwaarden welke zijn terug te vinden in het wedstrijdreglement NHV op pagina 25 (bijlage 2).
 2. De wedstrijd in onderling overleg definitief annuleren. Beide teams zien hierbij af van de punten. Kijk hier voor de regelgeving.
 3. Wanneer over bovenstaande opties geen afstemming kan worden bereikt, wordt het team geacht de wedstrijd te spelen. Wanneer zij niet opkomen, zal dit na het speelweekend reglementair worden afgehandeld.

Update 15-02-2022

Op dinsdagavond 15 februari heeft er een nieuwe persconferentie met betrekking tot het Coronavirus plaats gevonden. Het kabinet heeft bekend gemaakt dat de samenleving stapsgewijs weer open gaat. Voor de handbalsport heeft dit effect op het ontvangen van publiek bij competitiewedstrijden en toernooien. Daarnaast zal vanaf 25 februari het Coronatoegangsbewijs niet meer verplicht zijn.

Stapsgewijs versoepelen 

Vanaf vrijdag 18 februari mogen locaties weer open tot 01.00 uur. Het Coronatoegangsbewijs is wel nog verplicht voor de binnensportaccommodaties. Op locaties voor maximaal vijfhonderd personen vervalt de vaste zitplaats en de mondkapjesplicht. Bij locaties met meer dan vijfhonderd bezoekers is een vaste zitplaats en mondkapje wel verplicht.

Op vrijdag 25 februari zal een volgende stap volgen. Vanaf deze datum verdwijnt het Coronatoegangsbewijs, de mondkapjesplicht en de verplichte 1,5 meter afstand. Ook de sluitingstijden komen te vervallen: locaties mogen de reguliere sluitingstijden hanteren. Op locaties binnen waar meer dan vijfhonderd mensen bij elkaar komen en bezoekers geen vaste zitplaats hebben, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien.

Wedstrijden afgelasten i.v.m. Corona

Ondanks de versoepelingen kan het voorkomen dat een team onvoldoende spelers beschikbaar heeft i.v.m. Coronabesmettingen of quarantaine verplichtingen. Het blijft mogelijk om in onderling overleg wedstrijden te verplaatsen. Wanneer beide verenigingen (nog) geen nieuwe datum kunnen vinden, kan men de wedstrijd afgelasten. De hele procedure is hier terug te vinden. Let op: Voor wedstrijden in de breedtesport en wedstrijdsport is er een verschillende procedure van kracht.

Update 26-01-2022

Vanaf woensdag 26 januari wordt de competitie in de handbalsport hervat. Het NHV ziet mogelijkheden om de afgelaste wedstrijden in te halen en een volledige competitie af te ronden. De zaalcompetitie zal verlengd worden en de niet gespeelde wedstrijden dienen opnieuw ingepland te worden. Alle verenigingen ontvangen vanuit het NHV informatie over het vervolg van de competitie en het herplannen van de wedstrijden. De gehele nieuwe speelkalender met een overzicht van alle speeldata is hier te vinden.

Aan het trainen en spelen van competitiewedstrijden zijn vanuit de overheid voorwaarden verbonden. Alle voorwaarden worden hieronder toegelicht.

Geen eindtijd voor trainingen en wedstrijden

Voor trainingen en wedstrijden geldt er geen eindtijd. Deze mogen ook na 22.00 uur vervolgd worden. Publiek moet de accommodatie wel om 22.00 uur verlaten hebben. Ook de kantine moet om 22.00 uur haar deuren sluiten.

Coronatoegangsbewijs en mondkapjes

Voor de binnensport is vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs vereist. Bij de buitensport geldt dat voor de voorzieningen binnen. Er zijn uitzonderingen voor vrijwilligers en mensen die beroepsmatig op sportaccommodaties aanwezig moeten zijn.

Mondkapjes zijn verplicht voor personen vanaf 13 jaar op binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten, en voor binnenfaciliteiten van buitensportlocaties.

Publiek in de sportaccommodatie

Tussen 05.00 uur en 22.00 uur mag er publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden en trainingen. Het publiek houdt zich aan de volgende regels:

Zij laten een coronatoegangsbewijs zien bij binnenkomst
Bij amateursport: alleen binnen en alleen voor mensen van 18 jaar en ouder.
Bij professionele sportwedstrijden: binnen en buiten verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.
Het publiek heeft een vaste plek op 1,5 meter afstand van elkaar. Binnen geldt een maximum van 1.250 bezoekers.
Mondkapje verplicht bij verplaatsing binnen.

 Wedstrijden afgelasten i.v.m. te korte voorbereidingstijd

Verenigingen hebben de mogelijkheid om de wedstrijden tot en met zondag 30 januari af te gelasten wanneer een team deze wedstrijd op een later moment wil spelen. De hele procedure is hier terug te vinden. Let op: Voor wedstrijden in de breedtesport en wedstrijdsport is er een verschillende procedure van kracht.

Wedstrijden afgelasten i.v.m. Corona

Ondanks de versoepelingen kan het voorkomen dat een team onvoldoende spelers beschikbaar heeft i.v.m. Coronabesmettingen of quarantaine verplichtingen. Het blijft mogelijk om in onderling overleg wedstrijden te verplaatsen. Wanneer beide verenigingen (nog) geen nieuwe datum kunnen vinden, kan men de wedstrijd afgelasten. De hele procedure is hier terug te vinden. Let op: Voor wedstrijden in de breedtesport en wedstrijdsport is er een verschillende procedure van kracht.

Wanneer een team onvoldoende spelers heeft i.v.m. het verplichte Coronatoegangsbewijs kan men hier de procedure vinden. 

Update 25-01-2022

Op dinsdag 25 januari heeft het kabinet opnieuw een persconferentie gehouden over de Corona maatregelen. Er zijn versoepelingen aangekondigd voor de sport waarmee de competitie kan herstarten vanaf woensdag 26 januari. Competitiewedstrijden mogen gespeeld worden en er mag getraind worden tussen 05:00 en 22:00 uur.

Handbalcompetitie wordt hervat

Het spelen van competitiewedstrijden mag voor alle leeftijdscategorieën hervat worden. Maarten-Jan de Koning, manager Competitie, zegt hierover: “We zijn blij dat we vanuit het kabinet groen licht hebben gekregen om de competitie te hervatten. Alle wedstrijden zullen per direct herstart worden. Wij begrijpen dat niet alle teams per direct willen herstarten vanwege de korte voorbereidingstijd. We zullen daarom deze week coulance bieden.”

Verenigingen hebben de mogelijkheid om de wedstrijden tot en met zondag 30 januari af te melden wanneer een team deze wedstrijd op een later moment wil spelen. Zij kunnen hiervoor deze procedure volgen. De vereniging is verantwoordelijk om de tegenstander in te lichten.

Vanaf 31 januari is het niet meer mogelijk om wedstrijden af te melden met als reden een te korte voorbereidingstijd. Morgen zal er meer informatie verstuurd worden naar de verenigingen over de herstart, de procedures en de wedstrijdkalender.

Publiek bij wedstrijden

Voor alle niveaus is het mogelijk om weer publiek bij wedstrijden te ontvangen. Er gelden aanvullende voorwaarden voor het publiek in de sportaccommodatie. Het NHV zal alle informatie hierover meenemen in de informatieverstrekking naar alle verenigingen.

Landelijke Beker geannuleerd

In overleg met de Werkgroep Competitie en het Topsportplatform heeft het NHV besloten om de Landelijke Bekercompetitie voor het seizoen 2021-2022 niet af te ronden. Maarten-Jan de Koning licht het besluit toe: “Wij willen ervoor zorgen dat onze handbalspelers niet overbelast raken door de hoeveelheid wedstrijden. Op dit moment worden er veel reguliere competitiewedstrijden doordeweeks ingehaald. Hierdoor zien wij geen ruimte om de bekerrondes van december en januari opnieuw in te plannen. Helaas bleef daarom alleen deze optie over.”

Meer informatie over de regionale bekercompetities volgt op een later moment.

Inschrijving Beach en Veld voorjaar

Zoals eerder bekend gemaakt is de inschrijving voor de Beach- en Veldcompetitie in het voorjaar nog niet geopend vanwege de onzekerheden het hervatten en afronden van de zaalcompetitie heeft het NHV de inschrijving nog niet geopend. De komende week zullen wij focussen op het hervatten van de zaalcompetitie. Verenigingen zullen begin februari meer informatie ontvangen over de inschrijving voor de voorjaarscompetities.

Update 14-01-2022

Op vrijdag 14 januari heeft het kabinet opnieuw een persconferentie gehouden over de Corona maatregelen. Er zijn versoepelingen aangekondigd voor de sport. Trainingen mogen opgepakt worden en teams kunnen op de club onderlinge wedstrijden spelen, maar het spelen van competitiewedstrijden en toernooien is nog niet toegestaan. Op dinsdag 25 januari komt het kabinet met een nieuw weegmoment.

Trainingen zijn weer mogelijk voor alle leeftijden

Het kabinet heeft versoepelingen doorgevoerd voor het trainen binnen de sport. Alle trainingen mogen hervat worden. Er gelden geen beperkingen voor binnen- of buitensportaccommodaties en trainingstijden. In binnensportaccommodaties mag voor personen van 18 jaar alleen gesport worden wanneer iemand in het bezit is van een Coronatoegangsbewijs.

De basismaatregelen blijven van belang: houd 1,5 meter afstand, blijf thuis bij klachten en laat je testen. Op sportlocaties geldt voor iedereen vanaf 13 jaar een mondkapjesplicht tijdens verplaatsing en wanneer men zit. Het mondkapje mag af tijdens het sporten.

Clubwedstrijden toegestaan, handbalcompetitie nog niet hervat

Voor het spelen van wedstrijden en toernooien in competitieverband heeft het kabinet nog geen groen licht gegeven. Het is voor verenigingen wel mogelijk om onderlinge wedstrijden met de eigen teams te organiseren. Publiek is niet toegestaan bij wedstrijden en trainingen.

Het NHV zal alle competitiewedstrijden die gepland zijn tot en met 25 januari als afgelast verwerken. Alle wijzigingen en afgelastingen zullen begin volgende week zichtbaar zijn in de HandbalNL App.

Ondanks de versoepelingen voor de sport blijven er veel onzekerheden. Maarten-Jan de Koning, manager Competitie, zegt hierover: “We zijn blij dat we een stap gezet hebben in het opstarten van de sport. Natuurlijk is het ontzettend jammer dat we nog geen wedstrijden in competitieverband kunnen spelen, maar we zijn verheugd dat de binnensportaccommodaties weer toegankelijk worden voor onze leden. Samen met onze leden en verenigingen gaan we binnen de mogelijkheden zoveel mogelijk handbalsport aanbieden.”

Voor de topcompetities blijft een uitzondering van kracht. De teams in de BENE-League en Eredivisie voor dames en heren mogen competitiewedstrijden blijven spelen onder de reeds geldende voorwaarden.

Vervolg handbalseizoen

Het NHV is zich momenteel aan het beraden op de verschillende mogelijkheden van het herstarten van de competitie zodra de maatregelen het toelaten. Hierbij zal er rekening gehouden worden met het herstarten op een verantwoorde wijze waarbij alle teams de mogelijkheid hebben gehad om de training in teamverband te hervatten.

Normaliter zou de inschrijving voor de Beach- en Veldcompetitie in het voorjaar in januari geopend worden. Vanwege de onzekerheden rondom het hervatten en afronden van de zaalcompetitie heeft het NHV besloten om de inschrijving tot nader bericht uit te stellen. Meer informatie over het vervolg van de zaalcompetitie en het inschrijven voor de Beach- en Veldcompetitie zal t.z.t. kenbaar gemaakt worden.

Update 20-12-2021

Op zaterdag 18 december heeft het kabinet opnieuw een persconferentie gehouden over de Corona maatregelen. In de persconferentie is er aangekondigd dat er vanaf zondag 19 december 05:00 uur een lockdown van kracht is. De maatregelen zullen in ieder geval van kracht zijn tot en met vrijdag 14 januari.

Handbalwedstrijden voorlopig afgelast
Voor de handbalsport heeft dit grote gevolgen voor de competitie. Alle geplande wedstrijden in de amateursport mogen vanaf zondag 19 december geen doorgang vinden. Maarten-Jan de Koning, manager Competitie, zegt hierover: “Wij vinden het enorm jammer dat we het laatste speelweekend van 2021 niet kunnen afronden en genoodzaakt zijn om de wedstrijden voor zondag 19 december af te gelasten. De sport heeft een belangrijke functie in de samenleving en wij hopen dan ook dat deze lockdown van korte duur zal zijn.”

Het NHV heeft vanwege de geldende maatregelen en de sluiting van binnensportlocaties besloten om de wedstrijden tot en met zondag 16 januari 2022 af te gelasten. Het NHV vindt het belangrijk dat spelers eerst de training weer kunnen oppakken, voordat zij in wedstrijdverband gaan handballen.

Het NHV zal alle wedstrijden die gepland staan tot en met 16 januari uiterlijk op maandag 27 december als afgelast verwerken. Alle wijzigingen en afgelastingen zullen zichtbaar zijn in de HandbalNL App. Wij roepen jullie op om de HandbalNL App goed in de gaten te houden omtrent jouw geplande wedstrijden.
Voor de topcompetities blijft een uitzondering van kracht. De teams in de BENE-League en Eredivisie voor dames en heren mogen blijven trainen en wedstrijden blijven spelen onder de reeds geldende voorwaarden.

Trainingen buiten toegestaan
Alle binnensportlocaties zijn vanaf zondag 19 december gesloten. Buitensportlocaties mogen wel open blijven voor alle leeftijden tussen 05:00 en 17:00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.

Vervolg handbalseizoen
Het NHV gaat zich komende weken beraden over de gevolgen van de maatregelen op de competitie en het vervolg van het handbalseizoen in 2022. Meer informatie hierover zal t.z.t. via de website kenbaar gemaakt worden.

Via deze weg willen wij iedereen bedanken voor de inzet voor de handbalsport en de verenigingen. Wij hopen dat iedereen gezond blijft en we elkaar in het nieuwe jaar weer zo snel mogelijk op het handbalveld mogen ontmoeten.

Update 14-12-2021

Het kabinet heeft op 14 december een persconferentie gehouden over de Corona maatregelen. De maatregelen die op 26 november kenbaar zijn gemaakt, worden verlengd tot en met 14 januari. De verlenging van de maatregelen heeft als gevolg dat er ook de komende weken alleen gesport mag worden tussen 5:00 en 17:00 uur.

