Spelregelbewijs

Wat is het spelregelbewijs?

Samen naar een fijn en veilig sportklimaat: dát is wat wij graag willen. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het vergroten van de spelregelkennis bij de spelers, scheidsrechters en coaches. Om deze kennis te verbeteren, is het spelregelbewijs geïntroduceerd.

In de online leeromgeving van het Nederlands Handbal Verbond ga je aan de slag om je kennis over verschillende thema’s te testen en het Spelregelbewijs te behalen. Spelers, scheidsrechters en coaches die een goede kennis van de spelregels hebben, kunnen hiermee ook tijdens het spel voordeel behalen.

De route begint met “Hoe werkt deze online scholing”. Hierin krijg je uitleg over de werkwijze van deze online leeromgeving. Daarna ga je vanuit de spelregelkennis rondom de wedstrijdvoorbereiding naar de spelregelkennis tijdens een wedstrijd met verschillende thema’s die bij elkaar horen. Aan het einde van elk deel heb je een kennis toets om te kijken waar je staat met de kennis die je tot je hebt genomen. Als laatste is er een eindtoets (bestaande uit kennis- en toepassingsvragen) die behaald dient te worden om het Spelregelbewijs te ontvangen.

Voor wie is het spelregelbewijs?

Aan het begin van elk seizoen zal er automatisch een nieuwe leeftijdsgroep worden gemaild met daarbij de uitnodiging om te starten met het behalen van het Spelregelbewijs. Voor het seizoen 2023-2024 geldt dat alle leden die geboren zijn in 2010 een mail hebben ontvangen. Zij kunnen alvast aan de slag en starten met het behalen van het Spelregelbewijs. Daarnaast is het voor verenigingen mogelijk om leden vrijwillig aan te melden het bewijs te behalen. Leden die gedurende het seizoen vrijwillig zijn aangemeld in Sportlink om het bewijs te behalen, ontvangen binnen 24 uur na aanmelding automatisch een mail om te starten.

Wanneer spelers de leeftijd hebben bereikt waarin zij overgaan naar de A-jeugdcategorie, zijn ze verplicht het Spelregelbewijs te hebben behaald voor de start van de competitie op 1 september. Dat betekent dat je vóór deze datum in het bezit moet zijn van het Spelregelbewijs. Voor het seizoen 2023-2024 geldt de verplichting voor iedereen die geboren is tussen 2002 t/m 2006. Indien je na 1 september lid wordt van het NHV, dan krijg je tot 31 maart daaropvolgend de kans het Spelregelbewijs te halen. Daarnaast is het bewijs verplicht voor iedereen die een scheidsrechters- of trainersopleiding wil volgen én iedereen die coach is bij een C-jeugdteam of hoger. Na het behalen van het Spelregelbewijs, zal dit automatisch worden geregistreerd in Sportlink.

Verander je van club en heb je bij je “oude” club het Spelregelbewijs behaald? Dan hoef je dit niet opnieuw te doen.

Aan de slag!

Kies één van de pictogrammen die voor jou van toepassing is en vind de informatie die je nodig hebt!

INFORMATIE VOOR SPELER/CURSIST
INFORMATIE VOOR VERENIGING
PRESENTATIE VOOR OPLEIDINGSAVOND BIJ DE VERENIGING

Veelgestelde vragen

  • Ik ben vrijwillig of automatisch aangemeld voor het spelregelbewijs, maar ik kan de welkomstmail niet meer terug vinden. Hoe kan ik de mail weer ontvangen?
    Wanneer je bent aangemeld voor het spelregelbewijs, maar je bent de mail kwijt geraakt en/of je wil een nieuwe welkomstmail ontvangen, dan ga je naar https://login.flowsparks.com/
    Klik vervolgens op de knop ‘wachtwoord vergeten’. Vul hier het e-mailadres in dat bekend is bij Sportlink en je ontvangt een nieuw wachtwoord per e-mail, zodat je kan beginnen met het spelregelbewijs.

  • Als vereniging wil ik leden aanmelden voor het spelregelbewijs. Hoe moet ik dit het beste doen?
    Wanneer je als contactpersoon binnen de vereniging verantwoordelijk bent voor zaken rondom het spelregelbewijs is het handig dat je de informatie hierboven ”informatie voor vereniging” doorleest. Hierin staat beschreven hoe je leden kunt aanmelden voor het spelregelbewijs.

Heb je nog vragen?

Mail naar opleidingen@handbal.nl

Maak de handbalsport van dichtbij mee!

Klik hier