Welke sport is goed én gezond voor mijn kind?

De meeste ouders zijn het er wel over eens dat beweging belangrijk is voor kinderen. Niet alleen voor de lichamelijke ontwikkeling van het kind, maar zeker ook voor de mentale ontwikkeling. Dit zijn de voordelen én de leukste sporten die bijdragen aan de gezondheid van je zoon of dochter.

Wanneer je zelf na een dag hard werken thuiskomt, is niets lekkerder dan jezelf uitgebreid uitsloven op de atletiekbaan of het trainingsveld. Na een goede training, work-out of wedstrijd zit je ineens weer boordevol energie. Hetzelfde effect heeft sport op kinderen wanneer ze een lange dag in de schoolbanken hebben gezeten.

De voordelen van bewegen
Maar hoeveel beweging heeft een kind nodig? De Gezondheidsraad heeft in 2017 nieuwe beweegrichtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op een uitgebreide analyse van bestaande onderzoeken naar de gezondheidseffecten van bewegen. Daaruit is naar voren gekomen dat kinderen tussen de 4 en 18 jaar per dag minstens 60 minuten matig intensief moeten bewegen. En hoe vaker, langer of intensiever ze dat doen, des te meer voordelen dit heeft voor hun gezondheid.

Het is dus uitermate belangrijk dat kinderen worden gestimuleerd om te bewegen. Sporten draagt bij aan de ontwikkeling van sterkere spieren en botten van je kind, maakt het makkelijker om op gewicht te blijven en verbetert het coördinatievermogen. Bovendien, hoe gek het ook klinkt: de kans op blessures neemt af door te sporten. Het lichaam wordt namelijk sterker, waardoor een onverwachte beweging minder snel tot schade leidt.

Dat zijn alleen nog maar de fysieke voordelen van sport. Mentaal plukken kinderen ook verschillende vruchten van sporten en bewegen. Zo leren ze samen te werken met hun leeftijdsgenoten, draagt sporten bij aan hun zelfvertrouwen en discipline. Heb je een verlegen zoon of dochter, dan kan sport ze helpen om uit hun schulp te komen.

Welke sport kies je?
In 2016 was 78% van de kinderen tussen 6 tot 11 jaar ingeschreven bij een sportvereniging. Veel van hen kozen voor sporten als voetbal, turnen, dansen en hockey. Stuk voor sporten die bijdragen aan een betere gezondheid, conditie en natuurlijk plezier. Een sport die de laatste jaren aan populariteit wint is handbal, niet in de laatste plaats dankzij de goede resultaten van de nationale handbalteams.

Wie wel eens een handbalwedstrijd op televisie heeft gezien, weet dat de sport snel, dynamisch en daardoor fysiek enorm inspannend is. Het spel verplaatst zich vaak binnen enkele seconden van de ene naar de andere kant van het veld. Tijdens wedstrijden ben zijn ze continu aan het rennen, gooien, vangen, springen en aan het anticiperen op de tegenstander. Een goede conditie is dus hard nodig! In een jeugdteam wordt daarom getraind op uithoudingsvermogen, het maken van afspraken, de spelpatronen. Maar plezier staat natuurlijk altijd op nummer één. De wedstrijden en handbaltoernooien zijn natuurlijk het hoogtepunt van de week. Handbal is dus een gezonde sport en heeft verschillende eigenschappen waar kinderen hun hele leven lang voordeel van hebben.

Kijk hier op de kaart om een club bij jou in de buurt te vinden en meld je hier aan voor een proeftraining.

Benieuwd of handbal ook iets voor jou is?

Kijk op de kaart voor een vereniging de buurt!

Klik hier