Voor de handbalsport heeft dit gevolgen voor de geplande wedstrijden en trainingen na 17:00 uur. Het NHV blijft vasthouden aan het spelen van wedstrijden voor alle teams die zich hier prettig bij voelen. De huidige protocollen zullen gehandhaafd blijven. Maarten-Jan de Koning, manager Competitie, zegt hierover: “Het is jammer dat de maatregelen verlengd worden en we nog een aantal weken te maken hebben met restricties. De afgelopen weken hebben wij veel contact gehad met onze verenigingen. We zijn blij om te zien dat in de voorgaande twee speelweekenden ongeveer 50% van de wedstrijden doorgang heeft gevonden en iedereen die zich daar momenteel prettig bij voelt handbalwedstrijden kan blijven spelen. De sport heeft een belangrijke functie in de samenleving en wij zijn trots op onze verenigingen die handbal op unieke manieren blijven aanbieden, ongeacht of dit in competitieverband is of niet.”

De wedstrijden die gepland staan met een eindtijd voor 17:00 uur kunnen ook de komende speelweekenden regulier doorgang vinden, evenals de wedstrijden in de BENE-League en Eredivisie. Voor de wedstrijden met een eindtijd na 17:00 uur (uitgezonderd topcompetities) kunnen de verenigingen in onderling overleg bepalen of deze wedstrijden verplaatst worden naar een nieuw tijdstip of dat zij de ontwikkelingen afwachten en later een nieuwe datum vaststellen. Kijk hier voor meer informatie over de protocollen. Uiteraard kunnen de teams die vanwege de aangescherpte maatregelen geen wedstrijden willen spelen blijven rekenen op coulance. Er zullen geen consequenties aan het niet spelen verbonden zijn.

Alle wijzigingen en afgelastingen die het NHV en/of een vereniging doorvoert, zullen zichtbaar zijn in de HandbalNL App. Wij roepen jullie op om de HandbalNL App goed in de gaten te houden omtrent jouw geplande wedstrijden.

Het NHV is in afwachting van de ontwikkelingen en zal op een later moment bekijken hoe de competitie wordt vervolgd in het nieuwe jaar. De verschillende mogelijkheden worden intern bekeken en zullen gecommuniceerd worden wanneer er meer zicht is op versoepelingen voor de sport.

Via deze weg willen wij alle teams een fijn laatste speelweekend van 2021 wensen! Met elkaars hulp en creativiteit blijven we onze mooie handbalsport aanbieden binnen de geldende beperkingen. We hopen op een mooi begin van 2022 waarin alle teams zo snel mogelijk weer de mogelijkheid krijgen om hun wedstrijden te gaan spelen.

Update 30-11-2021

Tijdens de laatste persconferentie heeft de regering aangekondigd dat in de periode van 28 november tot 19 december er alleen gesport mag worden tussen 05:00 en 17:00 uur. Na deze persconferentie heeft het NHV verenigingen, scheidsrechters en leden direct geïnformeerd dat we, ondanks en rekening houdend met deze beperkingen, onze handbalactiviteiten zoveel mogelijk willen laten doorgaan.

De afgelopen dagen hebben wij met verenigingen, scheidsrechters en leden contact gehad over de consequenties voor de handbalsport. Vanuit het contact horen wij vanuit verschillende invalshoeken verschillende wensen en behoeften. Sommige verenigingen verzoeken om alle competities voorlopig stil te leggen, terwijl anderen er voor pleiten om juist zoveel mogelijk door te spelen. Weer andere verenigingen willen graag doorgaan met het spelen van wedstrijden bij hun jeugdteams, maar vinden doorspelen bij de senioren lastig te organiseren. Wij hebben begrip voor ieders standpunt en specifieke situatie.

Er is de afgelopen dagen uitvoerig overleg geweest met NOC*NSF en andere sportbonden. Alle mogelijke scenario’s zijn de revue gepasseerd. Hierin willen wij een goede afweging maken voor al onze leden. Uit de inventarisatie blijkt dat de behoeften en wensen van de verenigingen erg uiteen lopen. Het NHV kiest er daarom voor om door te gaan met de handbalcompetities waar het kan. Het is aan de verenigingen om in overleg met de teams en hun leden een afweging te maken. Uiteraard kunnen de teams die vanwege de aangescherpte maatregelen geen wedstrijden willen spelen rekenen op coulance. Er zullen geen consequenties aan het niet spelen verbonden zijn.

Algemeen directeur Jaap Wals reageert hierop: “Juist in deze tijd is het in onze ogen belangrijk dat wij sport blijven aanbieden voor onze leden. Sport houdt mensen fysiek en mentaal fit en is cruciaal voor de gezondheid en weerbaarheid van de samenleving. Daarnaast heeft sporten in verenigingsverband een belangrijke functie in het sociale leven. Vanzelfsprekend willen wij onze leden competitie en training aan blijven bieden, binnen de geldende maatregelen. Hierbij kijken wij naar de standpunten van de verschillende verenigingen en hebben we respect voor elkaars mening.”

De wedstrijden die gepland staan met een eindtijd voor 17:00 uur kunnen regulier doorgang vinden, evenals de wedstrijden in de BENE-League en Eredivisie. Voor de wedstrijden met een eindtijd na 17:00 uur (uitgezonderd topcompetities) kunnen de verenigingen in onderling overleg bepalen of deze wedstrijden verplaatst worden naar een nieuw tijdstip of dat zij de ontwikkelingen afwachten en later een nieuwe datum vaststellen. Het NHV biedt verenigingen de mogelijkheid om met de seniorenteams af te wijken van de geadviseerde starttijden. Het is mogelijk om van deze regeling gebruik te maken wanneer je vanwege de aangescherpte maatregelen niet wilt spelen, omdat er geen mogelijkheden zijn om te trainen. Kijk hier voor meer informatie over het verplaatsen en/of afgelasten van wedstrijden.

Vanwege het grote aantal wijzigingen dat het NHV verwacht, willen wij verenigingen, spelers en scheidsrechters oproepen om de HandbalNL App goed in de gaten te houden. Alle wijzigingen en afgelastingen die het NHV en/of een vereniging doorvoert, zullen hierin voor iedereen inzichtelijk zijn.

Afhankelijk van de duur van de beperkingen en het aantal afgelaste wedstrijden bepaalt het NHV hoe de competitie wordt vervolgd na nieuwjaar. De competitieleiders zullen met de verenigingen contact opnemen zodra hier meer over bekend is.

Tenslotte willen wij langs deze weg onze waardering en respect kenbaar maken voor de continue inzet, aanpassingsvermogen en creativiteit van alle lokale verenigingen. Met elkaars hulp kunnen we hopelijk snel weer, zonder beperkingen, onze mooie handbalsport organiseren! Het NHV zal de ontwikkelingen de komende weekenden blijven monitoren en op basis daarvan zo nodig aanpassingen doen.

Update 26-11-2021

Op vrijdagavond 26 november heeft het kabinet kenbaar gemaakt dat er aanvullende maatregelen nodig zijn omtrent het Coronavirus. Zoals aangekondigd zullen onderstaande maatregelen per 28 november 17.00 uur ingaan. De maatregelen gelden tot minimaal zaterdag 18 december.

Handbalwedstrijden mogen plaatsvinden tot 17.00 uur

Het kabinet heeft aangekondigd dat competitie voor de amateursport tijdelijk niet na 17.00 uur mag plaatsvinden. Het is hierdoor niet mogelijk om wedstrijden na 17.00 uur aan te vangen of uit te spelen. De aangekondigde maatregelen hebben ook effect op de geplande wedstrijden voor aankomende zondag. Deze wedstrijden met een eindtijd na 17.00 uur zullen z.s.m. als afgelast worden genoteerd in Sportlink. Uiteraard zijn de verenigingen toegestaan om de wedstrijden op een ander tijdstip te spelen. Wanneer zij een nieuwe aanvangstijd hebben, kunnen zij deze hier doorgeven.

Voor wedstrijden die in de periode van maandag 29 november t/m zaterdag 18 december gepland staan heeft het NHV i.v.m. de aanvangstijd een procedure opgesteld. De wedstrijden die op de vrijdag om 12.00 uur voor het desbetreffende weekend nog ingepland staan op een aanvangstijd die niet toegestaan is volgens de richtlijnen van de overheid worden door het bondsbureau op afgelast gezet. Kijk hier voor de procedure. Wanneer de verenigingen bij een wedstrijd in de wedstrijdsport eerder op de hoogte zijn van het niet doorgaan van de wedstrijd, willen wij hen verzoek om dit door te geven via dit formulier. Voor de landelijke bekercompetitie zullen de speelrondes centraal verplaatst worden. Verdere informatie volgt later.

Wij geven verenigingen het advies om in onderling overleg de mogelijkheden te bekijken om wedstrijden, waar de aanvullende maatregelen betrekking op hebben, te verplaatsen naar een nieuwe aanvangstijd of een nieuwe speeldatum die past binnen de overheidsrichtlijnen. Wij streven er naar om zoveel mogelijk wedstrijden te blijven faciliteren.

Maarten-Jan de Koning, manager competitie, zegt over de aanvullende maatregelen: “We willen zoveel mogelijk handbal blijven faciliteren binnen de beperkende maatregelen en stimuleren verenigingen om dit met elkaar mogelijk te maken. Wij begrijpen dat we hiermee veel vragen van onze verenigingen en de vrijwilligers. Samen zetten we onze schouders er onder voor onze mooie sport en voor onze leden.”

Trainingen voor amateursport
Voor verenigingen is het toegestaan om met de teams uit de amateursport in training te blijven. Echter, ook hier gelden de beperkende maatregelen dat trainingen alleen mogen plaats vinden tot 17.00 uur. Maarten-Jan de Koning: “Wij zijn enorm teleurgesteld dat we geen trainingen meer in de avond mogen aanbieden. Wij zijn ons er van bewust dat dit grote uitdagingen voor de verenigingen met zich meebrengt om de teams wedstrijdfit te houden. Wij vertrouwen hierbij op de creativiteit van onze clubs en handbaltrainers om spelers op andere manieren, die passen binnen de overheidsrichtlijnen, in deze periode fit te houden. Voor veel teams zal het gevolg namelijk zijn dat zij niet kunnen trainen. We hopen zo snel mogelijk de trainingen in de avonduren weer te kunnen hervatten.”

Heb jij inspiratie nodig voor jullie training? Kijk hier voor een aantal voorbeelden.

Coronatoegangsbewijs blijft verplicht voor trainingen en wedstrijden (uitgezonderd topsport)
Het coronatoegangsbewijs zal verplicht blijven voor het organiseren van sportactiviteiten. Voor de voortgang van de handbalsport betekent dit dat iedereen een QR-code dient te tonen. Vrijwilligers en mensen die functioneel aanwezig moeten zijn worden van deze regel uitgezonderd.

Om veilig te kunnen sporten is het belangrijk dat we ons houden aan de huidige coronamaatregelen. Uit cijfers blijkt dat 52% van de sportclubs in Nederland het coronatoegangsbewijs (CTB) slechts gedeeltelijk controleert en 35% zelfs helemaal niet. Dit is zorgelijk. We roepen daarom dringend op om ook op jouw vereniging het coronatoegangsbewijs goed te controleren. Ook het checken van een geldig ID-bewijs hoort bij deze controle. Voor binnenruimtes op sportlocaties is vanaf 18 jaar een CTB verplicht.

Topsport mag doorgang vinden

Er geldt een uitzondering voor de teams die uitkomen in de topsport. Binnen de handbalsport zijn dit de teams uitkomend in de BENE-League en de Eredivisie. Deze teams vallen buiten de beperkende maatregelen en mogen blijven trainen en wedstrijden spelen in de avonduren.

Protocol niet opkomen vanwege Corona besmetting
Wanneer een team niet kan spelen vanwege spelers met Corona gerelateerde klachten zijn er een aantal stappen die de vereniging kan nemen. Lees hier meer over de procedure voor het annuleren van wedstrijden i.v.m. Corona.

Protocol niet opkomen vanwege invoeren Coronatoegangsbewijs
Wanneer een team onvoldoende spelers heeft vanwege de invoer van het coronatoegangsbewijs kan je hier het protocol vinden voor het afmelden voor de desbetreffende wedstrijd.

Update 23-11-2021

Om veilig te kunnen sporten is het belangrijk dat we ons houden aan de huidige coronamaatregelen. Uit cijfers blijkt dat 52% van de sportclubs in Nederland het coronatoegangsbewijs (CTB) slechts gedeeltelijk controleert en 35% zelfs helemaal niet. Dit is zorgelijk, zeker in tijden van oplopende besmettingscijfers en stijgende ziekenhuisbezetting. Als we ingrijpendere maatregelen voor onze sector willen voorkomen, is het cruciaal dat we ons met elkaar blijven inzetten om sporten bij een vereniging mogelijk te houden.

We roepen daarom dringend op om ook op jouw vereniging het coronatoegangsbewijs goed te controleren. Ook het checken van een geldig ID-bewijs hoort bij deze controle. Voor binnenruimtes op sportlocaties is vanaf 18 jaar een CTB verplicht.

We begrijpen dat het navolgen van de huidige maatregelen voor uitdagingen kan zorgen. Om je te helpen, hebben wij daarom enkele adviezen en hulpmiddelen op een rij gezet die kunnen helpen bij controleren van het CTB. In deze toolkit vind je ook antwoorden op belangrijke vragen over de controle.

Een van de grootste uitdagingen blijkt het organiseren van voldoende mankracht. Wat kan je in dit geval doen?

 • Huur extra controleurs in als daar budget voor is. Dit kan bijvoorbeeld via een beveiligingsbedrijf.
 • Treed in gesprek met de gemeente. De gemeente kan meedenken en zo mogelijk ondersteunen bij de controle en handhaving van de coronamaatregelen.
 • Roep je leden op om mee te helpen met controleren.

Als we er samen voor zorgen dat we het CTB én ID-bewijs controleren, houden we onze sportkantines open en sport zo toegankelijk mogelijk voor iedereen. Heb je dus na het lezen van deze dringende oproep nog vragen, kijk dan op onze websiteCoronavirus en sport – NOCNSF of neem contact op met de supportdesk van NOC*NSF via sportsupport@nocnsf.nl.

Update 12-11-2021

Op vrijdagavond 12 november heeft het kabinet kenbaar gemaakt dat er extra maatregelen nodig zijn omtrent het Coronavirus. Zoals aangekondigd zullen onderstaande maatregelen per 13 november ingaan.

Publiek bij sportwedstrijden
Vanaf 13 november is het niet meer toegestaan dat publiek aanwezig is bij sportwedstrijden en trainingen. Dit geldt zowel voor activiteiten in de topsport als op amateurniveau. Jaap Wals, algemeen directeur NHV, zegt hierover: “We zijn erg opgelucht dat we voor onze leden nog steeds sportactiviteiten kunnen organiseren en faciliteren. Wel vinden we het bijzonder jammer dat er in verband met de nieuwe maatregelen geen publiek meer bij die activiteiten aanwezig kan zijn.”

