HandbalAcademie

Het Nederlands Handbal Verbond steekt veel tijd en energie in het reguleren van een goede nationale talentontwikkeling. Eindstation van deze nationale talentontwikkeling is de HandbalAcademie. Het Nederlands Handbal Verbond heeft in samenwerking met NOC*NSF in 2006 de HandbalAcademie voor Dames opgezet. Sindsdien maken maximaal 25 talenten deel uit van de HandbalAcademie en zijn we er in geslaagd een fulltime programma neer te zetten.

Om dit te kunnen realiseren is een leefsituatie gecreëerd waarbij trainen, studie en wonen vloeiend op elkaar aansluiten. Onze talenten wonen en trainen op Papendal en studeren – in principe – in de regio Arnhem-Nijmegen (LOOT / MBO / HBO).

Het programma van de HandbalAcademie bestaat qua omvang uit ± 16 trainingsuren. Trainingsuren welke met name gericht zijn op het individueel beter maken van het talent. Werken aan 5 belangrijke pijlers, zijnde de technische, tactische, fysieke, mentale en sociale vaardigheden. Naast de baltrainingen is er ook ruim aandacht voor specifieke loop- en fysieke trainingen. Daarnaast blijven de talenten op vrijdagavond trainen bij hun eigen club en in het weekend spelen zij er in competitieverband.

Een groot aantal talenten heeft al de doorstroom gemaakt naar de nationale A-selectie, denk bijvoorbeeld aan Laura van der Heijden, Danick Snelder, Lois Abbingh, Angela Malestein, Estavana Polman en sinds kort Kelly Dulfer.  

De HandbalAcademie heeft, zowel vanuit de nationale als internationale hoek, veel waardering gekregen. Los van de trainingsarbeid, die de talenten dagelijks verrichten wordt getracht een aantal keren per jaar een internationale stage te organiseren. In deze stageweken is het spelen van wedstrijden op internationaal niveau een belangrijk onderdeel. Ook op deze wijze wordt aansluiting met de internationale top gezocht.

De HandbalAcademie blijft één van de belangrijkste speerpunten binnen het talentontwikkelingsbeleid van het Nederlands Handbal Verbond. Hier worden de jonge talenten klaargestoomd als tophandbalster. Op elk niveau wordt zo gewerkt volgens dezelfde handbalvisie. Dit begint bij de regionale handbalscholen en loopt via de nationale jeugdselecties naar de nationale ploeg.

 

Maak de handbalsport van dichtbij mee!

Klik hier