Strong Men Handball Bootcamps enthousiast ontvangen: ‘Het was super gaaf!’

Strong Men Handball Bootcamps enthousiast ontvangen: ‘Het was super gaaf!’

De afgelopen maand heeft het NHV twee “Strong Men Dodgeball Bootcamps” georganiseerd: een in Amsterdam en een in Arnhem. Ze waren bedoeld om jongens van 11 tot en met 14 jaar enthousiast te maken voor handbal. Dat is aardig gelukt, want de opkomst was boven verwachting en de reacties van de deelnemers waren erg enthousiast!

In Amsterdam waren 44 jongens aanwezig bij de bootcamp, in Arnhem 45. “Dat was veel meer dan verwacht”, zegt organisator Marieke Kalverda. “De meeste jongens waren weliswaar al lid van een club, maar er was ook een aantal niet-handballende vriendjes meegekomen. Want het hele idee van het project is om juist hen ook enthousiast te maken voor de sport. We draaien tijdens zo’n sessie van twee uur een vast programma met een aantal verschillende onderdelen, maar het thema wisselt wel steeds. Dat was dit keer Dodgeball, dat is een soort trefbal op trampolines. En dat het behoorlijk inspannend is, zagen we wel aan de rode hoofden na afloop. Maar de jongens konden bijvoorbeeld ook Streethandbal spelen. De bootcamps bieden een gevarieerd programma en zijn gekoppeld aan de website www.handbalhelden.nl. Tijdens elke Bootcamp kunnen de jongens punten scoren die worden bijgehouden in een klassement. De 80 jongens die na afloop van alle bootcamps de hoogste score hebben, mogen deelnemen aan de grote, landelijke finale; de Ultimate Strong Men Handball Bootcamp. Dat gaat in twee categorieën: 11/12 jaar en 13/14 jaar, want daar kan, qua lichaamsbouw en kracht, nogal wat verschil in zitten. Op handbalhelden.nl kunnen de jongens zelf steeds zien waar ze staan op de ranglijst. Dat vinden ze leuk: jongens zijn nu eenmaal competitief ingesteld.”

Ook voor de komende maanden staan weer de nodige bootcamps op het programma, bijvoorbeeld op zondag 14 januari in Sittard, voorafgaand aan de interland Nederland – België. Maar ook op 10 februari in Volendam en op 17 februari in Kwintsheul bij Quintus kunnen jongens terecht. Ze kunnen zich daarvoor aanmelden via www.handbalhelden.nl. Ook verenigingen die zelf een lokale Boys Only Handball Bootcamp willen organiseren kunnen zich bij het NHV melden: mail naar jongenshandbal@handbal.nl en dan worden flyers en materialen beschikbaar gesteld.   

Dat de deelnemers de Handball Bootcamps weten te waarderen, vertellen Martijn de Jong (13 jaar) en Lino Jansen (11 jaar) die hebben meegedaan. Martijn, die bij zijn club Foreholte uit Voorhout in de C1 speelt als opbouwer, ging met vijf jongens uit zijn team naar Arnhem. “Het was heel erg leuk, vooral dat Dodgeball. Ik had het wel eens gezien, maar nog nooit zelf gedaan. Maar dat je tijdens een Bootcamp overal punten voor kunt krijgen, ook bij alle andere zaalspelletjes, is ook leuk. Ik was na afloop best moe, al was dat niet zo erg als na een training bij m’n eigen club. En als er weer zo’n bootcamp hier in de buurt is, wil ik zeker weer meedoen. Want natuurlijk wil ik ook wat winnen. Ik sta nu tweede in de tussenstand, dus het gaat goed!”

Lino, die in de D1 speelt bij BEVO HC in Panningen, ging met twee jongens uit z’n team en een niet-handballende vriend naar de Bootcamp in Amsterdam. ”Het was echt kei-leuk, vooral als je iemand afgooit met Dodgeball of een mooi doelpunt maakt. Maar ook het Streethandbal en gooien op de tchouk was gaaf. Dat vond ook mijn vriend die niet op handbal zit. Die had het helemaal naar z’n zin, al… vindt hij voetbal ook nog steeds leuk. Moe waren we niet echt, na afloop, al hebben we wel flink gezweet. We hebben dus wel hard ons best gedaan. En… ik sta nu eerste op de handbalhelden-lijst. Ik hoop dat ik dat kan vasthouden, want je kunt leuke prijzen winnen. Als het kan en ik mag, wil ik dus zeker nog een keer zo’n Bootcamp doen. Ik heb gehoord dat binnenkort het thema ‘trucs’ is. Dat lijkt me helemaal te gek!”