Coronatoegangsbewijs blijft verplicht
Het coronatoegangsbewijs zal verplicht blijven voor het organiseren van sportactiviteiten. Voor de handbalsport betekent dit dat zowel bij trainingen als wedstrijden iedereen een QR-code dient te tonen. Vrijwilligers en mensen die functioneel aanwezig moeten zijn worden van deze regel uitgezonderd.

In z’n algemeenheid roepen wij op om het aantal rijouders tot een minimum te beperken. Rijouders die jonge sporters vervoeren naar een wedstrijd van een uitspelend team of omdat de betrokken sportaccommodatie ver weg is gelegen van hun woonplaats zijn in dat geval functioneel aanwezig.

Protocol niet opkomen vanwege Corona besmetting
Wanneer een team niet kan spelen vanwege spelers met Corona gerelateerde klachten zijn er een aantal stappen die de vereniging kan nemen. Lees hier meer over de procedure voor het annuleren van wedstrijden i.v.m. Corona.

Protocol niet opkomen vanwege invoeren Coronatoegangsbewijs
Wanneer een team onvoldoende spelers heeft vanwege de invoer van het coronatoegangsbewijs kan je hier het protocol vinden voor het afmelden voor de desbetreffende wedstrijd.

Update 04-11-2021

Op dinsdagavond 2 november heeft het kabinet kenbaar gemaakt dat er passende maatregelen nodig zijn vanwege het oplopende aantal besmettingen. Daarbij wil het kabinet de samenleving zo veel mogelijk en zo veilig mogelijk open houden.

Het NHV heeft overlegd met NOC*NSF en de andere sportbonden over de afgekondigde coronamaatregelen. Zoals aangegeven door het Kabinet moeten die nieuwe maatregelen ingaan op 6 november.

Coronatoegangsbewijs voor de sport
Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Voor georganiseerde indoor sportbeoefening vanaf 18 jaar dien je in het bezit te zijn van een coronatoegangsbewijs. Voor de handbalsport betekent dit dat zowel bij trainingen als wedstrijden iedereen een QR-code dient te tonen. Vrijwilligers en mensen die functioneel aanwezig moeten zijn worden van deze regel uitgezonderd. Zowel bij professionele als amateurwedstrijden is het coronatoegangsbewijs verplicht voor het publiek vanaf 18 jaar.

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

Per 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Binnen de sporthallen dient men in het bezit te zijn van een coronatoegangsbewijs en is een mondkapje dus niet verplicht.

Meer aandacht voor de basisregels
Het is van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Onder de basisregels wordt verstaan:

 • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
 • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
 • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
 • Schud geen handen.
 • Was vaak en goed je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Competities gaan door
De handbalcompetities kunnen binnen de huidige maatregelen doorgang vinden. Maarten-Jan de Koning, manager competitie, zegt hierover: “Het is voor de handbalsport belangrijk dat wij onze leden sport kunnen blijven aanbieden. Wij zijn blij dat dit binnen de huidige maatregelen nog steeds mogelijk blijft, maar betreuren de manier waarop. Natuurlijk wordt er veel gevraagd van onze verenigingen, leden en vrijwilligers, maar wij hebben de afgelopen periode gezien dat wij tot veel instaat zijn wanneer wij met z’n allen de schouders er onder zetten. ”

Protocol niet opkomen vanwege Corona besmetting
Wanneer een team niet kan spelen vanwege spelers met Corona gerelateerde klachten zijn er een aantal stappen die de vereniging kan nemen. Lees hier meer over de procedure voor het annuleren van wedstrijden i.v.m. Corona.

Protocol niet opkomen vanwege invoeren Coronatoegangsbewijs
Wanneer een team onvoldoende spelers heeft vanwege de invoer van het coronatoegangsbewijs kan je hier het protocol vinden voor het afmelden voor de desbetreffende wedstrijd.

Update 15-09-2021

Het kabinet heeft op dinsdag 14 september een persconferentie gehouden over de ontwikkelingen rondom het Corona-virus. De 1,5 meter afstand blijft niet meer de norm, maar andere basisregels blijven onverminderd van belang. Ook zijn er aanpassingen voor het ontvangen van publiek bij sportwedstrijden en het bezoek aan de sportkantine.

Publiek bij sportwedstrijden

Per zaterdag 25 september zijn er geen beperkingen voor het bezoeken en beoefenen van (competitie)wedstrijden en het organiseren van toernooien.

Naar verwachting zijn er wel maatregelen voor de topsportcompetities om supporters op de tribune te ontvangen. Momenteel is er nog geen duidelijkheid voor welke niveaus in de handbalsport dit van toepassing is en wat de maatregelen zullen zijn. Na verdere berichtgeving van de overheid zal er meer duidelijkheid komen en zullen wij hier verder over communiceren.

Bezoek aan de sportkantine

Sportkantines vallen onder het beleid dat geldt voor de horeca. Per 25 september is iedereen vanaf 13 jaar verplicht om een coronatoegangsbewijs te tonen om gebruik te kunnen maken van de sportkantine. De sportkantine dient om 00.00 uur te sluiten. Echter geldt er geen maximumaantal bezoekers en is entertainment toegestaan.

Basisregels en 1,5 meter afstand

De basisregels blijven onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent. De basisregel ‘verplicht 1,5 meter afstand houden’ verandert in een dringend advies om afstand te houden. Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven. Om de handbalsport veilig te kunnen beoefenen is het advies om regelmatig je handen te wassen, te hoesten en niezen in de elleboog, geen handen te schudden en bij klachten thuis te blijven en je te laten testen.

Coronatoegangsbewijs

Meer informatie over het Coronatoegangsbewijs is hier te vinden. Kijk hier voor de printbare versie.

Update 28-06-2021

Vanaf 26 juni mag iedereen weer binnen en buiten sporten. De basismaatregelen moeten de kans op besmettingen voorkomen. Er geldt:

 • Binnen en buiten gelden geen beperkingen. Sporten in groepsverband is toegestaan.
 • Wedstrijden zijn toegestaan. Het gaat zowel om wedstrijden onderling en wedstrijden tegen andere clubs.  
 • Als het nodig is voor de sportbeoefening is 1,5 meter afstand voor personen vanaf 18 jaar niet verplicht. Na het sporten is 1,5 meter afstand houden wel verplicht.

Regels voor publiek bij sportwedstrijden

 • Bij professionele wedstrijden is publiek toegestaan. Met coronatoegangsbewijzen voor evenementen is een hoger aantal bezoekers mogelijk.
 • Bij amateursport is publiek toegestaan, zowel bij wedstrijden als bij trainingen. Publiek heeft een vaste plek op 1,5 meter afstand van elkaar.

Update 18-06-2021

Het kabinet heeft op vrijdagavond 18 juni verdere versoepelingen aangekondigd. Vanaf 26 juni zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs. Daarnaast blijven de basisregels belangrijk: Was regelmatig je handen, nies en hoest in je elleboog en blijft thuis bij klachten en laat je direct testen op corona. 

De versoepelingen voor de sport in het kort:

 • Amateurwedstrijden zijn voor alle leeftijden zijn vanaf zaterdag 26 juni weer toegestaan. De Alternatieve competitie voor senioren vindt geen doorgang, maar verenigingen zijn vrij om onderling wedstrijden te gaan spelen.
 • Publiek is welkom bij de amateurwedstrijden, mits de toeschouwers op de tribune op anderhalve meter afstand van elkaar plaats nemen.
 • De mondkapjesplicht vervalt voor sportaccommodaties. Bezoekers moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden. 

Update 04-06-2021

Vanaf morgen, zaterdag 5 juni, mogen jeugdteams weer wedstrijden spelen tegen teams van andere verenigingen. Om alles verantwoord te laten verlopen heeft het NHV een wedstrijdprotocol opgesteld. In het wedstrijdprotocol geven we verenigingen, spelers en scheidsrechters handvatten om de wedstrijden veilig te laten verlopen onder de huidige omstandigheden. Het gehele wedstrijdprotocol kun je hier lezen.

Wanneer er specifieke maatregelen van kracht zijn op de sportaccommodatie kan de vereniging deze via de HandbalNL App delen met de eigen leden en de tegenstanders. Hier lees je daar alles over.  

Topcompetities
Voor topcompetities blijft het NOC*NSF topsportprotocol van kracht. Teams uitkomend in deze competities blijven gebonden aan het naleven van het protocol, inclusief het twee keer per week testen. Het topsportprotocol kun je hier lezen.

Update 31-05-2021

Door de versoepelingen die het kabinet op vrijdag 28 mei jl. kenbaar heeft gemaakt, is het voor de handbalsport mogelijk om competitiewedstrijden voor de jeugd te hervatten. De alternatieve competitie voor alle jeugdleden tot en met de A-leeftijd zal op 12 juni aanvangen. Voor senioren vindt de alternatieve competitie helaas geen doorgang.

Jeugdcompetitie

Alle alternatieve jeugdcompetities tot en met de A-jeugd mogen vanaf 5 juni aanvangen. De wedstrijden die vanaf 12 juni ingepland staan in de alternatieve competitie zullen hiermee doorgang vinden. De wedstrijden mogen zowel op de binnensport- als buitensport accommodatie plaats vinden. Wij kunnen het begrijpen wanneer er jeugdteams zijn die vanaf zaterdag 5 juni al willen spelen. Deze teams kunnen zelf een oefenwedstrijd inplannen voor dat weekend.

Voor wedstrijden van de F-jeugd en het Beach Handball voor jeugdleden die in toernooivorm gespeeld worden is er ook groen licht. In een ruimte op de accommodatie mogen maximaal 50 volwassenen vanaf 18 jaar aanwezig zijn. Er geldt geen maximum aantal voor kinderen tot en met 17 jaar.

Handbal voor senioren

Ook voor senioren is er positief nieuws. Zij mogen vanaf zaterdag 5 juni weer in teamverband, zonder 1,5-meter afstand, met elkaar trainen.

Competitiewedstrijden zijn nog niet toegestaan. Het NHV heeft daarom moeten besluiten om alle wedstrijden voor senioren in de alternatieve competitie te laten vervallen. Teams van dezelfde vereniging mogen wel onderlinge wedstrijden spelen.

Voor teams uitkomend in de topcompetities geldt dat zij daardoor gebonden blijven aan het naleven van alle topsportprotocollen (incl. twee keer per week testen), omdat er anders geen competitie en oefenwedstrijden gespeeld mogen worden.

Wedstrijdprogramma

Het wedstrijdprogramma voor de alternatieve competitie is al bekend bij de verenigingen. De wedstrijden die voor de seniorenteams komen te vervallen zullen z.s.m. in de HandbalNL App op afgelast worden gezet. Mochten jeugdwedstrijden vervallen vanwege afmeldingen of terugtrekkingen, dan zal dit via de HandbalNL App gecommuniceerd worden. Daarnaast ontvangt de vereniging de wijziging per mail.

Sportaccommodaties

Kleedkamers en douches op de sportaccommodaties mogen weer geopend worden. Ook sportkantines mogen onder voorwaarden weer openen.

Publiek

Er mogen geen toeschouwers aanwezig zijn bij amateurwedstrijden. Publiek bij de alternatieve jeugdcompetities is daarom niet toegestaan.

Bij professionele wedstrijden mogen er vanaf zaterdag 5 juni wel toeschouwers aanwezig zijn. Zonder coronatoegangsbewijzen ligt het maximum op 50 toeschouwers. Als verenigingen wél gebruikmaken van coronatoegangsbewijzen, mogen zij net zoveel toeschouwers ontvangen als er op de tribune in de sportaccommodatie passen terwijl iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar zit.

Wil je als vereniging gebruik maken van coronatoegangsbewijzen bij jullie HandbalNL League of  Eredivisie wedstrijd, houdt dan komende week de website van Rijksoverheid in de gaten. Hier vind je in de eerste week van juni meer informatie terug.

Update 28-05-2021

Het kabinet heeft op vrijdag 28 mei in een persconferentie meer bekend gemaakt over versoepelingen die vanaf zaterdag 5 juni in zullen gaan. Het NHV heeft kennis genomen van de versoepelingen die vanaf zaterdag 5 juni gelden voor de (handbal)sport. 

De versoepelingen in het kort:

 • Volwassenen  mogen vanaf 5 juni weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Handballen kan dus weer in teamverband voor alle leden van het NHV. 
 • Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.
 • Kleedkamers en douches op de sportaccommodatie mogen weer open. Ook de sportkantines mogen onder voorwaarden weer open.
 • Reserveren en een gezondheidscheck blijft verplicht.
 • Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan. Nog wel zonder toeschouwers. Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan. Ook hierbij is publiek nog niet toegestaan.

Het bondsbureau zal begin volgende week meer informatie verstrekken over de gevolgen die de versoepelingen hebben op de handbalsport en de start van de Alternatieve competitie. 

Update 17-05-2021

Het kabinet heeft maandag 17 mei kenbaar gemaakt dat de aangekondigde versoepelingen vanaf woensdag 19 mei in gaan. Hiermee gaan ook versoepelingen voor buiten- en binnensport in. Wedstrijden in competitieverband zijn tot op heden nog niet toegestaan. De start van de alternatieve competitie wordt hiermee uitgesteld naar het weekend van 12 en 13 juni.

Alternatieve competitie

De competitieleiders van het NHV streven er naar om in juni nog drie speelweekenden te organiseren. Op deze manier willen zij graag het seizoen handballend afsluiten. Maarten-Jan de Koning, manager competitie, zegt hierover: “Het is voor de handbalsport belangrijk om de verbinding met de leden te behouden. Er is een belangrijke stap gezet met het toestaan van trainingen in groepsverband voor de senioren in de buitenlucht en de eerste versoepelingen om weer in de zaal actief te kunnen zijn. Wij hopen dat de positieve lijn doorzet en we met z’n allen een mooie afsluiting van het seizoen in juni kunnen beleven. Daarom streven wij naar een start van de alternatieve competitie in het weekend van 12 en 13 juni.”

Het NHV houdt de maatregelen in de gaten en verwacht begin juni meer uitsluitsel te kunnen geven over de wedstrijden in de laatste drie weekenden van de alternatieve competitie.

Versoepelingen vanaf woensdag 19 mei

Geldende maatregelen buitensport:

 • Kinderen en jongvolwassenen t/m 26 jaar mogen in groepsverband trainen.
 • Senioren mogen op 1,5 meter afstand met elkaar trainen. Dit mag in groepen van maximaal 30 personen.
 • Wedstrijden in competitieverband zijn verboden. Onderlinge wedstrijden binnen de vereniging zijn toegestaan voor leden t/m 26 jaar. Publiek is niet welkom.
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten.

Geldende maatregelen binnensport:

 • Kinderen t/m 17 jaar mogen in groepsverband trainen.
 • Jongvolwassenen en senioren vanaf 18 jaar mogen binnen trainen. Dit mag individueel of in tweetallen, met 1,5 meter afstand. Er mogen maximaal 30 personen per ruimte aanwezig zijn.
 • Wedstrijden in competitieverband zijn verboden. Publiek is niet welkom.
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten.

Update 11-05-2021

Het kabinet heeft dinsdagavond 11 mei aangekondigd voornemens te zijn om de maatregelen rondom het Coronavirus per woensdag 19 mei te versoepelen. Mochten de ontwikkelingen in de komende dagen tegenvallen, dan zal het kabinet op de pauzeknop drukken. Op maandag 17 mei zal er een definitief besluit genomen worden. Wanneer stap twee van het openingsplan volgende week definitief doorgang vindt, zijn er versoepelingen voor de sport.

Binnensport
De binnensportlocaties gaan, onder voorwaarden, vanaf woensdag 19 mei weer open. Er is een maximum van 30 personen per ruimte, waarbij iedereen 1,5 meter afstand houdt. Er wordt individueel of met maximaal 2 persoenen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan, kleedkamers blijven gesloten. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. In de sportaccommodatie geldt de mondkapjesplicht, behalve tijdens de sportactiviteit.

Buitensport
Vanaf woensdag 19 mei mag er buiten weer in groepsverband gesport worden door volwassenen vanaf 27 jaar, maar er zijn wel voorwaarden. Sporten mag in groepsverband met maximaal 30 personen waarbij men onderling 1,5 meter afstand houdt. Wedstrijden in competitieverband en publiek zijn niet toegestaan.
De maatregelen voor volwassenen onder de 27 jaar en kinderen blijven hetzelfde voor de buitensport. Zij mogen buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden.

Het NHV komt op korte termijn met meer informatie rondom de alternatieve competitie.

Update 21-04-2021

Het kabinet heeft dinsdagavond 20 april versoepelingen aangekondigd. Stap 1 van het openingsplan gaat vanaf woensdag 28 april in. De huidige maatregelen voor de sport blijven gelden. Wel is er besloten dat de avondklok op 28 april om 04:30 ‘s ochtends vervalt.

Vanwege de stappen die gepland staan in het openingsplan en de huidige geldende maatregelen voor de sport, heeft het NHV moeten besluiten om de start van de Alternatieve Competitie uit te stellen tot het weekend van 29 en 30 mei. Deze nieuwe datum biedt ons de mogelijkheid om een halve competitie met de teams af te ronden. Het NHV verwacht medio mei meer uitsluitsel te kunnen geven over de doorgang van wedstrijden vanaf deze nieuwe startdatum. Hierbij is het bondsbureau afhankelijk van de versoepelingen van het kabinet.

Ondanks de huidige maatregelen kunnen verenigingen hun leden wel handbalsport aanbieden. Jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar mogen op buitensportaccommodaties in groepsverband trainen. Daarnaast kunnen er tussen teams van de eigen verenigingen met leden tot en met 26 jaar wedstrijden georganiseerd worden. Senioren van 27 jaar en ouder kunnen in groepjes van 4 personen op 1,5 meter afstand een training met elkaar krijgen. Sporten in een binnenruimte blijft momenteel nog niet toegestaan.

Update 13-04-2021

Het kabinet heeft dinsdagavond 13 april bekend gemaakt de huidige maatregelen te verlengen tot en met dinsdag 27 april. Voor de sport zijn er geen veranderingen.

Leden tot en met 26 jaar mogen op buitensportaccommodaties trainen in groepsverband. Wedstrijden mogen niet in competitieverband georganiseerd worden, maar wel met teams bij de eigen vereniging. Leden van 27 jaar en ouder mogen in groepjes van 4 personen op 1,5 meter afstand met elkaar trainen. Sporten in een binnenruimte blijft niet toegestaan.

Het NHV streeft naar de start van de alternatieve competitie medio mei. Eind april zullen wij communiceren over de startdatum binnen de dan geldende maatregelen.

Update 30-03-2021

De start van de alternatieve competitie is naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 23 maart jl. verplaatst van 10/11 april naar het weekend van 8/9 mei a.s. Echter met uitzondering van de klasse LA-DS-01 en LA-HS-02. De teams uit die klasse zullen wel op 10/11 april starten.

Uiterlijk eind april zullen wij berichten over de wedstrijden die voor mei gepland staan. Of deze doorgang kunnen vinden is uiteraard afhankelijk van de dan geldende maatregelen.

Update 23-03-2021

Het kabinet heeft dinsdagavond 23 maart aangekondigd de huidige lockdown met drie weken te verlengen, tot en met dinsdag 20 april. De huidige maatregelen voor de sport blijven gelden. Wel is er besloten om de avondklok met een uur te verschuiven. Per woensdag 31 maart is de avondklok vanaf 22:00 uur van kracht.

Sinds dinsdag 3 maart mogen jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar op buitensportaccommodaties weer trainen met meer dan twee personen. Wedstrijden mogen nog niet in competitieverband, maar wel met teams bij de eigen vereniging. Sinds dinsdag 16 maart mogen senioren van 27 jaar en ouder in groepjes van 4 personen op 1,5 meter afstand met elkaar trainen in de buitenlucht. De andere regels zoals die al voor de sport golden, blijven hetzelfde. Zo blijft sporten in een binnenruimte niet toegestaan en kan er dus alleen onder voorwaarden buiten worden gesport.

De verlengde lockdown en het verbod op het organiseren van competitiewedstrijden tot en met 20 april heeft als gevolg dat de alternatieve competities niet in het tweede weekend van april kunnen starten. Het NHV richt zich op een nieuwe startdatum medio mei. Het NHV verwacht eind april meer uitsluitsel te kunnen geven over de start van de alternatieve competitie in mei. Dit alles is afhankelijk van de dan geldende maatregelen.

Update 09-03-2021

Het kabinet heeft maandagavond 8 maart aangekondigd de huidige lockdown met twee weken te verlengen, tot en met 30 maart. Voor de sport is er een kleine versoepeling mogelijk. Vanaf dinsdag 16 maart mogen senioren van 27 jaar en ouder in groepjes van 4 personen op 1,5 meter afstand met elkaar trainen. De overige maatregelen voor de sport blijven van kracht. Sporten in een binnenruimte blijft niet toegestaan, er kan alleen onder voorwaarden buiten worden gesport.

Het NHV verwacht eind maart meer uitsluitsel te kunnen geven over de wedstrijden van april in de alternatieve competitie. Dit alles is afhankelijk van de dan geldende maatregelen.

Bekijk hier het sportprotocol dat vanaf dinsdag 16 maart geldt. 

Update 24-02-2021

Op dinsdagavond 23 februari heeft de regering nieuwe versoepelingen en verlengingen van de Corona maatregelen aangekondigd. Ook de sport was hierin een belangrijk onderwerp.  Vanaf dinsdag 3 maart mogen jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar op sportaccommodaties weer buiten sporten met meer dan twee personen. Niet in competitieverband, maar wel met het eigen team bij de eigen vereniging. De andere regels zoals die al voor de sport golden, blijven hetzelfde. Zo blijft sporten in een binnenruimte niet toegestaan en kan er dus alleen onder voorwaarden buiten worden gesport.

Bekijk hier het sportprotocol dat vanaf dinsdag 3 maart geldt. 

Update 10-02-2021

De avondklok die geldt tussen 21.00 uur en 04.30 uur is verlengd tot en met 2 maart.

Update 25-01-2021
De maatregelen vanaf 14 december middernacht zijn:

 • In een binnenruimte is sporten niet toegestaan. Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht, ook van buitensportaccommodaties.
 • Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan met maximaal twee personen in de buitenlucht, zolang er minimaal 1,5 meter tussen zit. Groepslessen buiten mogen niet plaatsvinden.
 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld tegen sporters van andere verenigingen. Onderlinge trainingspartijen mogen wel. Kinderen met klachten blijven thuis.
 • Er worden geen wedstrijden gespeeld bij de senioren. Voor topsporters gelden uitzonderingen.

Er geldt van zaterdag 23 januari tot en met 9 februari een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur.

 

Update 16-12-2020
Op maandag 14 december heeft Mark Rutte in een toespraak nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd in verband met het Coronavirus. Tot dinsdag 19 januari zit Nederland in een lockdown. Om groepsvorming en sociale contacten te verminderen en het aantal reisbewegingen te reduceren, zijn er ook nieuwe maatregelen voor de sport.

De maatregelen zijn:

 • In een binnenruimte is sporten niet toegestaan. Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht, ook van buitensportaccommodaties.
 • Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan met maximaal twee personen in de buitenlucht, zolang er minimaal 1,5 meter tussen zit. Groepslessen buiten mogen niet plaatsvinden.
 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld tegen sporters van andere verenigingen. Onderlinge trainingspartijen mogen wel. Kinderen met klachten blijven thuis.
 • Er worden geen wedstrijden gespeeld bij de senioren.

Handbalverenigingen mogen buiten trainingen in groepsverband verzorgen voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Senioren vanaf 18 jaar mogen alleen buiten in tweetallen trainen. Wedstrijden tussen jeugdteams van de eigen vereniging zijn toegestaan, wedstrijden voor senioren zijn verboden.

Het Nederlands Handbal Verbond heeft daarom moeten besluiten om de competities tot en met in ieder geval 24 januari af te gelasten.

Voor topsporters gelden uitzonderingen.
Topsporters waaronder ook de eredivisie en HandbalNL League verenigingen mogen vanaf 17 december weer vol in contact trainen. Om dit mogelijk te maken zijn er diverse voorwaarden opgesteld. Deze zijn terug te vinden in het topsportprotocol van NOC*NSF. Wij zijn momenteel nog bezig dit protocol verder te vertalen naar de handbalsport.

Update 1-12-2020
De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in alle publieke binnenruimtes, zoals binnensportaccommodaties. Deze verplichting geldt in eerste instantie voor drie maanden. Zodra er geen medische noodzaak meer is wordt deze bepaling ingetrokken door de Rijksoverheid.
 
Tijdens het sporten is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Daarvoor en daarna is het dragen van een mondkapje in de accommodatie wel verplicht.
Tijdens het geven van een les, training, of instructie is het niet verplicht om een mondkapje te dragen indien dit het geven van de les, training of instructie te veel belemmerd. Vooraf en na afloop is het dragen van een mondkapje wel verplicht.
 
Alle informatie kun je hier terugvinden.
 
Update 18-11-2020
De sinds 4 november aangescherpte maatregelen ter bestrijding van het coronavirus worden niet verlengd en we gaan per 19 november 00.00 uur terug naar de maatregelen zoals die gelden sinds het instellen van de gedeeltelijke lockdown van 13 oktober. Dat heeft het kabinet dinsdagavond laten weten. 
 
Voor de handbalsport betekent dit dat iedereen vanaf achttien jaar alleen mag sporten op anderhalve meter afstand en alleen individueel of in groepjes van maximaal vier personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan, kantines, douches en kleedkamers zijn gesloten. Voor de jeugd tot achttien jaar gelden uitzonderingen. De jeugd tot achttien jaar mag blijven handballen in teamverband zonder dat ze anderhalve meter afstand in acht hoeven te nemen, de competitie ligt wel stil.
 
Update landelijk protocol en FAQ NOC*NSF
Het landelijk protocol verantwoord sporten en de FAQ NOC*NSF is geüpdatet op basis van de afgekondigde aanvullende maatregelen die ingaan per 19 november.  Bekijk hier de nieuwe versie van het landelijk protocol verantwoord sporten en de FAQ van NOC*NSF.

Update 17-11-2020
Financiële regelingen voor verenigingen n.a.v. Corona-maatregelen
Er zijn momenteel verschillende overheidsregelingen beschikbaar die sportverenigingen steun kunnen bieden om de financiële gevolgen van de Corona-maatregelen op te vangen. We zetten deze regelingen hier op een rij en schetsen huidige de stand van zaken per regeling.

Update 5-11-2020
Update landelijk protocol en FAQ NOC*NSF
Het landelijk protocol verantwoord sporten en de FAQ NOC*NSF is geüpdatet op basis van de afgekondigde aanvullende maatregelen die ingaan per 4 november 22.00 uur.  Bekijk hier de nieuwe versie van het landelijk protocol verantwoord sporten en de FAQ van NOC*NSF.

Update 4-11-2020
Coronamaatregelen aangescherpt en verlengd
Voor trainingen wordt de groepsgrootte voor senioren in ieder geval voor de komende 2 weken teruggebracht van 4 naar 2 personen. Ook worden de huidige maatregelen tot midden december verlengd. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen blijven trainen en hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.

Update 14-10-2020
Op dinsdagavond 13 oktober om 19.00 uur heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De aangekondigde maatregelen zullen in ieder geval de komende vier weken van kracht zijn en gaan in op woensdag 14 oktober om 22:00 uur.

Deze maatregelen hebben gevolgen voor de handbalsport. Alle handbalcompetities van het NHV worden per direct stilgelegd tot en met 10 november. Dit geldt voor alle competities van het NHV, zowel voor de senioren als jeugd, op alle niveaus.

Jeugd tot en met 17 jaar mag door blijven trainen in teamverband, hierbij zijn onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club toegestaan.

Naast de sportkantines moeten nu ook de douches en kleedkamers gesloten worden.

Deze maatregelen hebben, bovenop de ontwikkelingen van de afgelopen weken, veel impact op het verdere verloop van de competities. Het NHV werkt de mogelijke scenario’s uit voor het vervolg van de competitie.  De uitkomst zal mede afhankelijk zijn van de duur van de huidige situatie.

Lees hier het vernieuwde sportprotocol. 

Update 13-10-2020

Op dinsdagavond 13 oktober om 19:00 uur heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen hebben gevolgen voor de sport en dus ook voor het handbal.

Het NHV heeft hierover nauw overleg met sportkoepel NOC*NSF en andere sportbonden. Wij hopen alle betrokkenen bij de handbalsport snel te kunnen voorzien van sport specifieke informatie.

Update 29-09-2020

Het NHV heeft kennis genomen van de additionele maatregelen, die het kabinet maandag 28 september heeft afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Deze maatregelen gaan in op dinsdag 29 september 18.00 uur en worden na enkele weken geëvalueerd.

Enkele van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen: het niet toelaten van publiek bij sportwedstrijden en het niet openen van sportkantines. Het NHV wijst handbalverenigingen (en -fans) op hun verantwoordelijkheid om hier vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur gehoor aan te geven.

Over de consequenties van het totaalpakket aan nieuwe maatregelen is het NHV in overleg met NOC*NSF. Het NHV komt zo spoedig mogelijk met een nadere reactie en aan de hand van die informatie werkt het NHV ook de pagina met veel gestelde vragen en antwoorden bij. 

Lees hier de veel gestelde vragen over het Coronavirus en sport. 

De maatregelen rondom de coronacrisis hebben in veel sectoren impact, waaronder de amateursport.

Er is een tijdelijke subsidieregeling waar sportclubs gebruik van kunnen maken. De tegemoetkoming kan uiterlijk 11 oktober worden aangevraagd.

Update 22-09-2020

Sinds zondagavond 20 september 18.00 uur zijn in zes veiligheidsregio’s in Nederland extra maatregelen van kracht. 

De maatregelen zijn van toepassing op de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. 

Er zijn 3 maatregelen afgekondigd:

 • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
 • Er is een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen, of daar gelegenheid voor te geven. Deze maatregel raakt de sport niet tenzij je sportteam uit meer dan 50 personen bestaat of je voor een specifieke groep van meer dan 50 personen wat organiseert zoals een bedrijfsuitje op je sportpark.
 • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht, dus óók voor sportactiviteiten op/in sportaccommodatie.

De meldplicht geldt voor elke afzonderlijke ruimte in/op binnen, of buitensportaccommodatie waar meer dan 50 personen tegelijk zijn. Dat melden kan in één keer voor een langere periode, bijvoorbeeld: “tot eind december 2020 hebben we elke dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag meer dan 50 personen op de accommodatie”. Melden uiterlijk 48 uur voor die samenkomst. Bij de melding dient aangegeven te worden wie per samenkomst toezicht houd(t)en vanuit de vereniging. Daarnaast kunnen de 6 regio’s specifieke maatregelen per regio nemen. Het melden dient te geschieden aan de voorzitter van de veiligheidsregio. Op dit moment richten de veiligheidsregio’s dit meldingsproces in.

Het actuele advies aan sportclubs in deze veiligheidsregio’s is daarom op dit moment nóg steeds: 

 • Zorg ervoor dat er altijd een corona-coördinator (herkenbaar) aanwezig is op de vereniging. Deze coördinator is aanspreekpunt voor eventuele handhavers die een controle uitvoeren. (Dit is niet nieuw maar in het kader van handhaving van de nieuwe maatregelen nog belangrijker geworden!)
 • ‘Better safe than sorry’: Neem contact op met de eigen gemeente wanneer je verwacht dat er meer dan 50 personen aanwezig zijn op je complex om dat bij hen aan te melden en aan hen te vragen hoe je dit aan kan melden bij de voorzitter van de veiligheidsregio.

Wij hopen op korte termijn meer informatie te kunnen delen over de wijze waarop uiteindelijk gemeld dient te worden.

Klik hier voor de brief die de VSG gisteren aan de gemeenten over bovenstaande heeft gezonden.

Update 18-8-2020

Protocol verantwoord sporten

Per 1 juli is het kabinet voor Nederland van een ‘intelligente lockdown’ naar ‘ruimte met regels’ gegaan. Deze stap is per 10 augustus weer enigszins aangescherpt. Naast de landelijke aanscherpingen is het nu ook mogelijk dat er regionaal dan wel per gemeente extra maatregelen worden opgelegd.

Het protocol verantwoord sporten is aangepast op de per 10 augustus geldende regels. Indien nieuwe maatregelen van het kabinet daartoe aanleiding geven, kunnen op een later moment opnieuw aanpassingen van het protocol plaatsvinden. Op de website vindt u steeds de meest actuele versie. Klik hier voor het protocol. 

Kijk voor meer informatie over de maatregelen in de strijd tegen het Coronavirus op de website van het RIVM

Update 29-06-2020

Door de versoepeling van de maatregelen voor alle doelgroepen, mogen we naast buiten sporten per 1 juli ook binnen sporten. Maar hoe voldoe je als vereniging aan alle richtlijnen vanuit de overheid? Wij helpen je graag verder.

Protocollen 
Het NHV heeft naar aanleiding van de persconferentie op woensdag 24 juni samen met andere sportbonden en NOC*NSF de eerder gepubliceerde protocollen herzien, waarbij handbal in alle vormen – binnen de door de kabinet gestelde richtlijnen – per 1 juli weer mogelijk is.  

In het algemeen landelijk protocol voor de gehele sport is binnensport toegevoegd.
Klik hier voor het arbitrageprotocol. 

Op naar het nieuwe seizoen! 
We zijn erg blij dat deze stap gezet wordt zodat we geleidelijk op kunnen bouwen richting het spelen van wedstrijden in het nieuwe seizoen. In de praktijk zal lang niet iedereen vanaf 1 juli de zaal in gaan. We horen ook geluiden van clubs die de eerste periode in augustus/ september (deels) buiten blijven trainen. Goed om hier binnen je club over na te denken en met elkaar keuzes in te maken.  

Gebruik protocol  
NOC*NSF heeft namens de sportbonden via de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) alle gemeenten geïnformeerd over het aangepaste algemeen landelijk protocol. De verdere uitwerking en afspraken kunnen nu door aanbieders lokaal in overleg met de gemeente en de exploitant van de accommodatie worden gemaakt.  
 
Beschikbare protocollen 
Landelijk protocol voor de sport 

Aanvullende tips met betrekking tot ventilatie en hygiëne  
In het landelijke protocol staan maatregelen genoemd die genomen moeten worden met betrekking tot ventilatie en hygiëne. Voordat je start met handbal is het belangrijk om bij de beheerder/eigenaar van de accommodatie navraag te doen of het gebouw voldoet aan het bouwbesluit en daarbij globale uitleg te vragen hoe het gebouw is gebouwd in relatie tot ventilatie en op welke wijze eventueel gezorgd kan worden dat de ventilatie in orde is. Als de ventilatie niet in orde is, dan kan er op die sportlocatie nog niet gestart worden. Goed om hierin mee te nemen is dat ventilatie alleen werkt als er lucht wordt ingebracht en afgezogen; als er ramen/deuren opengezet dienen te worden moet je daarom altijd aan twee kanten iets openzetten. Bij het openzetten van ramen/deuren, in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, bestaat de kans dat de vloer glad wordt en daarmee het risico op blessures (te) groot wordt. Mogelijk kan voor intensievere delen van de training zoals een conditietraining uitgeweken worden naar buiten naar bijvoorbeeld een grasveld naast de sporthal.  

Overleg tevens met de beheerder/eigenaar van de accommodatie op welke wijze er voorzien wordt in de hygiëne maatregelen en wat er van jullie als huurder verwacht wordt. De exploitant zal naar verwachting voorzien in het handen wassen vooraf en na afloop van het sporten via handen was punten en/ of desinfect. Voor jullie als huurder wordt waarschijnlijk verwacht dat je de sportmaterialen die je gebruikt na iedere training zelf reinigt. Zorg dat de sportmaterialen door zo min mogelijk mensen aangeraakt worden en dat deze na gebruik worden gereinigd. 

Communicatiemiddelen 
Als vereniging kan je gebruik maken van de communicatiemiddelen die beschikbaar zijn gesteld door NOC*NSF aangezien meerdere sporten samenkomen binnen dezelfde sporthal. Ga op zoek naar een samenwerking met andere sportverenigingen om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren voor iedereen!  

Communicatiemiddelen NOC*NSF

Sportkantines per 1 juli 
Per 1 juli kunnen sportkantines weer opgestart worden. Daarbij komen vele aspecten kijken waar rekening mee gehouden dient te worden. Deze checklist helpt om de juiste stappen te zetten. 
Bij het openstellen van je sportkantine per 1 juli is het van belang om de regels van de Rijksoverheid in acht te nemen en de protocollen op van Koninklijke Horeca Nederland op te volgen. 

Bekijk hier de checklist kantines en overige hulpmiddelen 

Wat te doen als er een besmetting wordt geconstateerd binnen je vereniging? 
Het is belangrijk om sporters bewust te maken van hun verantwoordelijkheid; zowel voor zichzelf als voor anderen. Spreek daarom af dat als iemand die getraind heeft klachten krijgt die bij Corona horen diegene thuisblijft en zich zo snel mogelijk laat testen. Bij een positieve test treedt het protocol van de GGD in werking waarbij bron- en contactonderzoek wordt gedaan. Zorg dat je als club de communicatielijnen vooraf met de trainers afstemt (wie informeert wie en wanneer).  

Update 25-06-2020

Per 1 juli worden de beperkingen voor sporten, zowel in de zaal als buiten, voor alle leeftijdsgroepen opgeheven. Dat is een van de uitkomsten van de persconferentie van het kabinet van woensdagavond.

Deze versoepeling betekent dat handbal zowel binnen als buiten vanaf 1 juli zonder beperkingen mogelijk wordt. Wel benadrukte premier Rutte in de persconferentie dat iedereen zich zo veel mogelijk aan zowel de 1,5 meter afstandsregel als aan de hygiënevoorschriften van het RIVM dient te houden. Het NHV past de protocollen voor handbal zo snel mogelijk aan om duidelijk te maken aan welke regels en richtlijnen trainingen en wedstrijden moeten voldoen. De nieuwe protocollen worden zo snel mogelijk op de website en de HandbalNL App gecommuniceerd.

Klik hier voor het vernieuwde protocol van NOC*NSF.

Update 18-06-2020

Openstelling douches en kleedkamers
De douches en kleedkamers van de buitensportlocaties kunnen per 15 juni weer opengesteld worden (dus niet in de sporthal).

Openen sportkantines
Wat betreft de sportkantines hierin is het KHN-protocol leidend, hier vindbaar. Een dezer dagen komt er op https://nocnsf.nl/sportprotocol  ook een checklist beschikbaar, ter ondersteuning van een soepele opstart van het openstellen van de sportkantines. Ook zal er signing voor in de sportkantine beschikbaar komen.

Protocol zomerkampen
NOC*NSF heeft in samenwerking een sportversie van gemaakt van het protocol zomerkampen bij sportverenigingen. Dit protocol is vindbaar op https://nocnsf.nl/sportprotocol. Het is gebaseerd op een protocol dat is samengesteld door organisaties aangesloten bij het Steunpunt KinderVakanties, YMCA Nederland, Scouting Nederland, JongNL Limburg, CCI-NL, Jantje Beton, NUSO, NJR in samenwerking met Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en onderschreven door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Voor de uitgebreide en originele versie kijk op: www.wijgaanopzomerkamp.nl.

Mulier Instituut onderzoekt sport- en beweeggedrag van kinderen tijdens de coronamaatregelen
De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn al een tijdje versoepeld. Kinderen hebben weer de mogelijkheid om te trainen bij sportverenigingen. Maar hoe ziet dat eruit? Door deze vragenlijst met de ouders van de jeugdleden (4 t/m 12 jaar) van uw sportbond te delen, krijgen wij inzicht in hoe kinderen in tijden van corona sporten en bewegen. Alvast hartelijk dank voor jullie medewerking! 

Update 29 mei 2020

Op 28 mei heeft het ministerie van VWS bekend gemaakt per 1 juni ook een versoepeling door te voeren voor de groep 13 tot en met 18 jaar.

Voor deze groep geldt dat zij vanaf 1 juni niet langer de 1,5 meter afstand hoeven aan te houden tijdens de trainingen. Voor jeugd tot en met 18 jaar gelden per 1 juni daarom de regels zoals die ook gelden bij de groep tot en met 12 jaar.

Het is nog altijd niet toegestaan wedstrijden of interne toernooien te organiseren. Wel kunnen de twee leeftijdscategorieën (t/m 12 jaar en 13 t/m 18 jaar) nu tegelijkertijd of zelfs door elkaar heen op een veld trainen.

Deze versoepeling biedt het NHV ook ruimte meer mensen op een veld toe te staan tijdens trainingen. 

Per 1 juni geldt vanuit het NHV voor handbaltrainingen op het veld voor jeugd tot en met 18 jaar GEEN beperking in het aantal personen.

Deze aanpassing is ook opgenomen in het handbalspecifiek protocol.
Bekijk hier de FAQ over het handbalspecifiek protocol. 

Let op: personen van 19 jaar en ouder dienen te allen tijde de 1,5 meter afstand in acht te nemen, dus ook tijdens de eigen trainingen én tijdens het begeleiden van de jeugd op de velden! Tijdens trainingen van senioren blijft bovendien een maximaal aantal van 14 personen per veld gelden.

Update 11 mei 2020

Leeftijdscategorie 19 jaar en ouder

Vanaf 11 mei mogen handballers van 19 jaar en ouder de trainingen weer hervatten. De algemene richtlijnen én de richtlijnen voor de leeftijdscategorie 13 t/m 18 jaar, die beschreven zijn in het Handbalspecifiek protocol gelden ook voor de leeftijdscategorie 19 jaar en ouder. 

Voor de leeftijdscategorie 19 jaar en ouder geldt echter:

 • Op één handbalveld zijn maximaal 14 spelers.

Verder geldt nu in algemene zin (voor alle leeftijdscategorieën):

 • De bal mag tussen een ongelimiteerd aantal personen overgespeeld worden.
 • De verschillende leeftijdscategorieën binnen een vereniging dienen elkaar zo min mogelijk te kruisen.

Voor de geüpdatete algemene hygiëneregels én de regels omtrent samenwerkingen tussen gemeentes, sportaanbieders, bestuursleden, sportaccommodaties, welzijnsorganisaties en openbare ruimtes verwijst het NHV naar het landelijke sportprotocol.

Bekijk ook de FAQ pagina voor de veel gestelde vragen over het handbal protocol. 

Protocol Handbal – verantwoord sporten kinderen t/m 18 jaar 

Veiligheid- en hygiëneregels voor iedereen

Wij adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren.

 • voor alles geldt: gezond verstand gebruiken staat voorop;
 • blijf thuis als je een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
 • blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je je kind weer laten sporten en naar buiten;
 • blijft thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat u tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet u thuis blijven tot 14 dagen na het laatste contact;
 • houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van iedere andere persoon buiten jouw huishouden (uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar);
 • hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes;
 • ga voordat je naar de club vertrekt thuis naar het toilet;
 • was voor je training thuis je handen met water en zeep, minimaal 20 seconden;
 • was je handen met water en zeep voor en na bezoek sportlocatie;
 • douche thuis en niet op de sportlocatie
 • vermijd het aanraken van je gezicht;
 • schud geen handen;
 • kom niet eerder dan 10 minuten voor de sportactiviteit aan op de sportlocatie en ga direct daarna naar huis.

Voor sportaanbieders, bestuursleden en beheerders van sportaccommodaties en openbare ruimtes

We adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren:

 • wil je in de openbare ruimte een sportactiviteit organiseren (dus niet op een bestaande sportaccommodatie), stem dit eerst met de gemeente af of controleer of dit bij de gemeente is toegestaan. En/of welke faciliteiten en materialen je mag gebruiken;
 • bied je sportactiviteiten aan maar heb je geen buitenruimte? Maak dan afspraken met de beheerder/eigenaar van een bestaande sportaccommodatie en zorg dat je op de hoogte bent van de regels die voor die accommodatie zijn vastgesteld;
 • stel op de accommodatie of openbare ruimte een coördinator aan die aanspreekpunt is voor de locatie en voor de gemeente;
 • zorg dat ten allen tijde EHBO materialen en een AED beschikbaar zijn en deze niet achter slot en grendel zitten;
 • stel ook corona-verantwoordelijken aan waarvan er altijd één herkenbaar aanwezig is (bijv. met hesje);
 • neem de gebruikelijke hygiëne maatregelen in acht;
 • instrueer trainers/instructeurs over de wijze waarop ze op een verantwoorde en veilige manier sportaanbod kunnen uitvoeren;
 • communiceer de regels van je locatie met je trainers, sporters en hun ouders via de eigen communicatiemiddelen. En controleer of ze zichtbaar aanwezig zijn op de accommodatie;
 • instrueer trainers/instructeurs dat ze sporters bij overtreding van de regels moeten aanspreken op ongewenst gedrag;
 • zorg waar nodig voor persoonlijke beschermingsmiddelen voor je trainers/instructeurs;
 • stel één of meerdere herkenbare coronaverantwoordelijke(n) aan en zorg ervoor dat er altijd iemand herkenbaar aanwezig is op de accommodatie wanneer er gesport wordt;
 • hang de hygiëneregels op bij de ingang van de sportaccommodatie én bij de sportvelden binnen de accommodatie;
 • zorg op de accommodatie/het terrein voor een duidelijke routing zodat personen elkaar zo min mogelijk passeren bij het betreden of verlaten van de accommodatie. Houd de 1,5 meter onderlinge afstand in acht;
 • zorg er met een duidelijke aanrijdroute van auto’s en fietsen voor dat trainers en sporters de accommodatie op een veilige manier kunnen betreden;
 • houd de kantine, kleedkamergebouw(en) en andere ruimtes vooralsnog gesloten. Zorg dat de sportmaterialen op het sportveld beschikbaar zijn voor trainers en sporters.Alleen het toilet mag in uitzonderlijke gevallen gebruikt worden;
 • zorg waar nodig voor persoonlijke hygiënemiddelen en schoonmaakmiddelen voor materialen (water en zeep en voldoende papieren handdoekjes);
 • stem met de (mede)gebruikers van de accommodatie af op welke wijze het protocol op de diverse locaties van de sportaccommodatie moet worden uitgevoerd.

Voor trainers, begeleiders en vrijwilligers

We adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren:

 • kom, voor zover dat kan, zoveel mogelijk met eigen vervoer naar de accommodatie waar je training gaat geven;
 • bereid je training goed voor. Vanaf 19 jaar geldt, houdt 1,5 meter afstand ook onderling.
 • zorg dat er in de leeftijdsgroep vanaf 19 jaar zo min mogelijk materialen gedeeld moeten worden;
 • vermenging van de leeftijdsgroepen kinderen t/m 18 jaar en vanaf 19 jaar is op geen enkel moment toegestaan;
 • zorg dat de training klaar staat als de kinderen het veld op komen zodat je gelijk kunt beginnen. Laat kinderen in daartoe afgebakende ruimtes trainen;
 • maak vooraf (gedrags)regels aan kinderen duidelijk, met name voor de groep vanaf 19 jaar waarbij tijdens het sporten 1,5 meter afstand moet worden gehouden;
 • ga voorafgaand aan de training na bij de kinderen of zij of hun gezinsleden geen klachten hebben of een gezinslid recent positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19);
 • wijs kinderen op het belang van handen wassen en laat kinderen geen handen schudden;
 • help de kinderen om de regels zo goed mogelijk uit te voeren en spreek ze aan wanneer dat niet gebeurt;
 • houd 1,5 meter afstand met al je kinderen en/of mede-trainers (geen lichamelijk contact);
 • weet bij voorkeur wie er aanwezig zijn bij de training/activiteit, zowel leden als niet-leden;
 • volg de gebruikelijke voorschriften voor het gebruik en de schoonmaak van materialen;
 • laat kinderen niet eerder toe dan 10 minuten voor de starttijd van de training/activiteit. De kinderen moeten na afloop direct vertrekken;
 • laat kinderen gefaseerd het sportveld betreden en verlaten. Wijs ze erop dat ze na de training direct naar huis gaan;
 • zorg dat er geen toeschouwers zijn bij de les/training, tenzij dat dat in specifieke gevallen noodzakelijk is;
 • hoest en nies in je ellenboog en gebruik papieren zakdoekjes;
 • was of desinfecteer je handen na iedere training;
 • blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
 • blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten;
 • blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat u tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet u thuis blijven tot 14 dagen na het laatste contact.

Voor sporters

We adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren:

 • blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts (vanaf 38 C°);
 • blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je je kind weer laten sporten en naar buiten;
 • blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat u tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet u thuis blijven tot 14 dagen na het laatste contact;
 • meld je tijdig aan voor de sportactiviteit of volg de afspraken van je gemeente/sportaanbieder, zodat de organisatie rekening kan houden met de toestroom;
 • kom alleen naar de sportlocatie wanneer er voor jou een sportactiviteit gepland staat;
 • reis alleen of kom met één persoon uit jouw huishouden;
 • kom zoveel mogelijk zelf en op eigen gelegenheid naar de sportlocatie;
 • kom in sportkleding naar de sportlocatie. Eventueel aanwezige kleedkamers zijn gesloten. Je kunt ook niet douchen, zorg dat je thuis naar het toilet bent geweest;
 • kom niet eerder dan 10 minuten voor aanvang van de sportactiviteit naar de sportlocatie en wacht op aanvang op de daarvoor aangewezen plek;
 • volg altijd de aanwijzingen op van de organisatie, bijvoorbeeld de trainers, buurtsportcoaches en bestuursleden;
 • sporters vanaf 19 jaar moeten 1,5 meter afstand houden tot alle andere personen (behalve personen uit eigen huishouden), dus ook tot trainers en andere sporters. Bij sporters t/m 18 jaar is deze afstandsbeperking onderling niet aan de orde;
 • gebruik zoveel mogelijk alleen eigen materialen. Als er gedeelde materialen gebruikt worden, rouleer deze niet en desinfecteer de materialen direct na gebruik met water en zeep of reinigingsdoekjes
 • neem je eigen bidon gevuld mee om uit te drinken;
 • verlaat direct na de sportactiviteit de sportlocatie.

Voor ouders en verzorgers

We adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren:

 • informeer uw kinderen over de algemene veiligheids- en hygiëneregels en dat ze altijd de aanwijzingen van de begeleiding opvolgen;
 • stem met je kind je contactgegevens af zoals 06-nummer;
 • meld je kind(eren) tijdig aan voor de sportactiviteit of volg de afspraken van je gemeente/sportaanbieder, zodat de organisatie rekening kan houden met de toestroom;
 • breng je kind(eren) alleen naar de sportlocatie wanneer er een sportactiviteit voor jouw kind(eren) gepland staat;
 • breng je kind(eren) niet naar de sportlocatie als je kind klachten heeft van neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid en/of koorts;
 • breng je kind(eren) niet naar de sportlocatie als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je je kind weer laten sporten en naar buiten;
 • breng je kind(eren) niet naar de sportlocatie als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat uw kind tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet uw kind thuis blijven tot 14 dagen na het laatste contact;
 • reis alleen met jouw kind(eren) of kom met personen uit jouw huishouden;
 • breng je kind(eren) zoveel mogelijk op eigen gelegenheid naar de sportlocatie;
 • als ouder/verzorger/begeleider heb je geen toegang tot de sportlocatie. Dit geldt zowel voor, tijdens als na de training van jouw kind(eren);
 • kom niet eerder dan 10 minuten voor aanvang van de sportactiviteit op de sportlocatie;
 • volg altijd de aanwijzingen op van de organisatie, bijvoorbeeld de trainers, begeleiders en bestuursleden;
 • als ondersteuning noodzakelijk is bij de sportactiviteit en/of toiletgang, is het toegestaan om één ouder/verzorger op de sportlocatie aanwezig te laten zijn. Voor deze persoon geldt ook dat het daar geldende protocol nageleefd moet worden;
 • direct na de sportactiviteit halen de ouder/verzorger de kinderen op van de sportlocatie/afgesproken plek. Zorg ervoor dat dit moment zo kort mogelijk is.

Operationeel plan vanaf 19 jaar: 

 Afstand en ruimte

 • De 1,5 meter afstandsregel, maximaal 14 personen op een heel veld buiten
  • We gaan trainen in kleine groepjes.
  • We gaan trainen zonder contact op 1,5 meter afstand van elkaar.
  • We gaan technische skills trainen gecombineerd met fysieke vormen met minimale afstand van 1,5 meter tussen de sporters op het veld.
  • We trainen met de minimale bezetting van maximaal 2 begeleiders (trainer/(para)medicus). Staf blijft op minimaal 1,5 meter afstand.

Attributen/Voorwerpen

 • Gemeenschappelijk gebruik (ballen), hygiëne
  • We zorgen vooraf voor goede hygiëne m.b.t. handen schoonmaken en ontsmetten e.d.
  • We zorgen dat de materialen die we gebruiken niet een besmettingshaard gaan vormen:
   • Iedere sporter eigen bal, eigen bidon.
   • Ander trainingsmateriaal (bijv. pionnen) wordt alleen door trainer aangeraakt. Hij/zij draagt hierbij handschoenen.
  • Vereniging is verantwoordelijk voor desinfectie materiaal. Niet alleen voor handen maar ook voor materialen.
  • Controle op desinfectie voor, tijdens en na training is onder verantwoordelijkheid trainer.

Accommodatie

 • Entree, routing, toezicht, hygiëne
  • Accommodatie betreft buitenveld vereniging.
  • Sporters komen en gaan met eigen vervoer of worden gebracht door ouder.
  • Ouder mag kind alleen afzetten en weer ophalen, maar blijft daarbij in de auto.
  • Sporters worden 15 minuten voor de training verwacht en worden buiten de accommodatie opgewacht door de trainer.
  • Er wordt een planning gemaakt zodat er voldoende tijd zit tussen de verschillende groepen.
  • De trainer is verantwoordelijk voor het noodzakelijke toezicht op het gebruik van de accommodatie c.q. de sportspecifieke veiligheid.
  • De trainer is verantwoordelijk voor ontsmetting.
  • Wanneer regels door sporter niet wordt nageleefd is direct weg van de accommodatie.
  • Routing binnen én rondom de accommodatie een heenweg en een terugweg, waarbij je andere sporters niet – of op 1,5 meter afstand – tegen kan komen is de verantwoordelijkheid van de vereniging.
  • Sporters en staf douchen thuis.

Medisch

 • Diagnose, Monitoring, Toezicht
  • Zoals boven vermeld blijven de RIVM richtlijnen van toepassing.

Fasering

Na de op 15 maart afgekondigde maatregelen zijn ook de teamsporten in fase 1 beland. In deze fase is alleen individueel in de thuissituatie gesport. In de fase 2 wordt binnen de op 21 april afgekondigde maatregelen de sportspecifieke training hervat. Op 6 mei zijn deze maatregelingen uitgebreid en mogen ook volwassenen weer sporten. Zodra de ‘afstandsbeperkende  maatregelen’ (1,5 meter) worden opgeheven zullen de teamsporten in fase 3 belanden waarbij de volledige teamtrainingen weer kunnen worden uitgevoerd. In fase 4 zullen ook wedstrijden, competities en events weer worden toegevoegd aan het programma. Er worden tot 1 september geen zaal-, veld- of Beach handbal wedstrijden georganiseerd. 

Aanbeveling clubs:

 • Kinderen tot 18 jaar mogen in de buitenlucht weer trainen. Wedstrijden zijn nog niet toegestaan. Het is de verantwoordelijkheid van de clubs om de afspraken die we met elkaar maken nagekomen worden.
 • Sporters vanaf 19 jaar mogen alleen training hervatten, waarbij de 1,5 meter afstand aangehouden moet worden. In groepen van maximaal 14. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Het is de verantwoordelijkheid van de clubs om de afspraken na te leven.
 • Wanneer een club bovenstaande niet kan garanderen – om welke reden dan ook – adviseren wij jullie om de trainingen niet te herstarten.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit protocol? Neem dan contact op met informatie@handbal.nl
Klik hier voor de FAQ over het Corona protocol. 
Klik hier voor de veel gestelde vragen over het Coronavirus en de handbalsport. 
Download hier de posters die zijn ontwikkeld  met richtlijnen voor bestuurders, trainers, ouders en sporters. (Scroll naar beneden op de pagina)

Update 07-05-202

Woensdag 6 mei heeft het kabinet de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus verlengd en voor een deel versoepeld. Het NHV heeft momenteel contact met NOC*NSF en het RIVM, die gezamenlijk werken aan een algemeen sportprotocol. Aan de hand van dit protocol, dat voor of in het weekend verschijnt, komt het NHV zo spoedig mogelijk met een (update van het) handbalspecifiek protocol, waarin duidelijk wordt op welke manier handballers van negentien jaar en ouder vanaf 11 mei mogen trainen. Op de door het kabinet geschetste gewenste situatie vanaf 1 september kan het NHV pas in een later stadium ingaan, gezien het voorbehoud dat hier nog aan verbonden is.

Update 24-04-2020 t/m 06-05-2020

Protocol Handbal – verantwoord sporten kinderen t/m 12 jaar en vanaf 13 jaar

Vanaf 29 april mogen kinderen t/m 12 jaar en jeugd 13 t/m 18 jaar, onder begeleiding, weer samen trainen in de buitenlucht. Op 6 mei is iedereen boven de 13 jaar daar ook aan toegevoegd. Het kabinet heeft de gemeenten opgeroepen om deze sportactiviteiten te faciliteren en te organiseren, altijd onder begeleiding van buurtsportcoaches of het kader van sportaanbieders. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans krijgen mee te doen, dus ook niet-leden van een vereniging. Met dit protocol willen we de handbalverenigingen richting geven hoe te handelen en  aandachtspunten voor nadere uitwerking aanreiken. Dit document is gebaseerd op het officiële document van Vereniging Sport Gemeenten (VSG). Klik hier voor het document van VSG. Het protocol van VSG wijzigt constant aan de hand van de nieuwe maatregelen. Dit document is leidend, het door ons beschreven protocol is sportspecifiek aangevuld. De in dit document bedoelde sportactiviteiten en de gedeeltelijke openstelling van sportaccommodaties zijn mogelijk op basis van de per 29 april geldende noodverordeningen. De gemeente is verantwoordelijk voor het handhaven van de noodverordening. Bij (herhaaldelijk) overtreden van de noodverordening zijn maatregelen mogelijk zoals het uitsluiten van deelname van (groepen van) personen tot zelfs het weer sluiten van de accommodatie.

De vereniging die de sportactiviteiten organiseert en begeleidt heeft de verantwoordelijkheid voor de sportactiviteiten zelf en het handhaven van het protocol. De gemeente maakt afspraken met de verenigingen over hoe de eerste lijn van handhaving op sportaccommodaties vorm en inhoud moet krijgen. De bestuurlijke handhaving die voortvloeit uit de noodverordening ligt zoals gezegd in handen van het lokaal gezag, maar voorkomen moet worden dat dit gezag daadwerkelijk moet optreden. Een gezamenlijk optrekken in de handhaving van maatregelen heeft de voorkeur, zodat er veilig kan worden gesport zonder gezondheidsrisico’s.

Veiligheid- en hygiëneregels voor iedereen

Wij adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren.

 • voor alles geldt: gezond verstand gebruiken staat voorop;
 • blijf thuis als je een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
 • blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je je kind weer laten sporten en naar buiten;
 • blijft thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat u tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet u thuis blijven tot 14 dagen na het laatste contact;
 • houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van iedere andere persoon buiten jouw huishouden (uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar);
 • hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes;
 • ga voordat je naar de club vertrekt thuis naar het toilet;
 • was voor je training thuis je handen met water en zeep, minimaal 20 seconden;
 • was je handen met water en zeep voor en na bezoek sportlocatie;
 • douche thuis en niet op de sportlocatie
 • vermijd het aanraken van je gezicht;
 • schud geen handen;
 • kom niet eerder dan 10 minuten voor de sportactiviteit aan op de sportlocatie en ga direct daarna naar huis.

Voor sportaanbieders, bestuursleden en beheerders van sportaccommodaties en openbare ruimtes

We adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren:

 • wil je in de openbare ruimte een sportactiviteit organiseren (dus niet op een bestaande sportaccommodatie), stem dit eerst met de gemeente af of controleer of dit bij de gemeente is toegestaan. En/of welke faciliteiten en materialen je mag gebruiken;
 • bied je sportactiviteiten aan maar heb je geen buitenruimte? Maak dan afspraken met de beheerder/eigenaar van een bestaande sportaccommodatie en zorg dat je op de hoogte bent van de regels die voor die accommodatie zijn vastgesteld;
 • stel op de accommodatie of openbare ruimte een coördinator aan die aanspreekpunt is voor de locatie en voor de gemeente;
 • zorg dat ten allen tijde EHBO materialen en een AED beschikbaar zijn en deze niet achter slot en grendel zitten;
 • stel ook corona-verantwoordelijken aan waarvan er altijd één herkenbaar aanwezig is (bijv. met hesje);
 • neem de gebruikelijke hygiëne maatregelen in acht;
 • instrueer trainers/instructeurs over de wijze waarop ze op een verantwoorde en veilige manier sportaanbod kunnen uitvoeren;
 • communiceer de regels van je locatie met je trainers, sporters en hun ouders via de eigen communicatiemiddelen. En controleer of ze zichtbaar aanwezig zijn op de accommodatie;
 • instrueer trainers/instructeurs dat ze sporters bij overtreding van de regels moeten aanspreken op ongewenst gedrag;
 • zorg waar nodig voor persoonlijke beschermingsmiddelen voor je trainers/instructeurs;
 • stel één of meerdere herkenbare coronaverantwoordelijke(n) aan en zorg ervoor dat er altijd iemand herkenbaar aanwezig is op de accommodatie wanneer er gesport wordt;
 • hang de hygiëneregels op bij de ingang van de sportaccommodatie én bij de sportvelden binnen de accommodatie;
 • zorg op de accommodatie/het terrein voor een duidelijke routing zodat personen elkaar zo min mogelijk passeren bij het betreden of verlaten van de accommodatie. Houd de 1,5 meter onderlinge afstand in acht;
 • zorg er met een duidelijke aanrijdroute van auto’s en fietsen voor dat trainers en sporters de accommodatie op een veilige manier kunnen betreden;
 • houd de kantine, kleedkamergebouw(en) en andere ruimtes vooralsnog gesloten. Zorg dat de sportmaterialen op het sportveld beschikbaar zijn voor trainers en sporters.Alleen het toilet mag in uitzonderlijke gevallen gebruikt worden;
 • zorg waar nodig voor persoonlijke hygiënemiddelen en schoonmaakmiddelen voor materialen (water en zeep en voldoende papieren handdoekjes);
 • stem met de (mede)gebruikers van de accommodatie af op welke wijze het protocol op de diverse locaties van de sportaccommodatie moet worden uitgevoerd.

Voor trainers, begeleiders en vrijwilligers

We adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren:

 • kom, voor zover dat kan, zoveel mogelijk met eigen vervoer naar de accommodatie waar je training gaat geven;
 • bereid je training goed voor. Vanaf 13 jaar geldt, houdt 1,5 meter afstand ook onderling.
 • zorg dat er in de leeftijdsgroep vanaf 13 jaar zo min mogelijk materialen gedeeld moeten worden;
 • vermenging van de leeftijdsgroepen kinderen t/m 12 jaar en vanaf 13  jaar is op geen enkel moment toegestaan;
 • zorg dat de training klaar staat als de kinderen het veld op komen zodat je gelijk kunt beginnen. Laat kinderen in daartoe afgebakende ruimtes trainen;
 • maak vooraf (gedrags)regels aan kinderen duidelijk, met name voor de groep vanaf 13 jaar waarbij tijdens het sporten 1,5 meter afstand moet worden gehouden;
 • ga voorafgaand aan de training na bij de kinderen of zij of hun gezinsleden geen klachten hebben of een gezinslid recent positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19);
 • wijs kinderen op het belang van handen wassen en laat kinderen geen handen schudden;
 • help de kinderen om de regels zo goed mogelijk uit te voeren en spreek ze aan wanneer dat niet gebeurt;
 • houd 1,5 meter afstand met al je kinderen en/of mede-trainers (geen lichamelijk contact);
 • weet bij voorkeur wie er aanwezig zijn bij de training/activiteit, zowel leden als niet-leden;
 • volg de gebruikelijke voorschriften voor het gebruik en de schoonmaak van materialen;
 • laat kinderen niet eerder toe dan 10 minuten voor de starttijd van de training/activiteit. De kinderen moeten na afloop direct vertrekken;
 • laat kinderen gefaseerd het sportveld betreden en verlaten. Wijs ze erop dat ze na de training direct naar huis gaan;
 • zorg dat er geen toeschouwers zijn bij de les/training, tenzij dat dat in specifieke gevallen noodzakelijk is;
 • hoest en nies in je ellenboog en gebruik papieren zakdoekjes;
 • was of desinfecteer je handen na iedere training;
 • blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
 • blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten;
 • blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat u tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet u thuis blijven tot 14 dagen na het laatste contact.

Voor sporters

We adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren:

 • blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts (vanaf 38 C°);
 • blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je je kind weer laten sporten en naar buiten;
 • blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat u tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet u thuis blijven tot 14 dagen na het laatste contact;
 • meld je tijdig aan voor de sportactiviteit of volg de afspraken van je gemeente/sportaanbieder, zodat de organisatie rekening kan houden met de toestroom;
 • kom alleen naar de sportlocatie wanneer er voor jou een sportactiviteit gepland staat;
 • reis alleen of kom met één persoon uit jouw huishouden;
 • kom zoveel mogelijk zelf en op eigen gelegenheid naar de sportlocatie;
 • kom in sportkleding naar de sportlocatie. Eventueel aanwezige kleedkamers zijn gesloten. Je kunt ook niet douchen, zorg dat je thuis naar het toilet bent geweest;
 • kom niet eerder dan 10 minuten voor aanvang van de sportactiviteit naar de sportlocatie en wacht op aanvang op de daarvoor aangewezen plek;
 • volg altijd de aanwijzingen op van de organisatie, bijvoorbeeld de trainers, buurtsportcoaches en bestuursleden;
 • sporters vanaf 13 jaar moeten 1,5 meter afstand houden tot alle andere personen (behalve personen uit eigen huishouden), dus ook tot trainers en andere sporters. Bij sporters t/m 12 jaar is deze afstandsbeperking onderling niet aan de orde;
 • gebruik zoveel mogelijk alleen eigen materialen. Als er gedeelde materialen gebruikt worden, rouleer deze niet en desinfecteer de materialen direct na gebruik met water en zeep of reinigingsdoekjes
 • neem je eigen bidon gevuld mee om uit te drinken;
 • verlaat direct na de sportactiviteit de sportlocatie.

Voor ouders en verzorgers

We adviseren om onderstaande maatregelen uit te voeren:

 • informeer uw kinderen over de algemene veiligheids- en hygiëneregels en dat ze altijd de aanwijzingen van de begeleiding opvolgen;
 • stem met je kind je contactgegevens af zoals 06-nummer;
 • meld je kind(eren) tijdig aan voor de sportactiviteit of volg de afspraken van je gemeente/sportaanbieder, zodat de organisatie rekening kan houden met de toestroom;
 • breng je kind(eren) alleen naar de sportlocatie wanneer er een sportactiviteit voor jouw kind(eren) gepland staat;
 • breng je kind(eren) niet naar de sportlocatie als je kind klachten heeft van neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid en/of koorts;
 • breng je kind(eren) niet naar de sportlocatie als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je je kind weer laten sporten en naar buiten;
 • breng je kind(eren) niet naar de sportlocatie als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat uw kind tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet uw kind thuis blijven tot 14 dagen na het laatste contact;
 • reis alleen met jouw kind(eren) of kom met personen uit jouw huishouden;
 • breng je kind(eren) zoveel mogelijk op eigen gelegenheid naar de sportlocatie;
 • als ouder/verzorger/begeleider heb je geen toegang tot de sportlocatie. Dit geldt zowel voor, tijdens als na de training van jouw kind(eren);
 • kom niet eerder dan 10 minuten voor aanvang van de sportactiviteit op de sportlocatie;
 • volg altijd de aanwijzingen op van de organisatie, bijvoorbeeld de trainers, begeleiders en bestuursleden;
 • als ondersteuning noodzakelijk is bij de sportactiviteit en/of toiletgang, is het toegestaan om één ouder/verzorger op de sportlocatie aanwezig te laten zijn. Voor deze persoon geldt ook dat het daar geldende protocol nageleefd moet worden;
 • direct na de sportactiviteit halen de ouder/verzorger de kinderen op van de sportlocatie/afgesproken plek. Zorg ervoor dat dit moment zo kort mogelijk is.

Operationeel plan vanaf 13 jaar:

 Afstand en ruimte

 • De 1,5 meter afstandsregel, maximaal 14 personen op een heel veld buiten
  • We gaan trainen in kleine groepjes.
  • We gaan trainen zonder contact op 1,5 meter afstand van elkaar.
  • We gaan technische skills trainen gecombineerd met fysieke vormen met minimale afstand van 1,5 meter tussen de sporters op het veld.
  • We trainen met de minimale bezetting van maximaal 2 begeleiders (trainer/(para)medicus). Staf blijft op minimaal 1,5 meter afstand.

Attributen/Voorwerpen

 • Gemeenschappelijk gebruik (ballen), hygiëne
  • We zorgen vooraf voor goede hygiëne m.b.t. handen schoonmaken en ontsmetten e.d.
  • We zorgen dat de materialen die we gebruiken niet een besmettingshaard gaan vormen:
   • Iedere sporter eigen bal, eigen bidon.
   • Ander trainingsmateriaal (bijv. pionnen) wordt alleen door trainer aangeraakt. Hij/zij draagt hierbij handschoenen.
  • Vereniging is verantwoordelijk voor desinfectie materiaal. Niet alleen voor handen maar ook voor materialen.
  • Controle op desinfectie voor, tijdens en na training is onder verantwoordelijkheid trainer.

Accommodatie

 • Entree, routing, toezicht, hygiëne
  • Accommodatie betreft buitenveld vereniging.
  • Sporters komen en gaan met eigen vervoer of worden gebracht door ouder.
  • Ouder mag kind alleen afzetten en weer ophalen, maar blijft daarbij in de auto.
  • Sporters worden 15 minuten voor de training verwacht en worden buiten de accommodatie opgewacht door de trainer.
  • Er wordt een planning gemaakt zodat er voldoende tijd zit tussen de verschillende groepen.
  • De trainer is verantwoordelijk voor het noodzakelijke toezicht op het gebruik van de accommodatie c.q. de sportspecifieke veiligheid.
  • De trainer is verantwoordelijk voor ontsmetting.
  • Wanneer regels door sporter niet wordt nageleefd is direct weg van de accommodatie.
  • Routing binnen én rondom de accommodatie een heenweg en een terugweg, waarbij je andere sporters niet – of op 1,5 meter afstand – tegen kan komen is de verantwoordelijkheid van de vereniging.
  • Sporters en staf douchen thuis.

Medisch

 • Diagnose, Monitoring, Toezicht
  • Zoals boven vermeld blijven de RIVM richtlijnen van toepassing.

Fasering

Na de op 15 maart afgekondigde maatregelen zijn ook de teamsporten in fase 1 beland. In deze fase is alleen individueel in de thuissituatie gesport. In de fase 2 wordt binnen de op 21 april afgekondigde maatregelen de sportspecifieke training hervat. Op 6 mei zijn deze maatregelingen uitgebreid en mogen ook volwassenen weer sporten. Zodra de ‘afstandsbeperkende  maatregelen’ (1,5 meter) worden opgeheven zullen de teamsporten in fase 3 belanden waarbij de volledige teamtrainingen weer kunnen worden uitgevoerd. In fase 4 zullen ook wedstrijden, competities en events weer worden toegevoegd aan het programma. Er worden tot 1 september geen zaal-, veld- of Beach handbal wedstrijden georganiseerd. 

Aanbeveling clubs:

 • Kinderen tot 12 jaar mogen in de buitenlucht weer trainen, in groepen van maximaal 20 kinderen per handbalveld. Wedstrijden zijn nog niet toegestaan. Het is de verantwoordelijkheid van de clubs om de afspraken die we met elkaar maken nagekomen worden.
 • Sporters vanaf 13 jaar mogen alleen training hervatten, waarbij de 1,5 meter afstand aangehouden moet worden. In groepen van maximaal 14. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Het is de verantwoordelijkheid van de clubs om de afspraken na te leven.
 • Wanneer een club bovenstaande niet kan garanderen – om welke reden dan ook – adviseren wij jullie om de trainingen niet te herstarten.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit protocol? Neem dan contact op met informatie@handbal.nl
Klik hier voor de FAQ over het Corona protocol. 
Klik hier voor de veel gestelde vragen over het Coronavirus en de handbalsport. 
Download hier de posters die zijn ontwikkeld  met richtlijnen voor bestuurders, trainers, ouders en sporters. (Scroll naar beneden op de pagina)

Update 23-04-2020

Dinsdag 21 april heeft het kabinet de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus verlengd en voor een deel versoepeld. Alle sportaccommodaties en sportinrichtingen dienen tot en met 28 april gesloten te blijven. Vanaf 29 april mag de handbaljeugd tot en met 18 jaar weer samen – onder begeleiding en strikte voorwaarden – trainen in de buitenlucht, mits de gemeente hiermee akkoord is.

Bij de jeugdtrainingen dienen de hygiënemaatregelen van het RIVM te worden gevolgd. Voor de jeugd in de leeftijd 13 tot en met 18 jaar geldt dat er tijdens het sporten 1,5 meter afstand gehouden dient te worden, voor de jeugd tot en met 12 jaar geldt dit niet. Alleen trainingen (en tot en met 12 jaar onderlinge wedstrijden) zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden en kleedkamers blijven gesloten.

Regie bij gemeenten, NHV werkt aan protocol
De regie bij het weer openstellen van de accommodatie voor de jeugd ligt bij de gemeenten, die daar afspraken over maken met de verenigingen en sportparken. De aanpak kan per gemeente verschillen. Deze georganiseerde sportactiviteiten kunnen in overleg met de gemeente ook in de openbare buitenruimte plaatsvinden.

Het NHV werkt momenteel samen met NOC*NSF, de andere sportbonden en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) aan een algemeen sportprotocol, dat door het RIVM dient te worden goedgekeurd. In dit protocol wordt aangegeven hoe men veilig kan sporten, volgens de richtlijnen van het RIVM. In navolging hierop komt het NHV met een handbalspecifiek protocol, dat eerst ook de goedkeuring van het RIVM dient te krijgen. Het NHV verwacht rondom het weekend met een definitief protocol voor de verenigingen te komen, zodat hun jeugd – mede met toestemming van de gemeente – vanaf 29 april weer van handbal kan genieten. Dit handbalspecifieke protocol kan door verenigingen naar de eigen situatie worden verfijnd en de gemeente zal hierop handhaven.

Volwassenen
Voor volwassenen blijft gelden dat georganiseerde sporttrainingen niet mogen plaatsvinden en er geen wedstrijden mogen worden gespeeld. Wandelen, fietsen of hardlopen in de buitenruimte blijft toegestaan waarbij de 1,5 meter afstand ook dan in acht moet worden genomen. Daarbij is het dringende advies om die groep uit niet meer dan twee personen te laten bestaan.

Topsport
Het kabinet heeft besloten trainingen van topsporters onder duidelijke voorwaarden en op aangewezen locaties mogelijk te maken. De op dit moment gesloten sportaccommodaties mogen alleen voor deze groepen weer worden gebruikt. 

Deze beperkte heropening van de sport is voorlopig tot 20 mei van kracht.

Horecavoorzieningen sportverenigingen
De horecavoorzieningen van de sportverenigingen blijven net als de rest van de horeca in Nederland nog gesloten. Ook het algemene verbod op samenkomsten blijft voorlopig gehandhaafd. Het verbod op het organiseren van vergunningsplichtige evenementen is verlengd tot 1 september.

Meer informatie
Meer informatie over de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus vind je op de website van het RIVM. Op onze eigen website vind je een overzicht van de updates en een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden daarop.

Update 28-03-2020

Vandaag heeft het ministerie van Economische Zaken de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Eerder werd deze maatregel het Noodloket genoemd. Deze kabinetsmaatregel is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen van het kabinet in de coronacrisis. Maatregelen zoals het sluiten van alle sportaccommodaties. Ook sportverenigingen en ondernemers in de sport kunnen daarom onder bepaalde voorwaarden een beroep op deze regeling doen. Zij ontvangen dan een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro.

De tegemoetkoming is een gift van het Rijk en hoeft niet terugbetaald of verantwoord te worden. Er geldt wel een aantal voorwaarden om voor de regeling in aanmerking te komen. Zo wordt op basis van KVK SBI-code gekeken welke ondernemingen een beroep op de regeling kunnen doen. Verder is het een vereiste dat er een eigen fysieke locatie is, bijvoorbeeld een sportkantine. Ook moet de te verwachten omzetdaling voor de periode 16 maart 2020 tot en met 15 juni 2020 ten minste €4.000 zijn, net als de te verwachten vaste lasten in dezelfde periode.

Aanvragen kunnen vanaf vrijdag 27 maart 2020 tot en met vrijdag 26 juni 2020 worden ingediend via www.rvo.nl/tegemoetkomingcorona . Op die website kunt u ook terecht voor meer informatie en het volledige overzicht van voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Wij bestuderen deze regeling en de impact ervan om te bezien in hoeverre getroffen sportverenigingen en sportondernemers hiermee geholpen zijn. Wij blijven, samen met onze partners in de sport, in overleg met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om gezamenlijk de schade aan de sportinfrastructuur in Nederland door de coronacrisis zoveel als mogelijk te beperken.

Update 24-03-2020

Gisterenavond (23 maart) heeft het kabinet tijdens een persconferentie nieuwe, strengere maatregelen tot 1 juni 2020 afgekondigd.
Iedereen in Nederland wordt door deze maatregelen ter bestrijding van het corona-virus geraakt, zo ook onze handbalactiviteiten.

Nu duidelijk geworden is dat een herstart van onze handbalcompetities niet meer mogelijk is, heeft het bondsbestuur van het NHV besloten alle competities 2019/2020 met ingang van heden als beëindigd te beschouwen. Dit heeft diverse consequenties voor wat betreft de eindrangschikking en de daarbij behorende promoties en degradaties.

Het spijt ons te moeten mededelen, dat de competitie 2019/2020  geen reglementaire promotie/degradatie kent. Ook daar waar een team al reeds zeker van promotie dacht te zijn of op een plaats stond die mogelijk promotie tot gevolg kon hebben.

Het bondsbestuur is zich bewust van de teleurstelling die dit besluit met zich meebrengt. Met name voor alle teams in de verschillende competities die in de rangschikking bovenaan stonden.  

Het bondsbestuur is echter weloverwogen tot dit besluit gekomen. Daar waar promoties zijn, zullen er namelijk ook degradaties plaats moeten vinden. De competitie was in veel gevallen echter nog in een dusdanige beslissende fase, dat zij het niet verantwoord vindt de promotie- / degradatieregeling te handhaven.

In het overzicht hieronder vind je de verdere consequenties voor de verschillende competities en (eind) toernooien.

Wedstrijdsport

 1. Huidige stand is eindstand.
  1. Er zijn geen kampioenen.
  2. Er zal op de competitie 2019/2020 geen reglementaire promotie-/degradatieregeling van toepassing zijn.
  3. Promotie/degradatie is wel mogelijk op basis van het Wedstrijdreglement artikel 30 lid 3. https://www.handbal.nl/wp-content/uploads/2019/06/19-06-16-Wedstrijdreglement-NHV.pdf
  4. Een vereniging kan bij het bondsbestuur aangeven met een team vrijwillig te willen promoveren of te degraderen. Het bondsbestuur zal vervolgens kijken naar de mogelijkheden hiervoor. Verenigingen kunnen dit kenbaar maken via het Digitaal wensen en opmerkingen formulier zaal en veld
  5. Waar er meerdere gegadigden zijn voor één plek, wordt op basis van het principe “huidige stand is eindstand” beoordeeld wie er het meeste recht heeft op promotie of degradatie.
  6. Rechten tot het spelen van Europees handbal zullen worden verdeeld op basis van de eindstand in de reguliere competitie.
  7. Rechten tot directe plaatsing voor de 1/8 finales van de nationale beker in het seizoen 2020/2021 vallen terug naar de eindstand van de reguliere competities.

Breedtesport (Zaal):

 1. Huidige stand is eindstand.
  1. Er zijn geen kampioenen.
  2. Voor teams uitkomend in de breedtesport is de mogelijkheid aanwezig om zich voor komend seizoen in te schrijven in de wedstrijdsport.

Breedtesport (Veld- en Beachcompetitie) gaat niet door tot 1 juni:

 • Wij zullen de komende periode kijken naar de mogelijkheden om z.s.m. weer te gaan handballen na 1 juni.

De volgende (eind) toernooien gaan niet door of zijn niet doorgegaan:

 1. BENE-League Final4 (14/15 maart)
 2. NK C en B Jeugd dames (18/19 april)
 3. Rangorde wedstrijden (18/19 april)
 4. NK Breedtesport C- en B-jeugd meisjes en jongens in Boekel (april/mei)
 5. Landelijke beker competitie (21 mei)
 6. Regionale bekertoernooien
 7. Beach Handball tour 2019-2020 (wedstrijdsport)
  1. De Beach Handball Tour wordt nietig verklaard, inclusief reeds behaalde resultaten en ranking.
  2. Toernooien in juni zullen vooralsnog wel gewoon door kunnen gaan, maar tellen niet mee voor de Beach Handball Tour.
 8. NK Beach Handball (wedstrijdsport) vooralsnog, in de huidige vorm.
 9. Regionale finales en het NK Schoolhandbal

Update 12-03-2020
Alle handbalwedstrijden tot en met 6 april zijn afgelast. Ook alle opleidingen van het NHV zijn in deze periode afgelast. Hiermee volgt het NHV de adviezen van het RIVM en het kabinet op. Het kabinet heeft ook voor heel Nederland opgeroepen sociale contacten in het algemeen sterk te verminderen. Deze oproep zouden wij graag willen ondersteunen en u ook oproepen om alle andere clubbijeenkomsten zoals trainingen, overleggen, vergaderingen, vieringen en werkgroep bijeenkomsten ook af te gelasten. 

Update 03-03-2020 tot en met 11-03-2020

Inmiddels zijn er nieuwe maatregelen getroffen. Lees hier alle informatie over de gevolgen voor de handbalcompetitie. Bekijk deze pagina voor de veelgestelde vragen over het Coronavirus en handbal. 

In verband met het coronavirus heeft het NHV meerdere vragen ontvangen.
Voor de wedstrijdsport en breedtesport gaan wij hier verschillend mee om.
Voor teams uit de regio Noord Brabant geldt hierin een afwijkend advies.

Noord Brabant

Gezien de door de autoriteiten voor Noord Brabant aangegeven mogelijk ontwrichtende ernst van de situatie dragen wij onze leden op om gevolg te geven aan de oproep van de veiligheidsregio’s om alle sportwedstrijden – tot en met 17 maart af te gelasten. Ons advies geldt voor alle sportclubs in Noord Brabant en zowel voor thuis- als uitwedstrijden.

Teams in de wedstrijdsport moeten hiervoor het volgende formulier invullen. https://www.handbal.nl/niet-gespeelde-wedstrijd-wedstrijdsport-wegens-coronavirus/
Voor teams in de breedtesport is er onderstaand formulier.
https://www.handbal.nl/niet-gespeelde-wedstrijd-breedtesport-wegens-coronavirus/

 

Wedstrijdsport

Voor de wedstrijden in de wedstrijdsport (buiten Noord-Brabant) hanteren wij de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en NOC*NSF. Het NHV houdt de situatie vanzelfsprekend ook zelf in de gaten en is aanwezig bij de besprekingen met het RIVM en NOC*NSF, zodat we gemotiveerd besluiten kunnen nemen en daarnaar kunnen handelen.

Vooralsnog is er geen aanleiding om wedstrijden te annuleren. Wanneer de richtlijnen hiervoor wijzigen, communiceren we dat met onze verenigingen. 

Zolang de richtlijnen van het RIVM het toestaan om vrijuit te reizen en deel te nemen aan sportactiviteiten, gaan we er vanuit dat teams in de wedstrijdsport de vastgestelde wedstrijd spelen. Daar waar enkele spelers of technische staf niet aan een wedstrijd deel kunnen nemen i.v.m. persoonlijke keuzes, vragen we betreffende vereniging het team aan te vullen met spelers vanuit lagere teams.

We zitten in een beslissend stadium van de competitie, waarbij het lastig is om wedstrijden, die niet doorgaan, op een later tijdstip in te halen. Om tot een eindklassering te komen, past het NHV het wedstrijdreglement, Artikel 38 (5. en 9.) en Artikel 42 (1.A.) toe indien een team niet opkomt bij de te spelen wedstrijd.

https://www.handbal.nl/wp-content/uploads/2019/06/19-06-16-Wedstrijdreglement-NHV.pdf

We hebben begrip voor bijzondere situaties en de persoonlijke afwegingen van spelers en teams. Bij twijfel is het daarom goed om met de competitiemedewerkers te bellen over de alternatieven en de consequenties.

Breedtesport

Voor wedstrijden in de breedtesport (buiten Noord-Brabant) hanteren wij onderstaande richtlijnen
Indien je als team, n.a.v. de berichtgeving, ervoor kiest om een wedstrijd niet te spelen, verzoeken we de vereniging die zich afmeldt om op het machformulier ‘niet gespeelde wedstrijd breedtesport wegens coronavirus’ in te vullen https://www.handbal.nl/niet-gespeelde-wedstrijd-breedtesport-wegens-coronavirus/ en te verzenden (u ontvangt een ontvangstbevestiging).

Vervolgens dient de vereniging die zich afmeld de tegenstander te informeren, om aan te geven dat de wedstrijd i.v.m. de bijzondere omstandigheden niet door kan gaan.

De thuisspelende vereniging informeert de verenigingsscheidsrechter en de accommodatie indien nodig.

De thuisspelende vereniging (scheidsrechter) dient de wedstrijdstatus op afgelast te zetten, door in het DWF op de drie puntjes rechtsboven in de balk naast Wedstrijdformulier te klikken. NB: U hoeft in deze gevallen geen contact op te nemen met het NHV. Wedstrijden in de breedtesport worden in principe niet opnieuw door het NHV vastgesteld, tenzij deze van belang zijn voor de eindstand m.b.t. kampioenschap in de poule. Wanneer beide partijen de wedstrijd toch willen inhalen, dan is dit uiteraard mogelijk. De thuisspelende vereniging is hierbij bepalend, omdat deze de zaalruimte opnieuw beschikbaar moet stellen.

Wedstrijd Oranjedames

Wij volgen de ontwikkelingen en het advies van het RIVM en NOC*NSF met betrekking tot evenementen. Op dit moment is er geen reden om de wedstrijd in Ahoy af te gelasten. 

Beleefdheden

Binnen onze handbalsport is het een goed gebruik om elkaar een hand te geven en een prettige wedstrijd toe te wensen. Conform de richtlijnen van het RIVM vragen we u dringend om dit achterwege te laten.

Verspreiding coronavirus voorkomen

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was je handen regelmatig;
 • Geen handen schudden
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes.

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Advies RIVM

Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:

 • China (inclusief: Macau en Hongkong)
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië of Ligurië

neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in één van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of koorts, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt.  Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook  een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts. 

Communicatie vanuit het NHV

Mochten de richtlijnen van het RIVM wijzigen en er aanvullende beperkingen opgelegd worden, dan beraden wij ons opnieuw over de eventuele consequenties die dit zal hebben op het verloop van diverse (na-)competities en de invulling van eventuele kampioenschappen, promoties en degradaties. Vanzelfsprekend informeren we onze verenigingen en leden daarover.